Ιστορίες Εγκλημάτων: Το έγκλημα της Μυκόνου

Στις 8 Οκτωβρίου 2010 πέφτει σαν βόμβα η είδηση στο πολυσύχναστο και κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου ότι ο γνωστός σε όλους 73χρονος επιχειρηματίας Μίμης Ζουγανέλης βρέθηκε άγρια δολοφονημένος μέσα στο σπίτι, στην πολυτελή βίλα του στην περιοχή Γλυφάδι της Μυκόνου.

Οι φήμες έλεγαν ότι το τελευταίο διάστημα φοβόταν μήπως κινδυνεύσουν οι καταθέσεις που είχε στην τράπεζα, γι’ αυτό και είχε αποφασίσει να σηκώνει λίγα – λίγα τα λεφτά του και να τα μεταφέρει στο σπίτι.

Οι καταθέσεις που είχε ήδη μεταφέρει μέσα στο χρηματοκιβώτιο του σπιτιού του, ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ και ίσως να άγγιζαν και τα δύο εκατομμύρια πράγμα που ίσως αυτό να έφτασε στα αυτιά των δραστών και να αποτέλεσε κίνητρο για την δολοφονία του.

Όλα τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει, τόσο το συνεργείο της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, όσο και ο ιατροδικαστής μαρτυρούσαν ότι ο Δημήτρης Ζουγανέλης βασανίστηκε μέχρι θανάτου, για να δώσει στους δολοφόνους τις πληροφορίες που ήθελαν.

Φως στο μυστήριο της στυγερής δολοφονίας έμελλε να ρίξει ένα βίντεο που είχαν στα χέρια τους οι αρχές και περιλάμβανε εικόνες που κατέγραψαν οι κρυφές κάμερες, που υπήρχαν σε διπλανό κτίριο από το σπίτι του άτυχου επιχειρηματία. Στο βίντεο, πάντα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνονταν 2 άνδρες και μία γυναίκα, να μπαίνουν και να βγαίνουν στο σπίτι, την ώρα του εγκλήματος. Δεν φαίνονταν καθαρά τα πρόσωπα και γι’ αυτό το λόγο, το βίντεο είχε μεταφερθεί στα ειδικά εργαστήρια της αστυνομίας στην Αθήνα.

Το χρονικό της δολοφονίας

Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον 73χρονο έξω από το σπίτι του. Μόλις τον είδαν να βγαίνει του επιτέθηκαν και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν. Το θύμα ίσα ίσα που πρόλαβε να καταλάβει τι συμβαίνει πριν πέσει αιμόφυρτο στην αυλή του σπιτιού. Εκεί άλλωστε βρέθηκαν ίχνη πάλης και αίματα. Πεσμένος κάτω και οι δράστες από πάνω, να τον χτυπούν στο κεφάλι, πιθανότατα με ένα σφυρί, για να τους αποκαλύψει που είχε κρύψει τον θησαυρό του. Κάποια στιγμή λύγισε δίνει την πληροφορία που ήθελαν για να γλιτώσει και τότε οι δολοφόνοι τον αποτελειώνουν στην!

Μεταφέρουν το πτώμα του μέσα στο σπίτι και πηγαίνουν ανενόχλητοι στην αποθήκη που είχε κρύψει το χρηματοκιβώτιο.

Προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους, είχαν φροντίσει προτού εξαφανιστούν να αφαιρέσουν τις κασέτες στις οποίες καταγράφονταν εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διέθετε το σπίτι. Δεν βρέθηκαν ίχνη διάρρηξης και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι δράστες φεύγοντας κλείδωσαν με τα κλειδιά του θύματος, οδηγεί τους αστυνομικούς στην εκτίμηση ότι ο 73χρονος τους γνώριζε. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι έλειπε το χρηματοκιβώτιο που ήταν επιμελώς κρυμμένο σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι δράστες είτε γνώριζαν εξ αρχής πού βρίσκεται είτε απέσπασαν την αποκάλυψή του με τον ξυλοδαρμό του Ζουγανέλη.

Σοκαρισμένο όλο το νησί

Το έγκλημα αυτό συγκλόνισε την οικογένεια του θύματος αλλά και ολόκληρο το νησί. Ο  Μίμης Ζουγανέλης ήταν μια από τις θρυλικές μορφές του νησιού των ανέμων. Προσωπικός φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση και πολλών μεγαλοεφοπλιστών, αφανής χρηματοδότης φτωχών οικογενειών, σύντροφος ωραίων γυναικών και επιχειρηματίας με μεγάλη επιφάνεια και πρωτοποριακές ιδέες έζησε μια ζωή γεμάτη, λαμπερή και αντιφατική… Σαν παραμύθι… Πριν τρία χρόνια, αγόρασε τη βίλα στο Γλυφάδι και περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του, ενώ το χειμώνα συνήθιζε να ταξιδεύει σε Βραζιλία, Κούβα και Ταϊλάνδη.

