Εισαγγελική έρευνα για διακίνηση αερίου γέλιου σε τουριστικές περιοχές

Η νέα μόδα που ξεκίνησε τους δρόμους της Βρετανίας, με τους νέους να καταναλώνουν μαζικά υποξείδιο του αζώτου, επεκτείνεται και στη χώρα μας.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε εισαγγελέας για το «αέριο γέλιου». Πρόκειται για νέα, εισαγόμενη μόδα και σχετίζεται με την εισπνοή υποξειδίου ή πρωτοξείδιου του αζώτου που προκαλεί γέλιο και απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.
Ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Ελευθέριος Μιχαηλίδης με έγγραφη παραγγελία του, προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε να γίνει έρευνα και να διακριβωθεί αν γίνεται εισαγωγή και διακίνηση αυτού του αερίου, κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Στην Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ανέθεσε την προκαταρκτική εξέταση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Τα «αέριο γέλιου» συσκευάζεται σε μεταλλικές αμπούλες. Είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση κι εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο, αναφέρουν οι γνώστες. Περιγράφεται ως «ήπιο ναρκωτικό της μεσαίας τάξης».

Η νέα μόδα που ξεκίνησε τους δρόμους της Βρετανίας, με τους νέους να καταναλώνουν μαζικά υποξείδιο του αζώτου, επεκτείνεται και στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήδη έχουν κατασχεθεί περισσότερες από 9.500 αμπούλες, πληθώρα μπαλονιών και άλλων αντικειμένων, σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο ενώ έχουν συλληφθεί 17 άτομα, για παράνομη πώληση «αερίου γέλιου».

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Στην Κρήτη, μια 18χρονη Βρετανίδα μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑ.Γ.Ν.Η. έπειτα από φερόμενη εισπνοή αερίου γέλιου σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ. Τελικά, επιβεβαιώθηκε ότι η σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που υπέστη ήταν αποτέλεσμα οξείας οργανικής βλάβης, οφειλόμενης σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.