Αλλαγές στον νόμο για την Ελληνική ιθαγένεια

Θα πρέπει να προβληματίσει όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και τους ίδιους πολίτες η χρονική συγκυρία της απόφασης που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει τον νόμο της απόκτησης της ελληνικής Ιθαγένειας, «απλουστεύοντας» ακόμη περισσότερο την διαδικασία. Οι μέρες είναι πονηρές και το timing ακόμη πιο πονηρό. Γιατί και ποιους βιάζεται το Μαξίμου να «Ελληνοποιήσει» εν τάχει;

Μέχρι σήμερα οι διαβιούντες πολίτες χωρών που κατείχαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις κτήσης ιθαγένειας, ήταν έρμαια του Ελληνικού Γραφειοκρατικού εισπρακτικού μηχανισμού υποχρεωμένοι να καταβάλουν υπέρογκα παράβολα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πολίτες που έκαναν οικογένειες και παιδιά, συνάπτοντας γάμους με Έλληνες η μεταξύ τους. Φυσικά θα πρέπει να διευκολυνθεί αυτή η κατηγορία πολιτών, οι οποίοι πολλές φορές, είναι και πιο Έλληνες από τους γηγενείς. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα:

  • Αυτοί οι «παράτυποι μετανάστες» που δεν τους θέλει κανένας στην Ευρώπη, και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελληνική επικράτεια «περιμένουν» αυτό το «κάτι»;
  • Μήπως αυτό το «κάτι» θα το αποκτήσουν επιτέλους τώρα, ξεπληρώνοντάς το μέσω της ψήφου τους προς την κυβέρνηση Τσίπρα;
  • Μήπως το πολυπόθητο «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο» έρθει μέσω της Ελληνικής Ιθαγένειας και γίνει πραγματικότητα το Ευρωπαϊκό τους Όνειρο;
  • Ποιος θα προστατέψει αυτή την χώρα από τα κυκλώματα υψηλά ιστάμενων προσώπων που θα προχωρήσουν στην Ελληνοποίηση των ορδών παράτυπων μεταναστών;

Μία πτυχή του προβλήματος πρόσφυγες, μετανάστες κλπ, είναι ότι καταργεί την ισότητα των πολιτών ενός κράτους. Οι πρόσφυγες-μετανάστες κλπ, αντιμετωπίζονται σαν προνομιούχοι πολίτες έναντι των γηγενών που δημιούργησαν αυτό το κράτος, αυτήν την πολιτεία και αντιμετωπίζονται ως Β΄ κατηγορίας πολίτες όταν οι “φρέσκοι” πολίτες όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει ανάλογα, αλλά ευνοούνται εξώφθαλμα εις βάρος των γηγενών.

Η συνταγματική ισότητα πάει περίπατο και δικαιολογημένα ένας γηγενής θα νοιώσει καταδιωκόμενος.

Ας περάσουμε όμως να δούμε τις δηλώσεις Σκουρέτη που ανατρέπουν τον υφιστάμενο νόμο για την Ελληνική Ιθαγένεια.

Αλλάζει η διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με στόχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης η όλη διαδικασία να μειωθεί από τα 6 χρόνια που είναι σήμερα κατά μέσο όρο στο ήμισυ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών τα τεστ γνώσεως που θα δίνουν εφεξής οι αλλοδαποί που θα θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα προβλέπουν την γραπτή απάντηση σε 20 ερωτήσεις τις οποίες θα επιλέγουν ανάμεσα σε 30, προφορικές εξετάσεις που θα δίνουν σε μια από τις 13 επιτροπές πολιτογράφησης που υπάρχουν αλλά δυστυχώς σήμερα ενεργές είναι μόνο οι εννέα, ενώ εξετάζεται να δίνουν και εξετάσεις σε γραπτό κείμενο σε μορφή έκθεσης.

Στην ίδια συνέντευξη ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης οι τριάντα ερωτήσεις θα επιλέγονται τυχαία την ημέρα των εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων η οποία θα έχει συντάξει 300 ερωτήσεις.

Και τις 300 ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις διαβάσουν μέσω διαδικτύου καθώς από αυτές θα επιλεγούν οι 30 που θα τους δοθούν προς εξέταση. Από τις 30 οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν 20 και να απαντήσουν σωστά σε όλες. Ο βαθμός δυσκολίας των ερωτήσεων θα έχει διαβάθμιση. Επίσης ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρχουν για πιο εύκολη απόκτηση ιθαγένειας για τους Ρομά, αλλοδαπούς άνω των 65 ετών και ΑΜΕΑ.

Σε ότι αφορά την απόκτηση ιθαγένειας για παιδιά και ανήλικους το καθεστώς, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης δεν αλλάζει καθώς υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο για την συντόμευση των διαδικασιών ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο την αρμοδιότητα να την λάβει απευθείας το υπουργείο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που την ασκούν σήμερα. Η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στον Καλλικράτη.

Τα στοιχεία

Στο τέλος της συνέντευξης η γραμματεία Ιθαγένειας παρουσίασε στοιχεία σχετικά με κτήσεις ελληνικής ιθαγένειας το 2017 σύμφωνα με τα οποία 33.718 άτομα την απέκτησαν. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι παιδιά που γεννήθηκαν και φοίτησαν στην χώρα (24.785 ανήλικα) και ακολουθούν οι Αλβανοί που ανέρχονται σε 3.426 άτομα, οι Τούρκοι 73 άτομα ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 27 Αμερικάνοι ζήτησαν και πήραν πέρυσι την ελληνική ιθαγένεια.

volvipress.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.