Το θύμα ήταν αδελφός του γνωστού επιχειρηματία κ. Μάκη Ζουγανέλη , ιδιοκτήτη του μπαρ «Remezzo» στη Μύκονο. Ο Μίμης, κατά τους φίλους του, είχε μόνο τυπικές σχέσεις με τον αδελφό του. Άνθρωποι που τους γνώριζαν αμφότερους σημειώνουν ότι ήταν τελείως διαφορετικοί ως χαρακτήρες. Ο Μάκης είχε και έχει μια έντονη ζωή, κυρίως μέσα στη νύχτα όπου και οι επιχειρήσεις του, ενώ ο δολοφονημένος αδελφός του ήταν χαμηλών τόνων και ήρεμος.

Ο Μίμης είχε στενές σχέσεις με τη χήρα αδελφή του Αλίκη και επεδείκνυε ιδιαίτερη αδυναμία στην ανιψιά του. Τον περιγράφουν ως έναν πολύ αξιόλογο και αγαπητό άνθρωπο, προερχόμενο από σεβάσμια οικογένεια του νησιού. Το θύμα είχε δημιουργήσει το πρώτο ναυτιλιακό γραφείο στη Μύκονο με την επωνυμία «Πάραλος». Δημιούργησε επίσης και το ομώνυμο ξενοδοχείο στην περιοχή του Ορνού, το οποίο στην πορεία πούλησε και σήμερα λειτουργεί ως «Αμμος». Επίσης την πενταετία 1965- 1970 ασχολήθηκε από τους πρώτους με το real estate στο νησί. Αγόραζε μεγάλα οικόπεδα τα οποία χώριζε και στη συνέχεια πωλούσε, ενώ ασχολήθηκε και με την κατασκευή πολυτελών σπιτιών.

Προτιμούσε τη συντροφιά νέων ανθρώπων καθώς, όπως έλεγε, έπαιρνε «ενέργεια». Τα τελευταία δύο χρόνια διατηρούσε σχέση με τη Μαργαρίτα, μια νεαρή κοπέλα από την Πολωνία. Εκείνη ψηλή και ξανθιά, εκείνος μικρόσωμος, μοιραία τα σχόλια στο νησί ήταν πολλά αλλά τον Μίμη Ζουγανέλη δεν τον ενοχλούσαν. Δεν έκρυβε τη σχέση του με τη Μαργαρίτα, η οποία διαμένει στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες εθεάθησαν μαζί στη Μύκονο στις αρχές του καλοκαιριού και έκτοτε εκείνη δεν εμφανίστηκε ξανά στο νησί. Οι αστυνομικοί ευελπιστούν ότι μέσα από την κατάθεσή της θα μπορέσουν να αντλήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία για την εξιχνίαση της δολοφονίας.

Ο 73χρονος ποτέ δεν είχε εκφράσει ανησυχίες για απειλές. Μοναδικός προβληματισμός του ήταν τι θα γίνει με την οικονομική κατάσταση της χώρας και αν υπήρχε κίνδυνος οι τράπεζες να μπλοκάρουν τις καταθέσεις. Όπως αναφέρουν κάτοικοι, ενδεχομένως εξαιτίας του συγκεκριμένου φόβου να έκανε αναλήψεις χρημάτων τα οποία τοποθετούσε στο χρηματοκιβώτιο, κάτι που ίσως είχαν πληροφορηθεί οι δράστες.

Ο Μάκης Ζουγανέλης είδε τον αδερφό του τελευταία φορά την Τρίτη το μεσημέρι κατά τις 12:00 στο καφενείο του Γυαλού οπού καθόταν με τη Ελληνοαμερικάνα ζωγράφο Καρολίνα.

Ο αδερφός του επιχειρηματία  δήλωσε: ”Τέτοιο μίσος εναντίον ενός ανθρώπου που δεν έχει πειράξει κανέναν δεν το περίμενα. Είμαι συγκλονισμένος από τον χαμό του αδερφού μου. Ήταν φιλήσυχος, αγαπητός και εργατικός άνθρωπος.

Τα τελευταία 30 χρόνια τα καλοκαίρια και τον χειμώνα πήγαινε στη Βραζιλία και την Ταϋλάνδη. Ήταν φιλικός δεν είχε εχθρούς, πάντα άκουγες τα καλύτερα για εκείνον. Είμαι ράκος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη αυτό στον αδερφό μου και στην οικογένειά μου. Είναι αδιανόητο ότι θα έβρισκε τόσο σκληρό θάνατο!”

