Εισαγγελέας και για δεύτερο θάνατο εργάτη στις Σκουριές

Δεν έχει περάσει καλά καλά ένας μήνας από την εκδίκαση υπόθεσης θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος της εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική, με θύμα 52χρονο γομωτή-πυροδότη, που κατά την επιχείρηση έφταιγε κατά 90% ο ίδιος για την απώλεια της ζωής του, κι άλλη μία υπόθεση εργατικού ατυχήματος, με νεκρό έναν 46χρονο υλοτόμο αυτή τη φορά -οικογενειάρχη και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών– έρχεται να απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πολυγύρου βρίσκεται αυτεπάγγελτα ο θάνατος στις 28 Αυγούστου 2017, εν ώρα εργασίας, ενός υπαλλήλου εργολαβικής εταιρείας (MP Energy Μονοπρόσωπη ΕΠΕ) που είχε αναλάβει την αποψίλωση δασικής έκτασης στην τοποθεσία Λάκκος Καρατζά για λογαριασμό της Ελληνικός Χρυσός.

Η στιγμή της τραγωδίας

«Εζησα έναν εφιάλτη. Δεν θέλω ούτε να τα θυμάμαι. Είχαμε αναλάβει να κόψουμε υπεραιωνόβια τεράστια δέντρα για λογαριασμό της εταιρείας χρυσού. Κυρίως πλατάνια και οξιές. Μιλάμε για δέντρα ύψους 25-30 μέτρων. Ο Θανάσης έκοψε ένα δέντρο που γέρνοντας παρέσυρε τα κλαδιά ενός άλλου. Ενα πελώριο κλαδί του διπλανού δέντρου αποκολλήθηκε και τον βρήκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού… Το χτύπημα ήταν μοιραίο», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουζούφης, γαμπρός του άτυχου εργάτη, συνάδελφός του και δυστυχώς αυτόπτης μάρτυρας του θανάτου του.

Γι’ αυτόν, η στιγμή ήταν καθοριστική. Παραιτήθηκε αμέσως από τη δουλειά, αν και χρόνια δασεργάτης και, όπως λέει, έχει λίγες μέρες μετά την Ανάσταση που βρήκε το ψυχικό σθένος να ξαναδουλέψει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

«Αυτό που συνέβη, φοβάμαι, είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα ξανασυμβεί. Δεν υπήρχε σοβαρή διαχείριση της δουλειάς, ούτε σοβαρά μέτρα ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε την εταιρεία χρυσού ήταν να τελειώσουμε γρήγορα, αν φοράμε προστατευτικά κράνη κι αν φοράμε ακουστικά. Ερχονταν άνθρωποι της εταιρείας και μας έβγαζαν φωτογραφίες. Ομως αυτές οι δουλειές δεν γίνονται έτσι. Θέλει να έχεις ειδικευμένους εργάτες εναερίτες, που ανεβαίνουν στα μεγάλα δέντρα και τα αποψιλώνουν από τα βαριά κλαδιά που δεν φαίνονται στα 25-30 μέτρα ύψος. Είτε έπρεπε να υπάρχει γερανός με κάδο να μας ανεβάζει να καθαρίζουμε τα δέντρα πριν τα κόψουμε. Τίποτα απ’ αυτά δεν υπήρχε.

»Μετά το δυστύχημα, μαθαίνω, έκαναν σεμινάρια στους δασεργάτες, ώστε να κάνουν έλεγχο πρώτα πριν κόψουν ένα δέντρο. Αλλά ούτε αυτό είναι απολύτως ασφαλές. Μπορεί η εταιρεία χρυσού να μοιράζει λεφτά σε συλλόγους και ομάδες για να φαίνεται και να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία στην περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα ο γαμπρός μου ήταν γι’ αυτούς ένας τετραψήφιος αριθμός… Να με θυμηθείτε, είναι θέμα χρόνου το επόμενο ατύχημα», υποστηρίζει ο κ. Κουζούφης.

