Η ταλαιπωρία συνεχίζεται για 12.500 μαθητές

metafora mahitvn

Ενώ στον Δήμο Βόλβης μέχρι στιγμής πλήττεται ένας μεγάλος αριθμός μαθητών και οικογενειών, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ανακοίνωση η αντίδραση, όχι μόνο του επίσημου Δήμου Βόλβης, αλλά και όλων των παρατάξεων που αποτελούν το Δημοτικό Συμβούλιο δίνοντας την αίσθηση στις τοπικές κοινωνίες ότι το πρόβλημα είναι προσωπικό τους.

Η περίφημη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα προβλήματα των Δημοτών που έγινε προεκλογική παντιέρα από όλες τις παρατάξεις, εξαντλήθηκε την ημέρα της εξασφάλισης της εκλογής, η το θέμα δεν τους αφορά, γιατί πιθανών δεν πλήττονται οι ίδιοι;

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται για 12.500 μαθητές των προαστιακών και απομακρυσμένων περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, που παραμένουν χωρίς σχολικά λεωφορεία από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση μέχρι στιγμής

Οι λεωφορειούχοι αρνούνται να λύσουν το χειρόφρενο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο δεν εγκρίνει την πληρωμή ενταλμάτων για τα μαθητικά δρομολόγια του σχολικού έτους 2012 – 2013.

Οι τουριστικοί πράκτορες μάλιστα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμβιβαστούν αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν περάσει νέα τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει την αναδρομικότητα, να τους δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να πληρωθούν από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση.

«Οι 50 – 60 μεταφορείς στη Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω αν δεν ισχύσει το μέτρο της αναδρομικότητας. Ήδη χάσαμε πολλά λεφτά από το έργο που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουμε πλέον περιθώρια να χάσουμε και άλλα» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης Παναγιώτης Χαραλάμπους.

Σημείωσε ακόμα ότι στους πράκτορες οφείλονται μεγάλα ποσά για τις μεταφορές μαθητών από το Μάιο του 2013 έως σήμερα, καθώς και δεδουλευμένα για τρεις μήνες από το 2012.

Αντιδράσεις 

Η διακοπή των μαθητικών δρομολογίων έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στους  γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, οι οποίοι σκοπεύουν από τη Δευτέρα να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι Σύλλογοι Γονέων των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού  δήλωσαν ότι σκοπεύουν να καταθέσουν, τη Δευτέρα το πρωί, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία που υπάρχει στην εξεύρεση λύσης του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών για δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα προχωρούν σε σειρά κινητοποιήσεων, οργανώνοντας κοινό συλλαλητήριο, στα “πράσινα φανάρια” του δήμου Θέρμης, στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας.

Καταγγελίες και συνέντευξη τύπου

 Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων των σχολείων των δύο δήμων κατήγγειλαν, σε συνέντευξη Τύπου, τους αρμόδιους φορείς για αδιαφορία στο πρόβλημα της μεταφοράς, το οποίο αφορά περίπου 4000 μαθητές, από το Δημοτικό έως το Λύκειο (ανάμεσά τους και περίπου 50 νήπια), που αναγκάζονται, όπως τόνισαν, να διανύουν μεγάλες αγροτικές αποστάσεις (από 2 έως και 12 χιλιόμετρα), κάτω από αντίξοες συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ασφάλεια.

Όπως ανέφεραν, είναι πολλές οι περιπτώσεις που αναγκάζονται τα παιδιά να περπατούν μέσα σε χωράφια, σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια υπό βροχή και ανάμεσα σε ουρές αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τις Ενώσεις Συλλόγων, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή η οικογένειά τους δεν διαθέτει όχημα ή επειδή οι γονείς τους εργάζονται και δεν μπορούν να τα μεταφέρουν, αλλά και περιπτώσεις παιδιών που χάνουν τις πρώτες και τελευταίες ώρες μαθημάτων (αυξάνοντας τις απουσίες τους) προκειμένου να προλάβουν τα ωράρια των αστικών, όπου φυσικά υπάρχει η δυνατότητα.

Κάποιες περιοχές του δήμου Θερμαϊκού δεν διαθέτουν καν άμεση σύνδεση μεταξύ τους με Αστική Συγκοινωνία, ενώ όπου γίνεται μετακίνηση με αστικά λεωφορεία στοιβάζονται πολλές φορές ακόμα και 170 μαθητές παραβιάζοντας τους κανονισμούς ασφαλείας, βάζοντας την ζωή τους σε κίνδυνο.

“Κάθε χρόνο, 3000 μαθητές από περίπου 50 σχολεία, που μεταφέρονται με λεωφορεία, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να βρεθούν και να δώσουν μία μόνιμη λύση, αντί των συμβάσεων που λήγουν και των διαγωνισμών που καθυστερούν ή κηρύσσονται άγονοι ” δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δήμου Θέρμης Δημήτρης Γαβριηλίδης.

“Βολές” σε Περιφέρεια και υπουργείο Εσωτερικών

 «Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, πριν αυτό πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεταφερθούν τα παιδιά σε απομακρυσμένα σχολεία όπου φοιτούν» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χρόνης Μακρίδης, καταλογίζοντας τις ευθύνες που βαρύνουν κυρίως την αιρετή περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο, και οι λεωφορειούχοι, που μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί οικονομικά σημαντικά, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης, θα έπρεπε να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, διαθέτοντας τα λεωφορεία τους, καθώς και στο παρελθόν έχει φανεί ότι δεν έχουν χάσει ποτέ χρήματα.

Οι δήμοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της Θέρμης, του Θερμαϊκού και της Επαρχίας Λαγκαδά καθώς εκεί οι αποστάσεις των σχολείων από τις οικιστικές περιοχές είναι μεγάλες και κυρίως αγροτικές, ενώ αφορούν και μεγάλο αριθμό μαθητών του δήμου Πανοράματος και Ωραιοκάστρου.

Οι Ενώσεις δεν αποκλείουν τη συνεργασία μεταξύ τους σε όλο το νομό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να πιέσουν για την υπογραφή συμβάσεων των λεωφορειούχων με την περιφέρεια, το συντομότερο δυνατό.

Τη Δευτέρα σύσκεψη για το ίδιο θέμα οργανώνει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι δήμαρχοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − ten =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.