 Η γυναίκα Δηλητήριο

H 28χρονη Πολωνέζα εργαζόταν πριν γνωρίσει των Μίμη Ζουγανέλη ως χορεύτρια στο Space club της Μυκόνου την περίοδο 2004-2007.
Το 2007 γνώρισε τον επιχειρηματία Μίμη Ζουγανέλη και σταμάτησε από το διάσημο club του νησιού των ανέμων. Ξεκίνησε στο club την περίοδο που εργαζόταν σε ξενοδοχείο του νησιού ως λαντζέρισσα .

Ο ιδιωτικός αστυνομικός Σωκράτης Στρατής είχε αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό στενού φίλου του θανόντα που διέμενε μόνιμα στην Γερμανία.

Γνώριζε τα στοιχεία και είχε πληροφορίες για τις κινήσεις της φερόμενης ως δράστριας της στυγνής δολοφονίας του επιχειρηματία και ερευνά τώρα άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή τους ξεκίνησε αμέσως μετά το άγριο φονικό. Ένας λιμενικός είδε την “εντυπωσιακή” χορεύτρια να παίρνει το πλοίο της γραμμής το απόγευμα της δολοφονίας. Οι κάμερες στο σπίτι, σε ένα ακόμη γειτονικό αλλά και στο λιμάνι της Ραφήνας “έλεγαν” το ίδιο.

Οι δράστες έκαναν το λάθος να φύγουν οδικώς. Τους “έπιασαν” και άλλες κάμερες, στο δρόμο και στα σύνορα. Η αστυνομία είχε τη διαδρομή τους, ήταν πίσω αρκετές ώρες γνώριζε όμως ότι είχαν πάρει κατεύθυνση για την Πολωνία.

Δεν “τσίμπησαν” ούτε στο τηλεφώνημα που έκανε η 28χρονη κοπέλα στο θύμα με κινητό αριθμό Πολωνίας για να φανεί ότι ήταν στο εξωτερικό.

Ήξεραν τα πάντα οι αστυνομικοί και έδωσαν όλα τα στοιχεία στις Πολωνικές αρχές.

Η χορεύτρια πίσω από το έγκλημα που σόκαρε το πανελλήνιο! 

Συγκλονισμένη, η κοινή γνώμη είχε πληροφορηθεί ότι πίσω από την άγρια «σφαγή» του 73χρονου επιχειρηματία , στη βίλα του στη Μύκονο, κρυβόταν η εντυπωσιακή Πολωνή χορεύτρια Margarita Piatek. Η 28χρονη χορεύτρια, η οποία ήταν γνωστή στην τοπική κοινωνία του Νησιού των Ανέμων και τα τελευταία τρία χρόνια διατηρούσε σχέση με τον 73χρονο επιχειρηματία, έβαλε μπροστά το σατανικό της σχέδιο τον Αύγουστο του 2010, ενώ έμενε στο σπίτι του πάμπλουτου συντρόφου της. Κάποια στιγμή τού είπε ότι θα πήγαινε για λίγες μέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα της προκειμένου να δει τους συγγενείς της, όμως αντί για τους γονείς της φτάνοντας στην Πολωνία συναντήθηκε με τον εραστή της και έναν ακόμη ομοεθνή τους, τους οποίους ενημέρωσε για το χρηματοκιβώτιο.

Έτσι στις 4 Οκτωβρίου του 2010 οι δύο άντρες εισήλθαν οδικώς από τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και την επόμενη μέρα έφτασαν στη Μύκονο. Η εξέλιξη είναι σοκαριστική, καθώς οι δύο αδίστακτοι δολοφόνοι μπήκαν στο σπίτι του 73χρονου, άρχισαν να τον χτυπούν με μανία και εγκατέλειψαν τη βίλα μόνο αφού τον αποτελείωσαν. Στη συνέχεια πήραν το χρηματοκιβώτιο και επέστρεψαν ξανά στην πατρίδα τους. Λίγο αργότερα στα Σκόπια βρέθηκε και το άδειο χρηματοκιβώτιο, το οποίο οι δύο αδίστακτοι Πολωνοί άνοιξαν με τρυπάνι για να αφαιρέσουν από το εσωτερικό του τα χρήματα.

Η σύλληψη

Στις 26 Νοεμβρίου ενάμιση μήνα μετά το στυγερό έγκλημα που συγκλόνισε το κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου και το πανελλήνιο οι διωκτικές αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους τρεις δράστες και τα πειστήρια της ενοχής τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε o ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «πλέον οι αστυνομικές αρχές της χώρας μπορούν να κάνουν λόγο για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Τόσο τα χρήματα όσο και το υλικό από τις κάμερες που βρέθηκε και κατασχέθηκε δεν αφήνουν στους κατηγορουμένους κανένα περιθώριο.