Το δράμα της οικογένειας

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από συλλυπητήρια τη μέρα της κηδείας, ο εργολάβος και η εταιρεία χρυσού εξαφανίστηκαν…

Δεν εξαφανίστηκαν όμως η 40χρονη χήρα του άτυχου δασεργάτη ούτε τα ανήλικα δίδυμα παιδιά του, ηλικίας επτά ετών. Η γυναίκα εμπίπτει στις διατάξεις της συνταξιοδότησης χηρείας κάτω των 50 ετών, χρήματα με τα οποία είναι αδύνατον να ζήσει η ίδια και τα παιδιά της, ενώ ούτε ένα ευρώ δεν της έχει δοθεί μέχρι στιγμής έστω.

Εργάζεται με μερική απασχόληση σε φαρμακείο της Χαλκιδικής για 200 ευρώ τον μήνα, οπότε η οικονομική κατάσταση της οικογένειας εύλογα περιγράφεται ως τραγική. Και, βέβαια, οι εργοδότες και η εταιρεία χρυσού ούτε φωνή ούτε ακρόαση…

Η χήρα του 46χρονου υλοτόμου κατέθεσε μήνυση για τον θάνατο του συζύγου της, αν και η Εισαγγελία ερευνά αυτεπάγγελτα το δυστύχημα, ενώ είναι ζήτημα χρόνου και η κατάθεση αγωγής.

«Εν προκειμένω πρόδηλα υπήρξε ανυπαρξία πρόβλεψης οργάνωσης και λανθασμένη εργασιακή πρακτική. Στα πλαίσια της ασφαλούς πρακτικής θα έπρεπε να έχουν δοθεί από την εγκαλούμενη εταιρεία που ήταν ο εργοδότης του θανόντος συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες ασφαλούς εργασίας, δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας της συγκεκριμένης εργασίας, καθώς επίσης να επιβλέπεται με δυνατότητα παρέμβασης η ορθή εφαρμογή της. Θα μπορούσε να αποφευχθεί το ατύχημα, αλλά δεν υπήρχε οργάνωση κι επισήμανση κινδύνου ούτε υπήρχε οπτική αξιολόγηση από την πλευρά της εγκαλούμενης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μήνυση που κατέθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Ανύσιος, τονίζοντας:

«Παρά το γεγονός ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος της εγκαλούμενης ήταν παρών, αδιαφόρησε τελείως και κανένα από τα παραπάνω μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης δεν τήρησε, ούτε είχε την προσοχή τεταμένη ώστε να μη συμβεί το ατύχημα και καμιά ειδοποίηση με κανέναν τρόπο δεν έλαβε ο θανών».

Οσον αφορά την εταιρεία χρυσού, σημειώνεται ότι ανέθεσε την υλοτομία των ψηλών και επικίνδυνων δέντρων «σε μια άπειρη εταιρεία για τέτοιου είδους επικίνδυνα έργα», αφού σύμφωνα με το καταστατικό της κύρια δραστηριότητά της ήταν ώς το 2014 τα φωτοβολταϊκά και κάποια χωματουργικά έργα.

Η Ελληνικός Χρυσός στις ετήσιες εκθέσεις που εκδίδει αλλά και με δηλώσεις εκπροσώπων της δηλώνει υπερήφανη για το ενδιαφέρον της για το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται σ’ αυτήν και τους συνεργαζόμενους εργολάβους, όπως και για τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται απ’ αυτούς που αναλαμβάνουν τεχνικά της έργα.

Νά που όμως κάτι τέτοιο σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και στην προηγούμενη του 52χρονου γομωτή, φαίνεται ότι δεν ίσχυσε.

Αλλιώς πώς έχουμε δύο νεκρούς, για τους οποίους μάλιστα η εταιρεία φείδεται αποζημιώσεως;

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.