Όπως έγινε γνωστό, υστέρα από νομότυπη έρευνα τόσο στο σπίτι της 28χρονης Μαργαρίτας, της συντρόφου του 73χρονου επιχειρηματία, όσο και στα σπίτια των δύο ομοεθνών συνεργών της βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολικά το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμούμε ότι είναι ένα μέρος από τα κλοπιμαία που άρπαξαν από το σπίτι του Μίμη Ζουγανέλη.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς περιείχε το χρηματοκιβώτιο που «ξήλωσαν» από το σπίτι του. Το 1,5 εκατομμύριο είναι δεδομένο, ωστόσο κάποιοι κάνουν λόγο και για άλλα χρήματα, καθώς και για πανάκριβα κοσμήματα».

Η απολογία της χορεύτριας

Στις 4 Ιανουαρίου 2011 η Margarita Piatek οδηγήθηκε στην εισαγγελία της Σύρου όπου και απολογήθηκε για την άγρια δολοφονία του επιχειρηματία.

Η 28χρονη χορεύτρια από την Πολωνία Μαργαρίτα Πιατέκ, ομολόγησε ότι συμμετείχε στη ληστεία του «άρχοντα του νησιού των ανέμων» ωστόσο αρνείται ότι στο χρηματοκιβώτιο κρύβονταν 1,5 εκατομμύρια ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Μετρήσαμε τα χρήματα και τα βρήκαμε γύρω στις 78.000».

Η νεαρή ερωμένη του 73χρονου επιχειρηματία,  ξεδιπλώνει με κυνισμό και κάθε λεπτομέρεια το οδοιπορικό του θανάτου καρφώνοντας τόσο το φίλο της Dominik Gregorko όσο και τον ταξιτζή της συμμορίας Mateusz Szulevski.

«Ταξιδέψαμε και φθάσαμε στην Ελλάδα στις 4 Οκτωβρίου. Πήγαμε στη Ραφήνα και κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητο. Ο Ντομινίκ είχε σκοπό να κλέψει τις πινακίδες από άλλο αυτοκίνητο και να τις βάλει στο δικό μας αλλά δεν το έκανε γιατί δεν είχαμε χρόνο. Βγάλαμε εισιτήρια με το ψεύτικο όνομα Ξυδάκης και ταξιδέψαμε στο νησί» λέει η χορεύτρια και συνεχίζει να περιγράφει πως δολοφόνησαν και λήστεψαν τον «παππού» όπως συνήθιζε να αποκαλεί τον 73χρονο «Όταν φθάσαμε στη Μύκονο, σταματήσαμε πρώτα στον Ορνό και εκεί ο Ντομινίκ ζήτησε από το Ματέο να πάει στο φαρμακείο να πάρει ένα πακέτο πλαστικά γάντια. Στη συνέχεια, με το αυτοκίνητο και οι τρεις πήγαμε έξω από το σπίτι του Ζουγανέλη, σταματήσαμε 25-30 μέτρα μακριά για να δείξω στο Ντομινίκ το σπίτι. Αυτός βγήκε έξω και μετά από πέντε λεπτά γύρισε και μου είπε να φορέσω μια περούκα ώστε να μη με δει κανείς και με αναγνωρίσει για να του δείξω ποια είναι η είσοδος του σπιτιού από την παραλία. Μάλιστα, φορέσαμε και οι δύο γάντια ωστόσο δεν μπήκαμε μέσα στο σπίτι αλλά μου ζήτησε να του δείξω από το παράθυρο σε ποιο σημείο υπήρχε το χρηματοκιβώτιο. Φύγαμε και οι δύο από το σπίτι, πήγαμε στο αυτοκίνητο και μετά φθάσαμε στην Άνω Μερά όπου αγοράσαμε βότκα. Ο Ντομινίκ ήπιε περισσότερο από μισό μπουκάλι αλλά δεν μέθυσε διότι είναι συνηθισμένος στο ποτό».

«Του έσπασε το γόνατο για να μην μπορεί να φύγει»

Όπως υποστηρίζει, αρχικά μέσα στο σπίτι της μπήκε ο φίλος της Ντομινίκ. Αυτή, τον περίμενε μέχρι να της στείλει μήνυμα στο κινητό να πάει και η ίδια. «Πλησίασα το σπίτι και είδα το Ντομινίκ να φοράει ένα σκούρο μπλουζάκι με ρίγες γεμάτο αίματα. Με έσπρωξε να μπω στο σπίτι και μου είπε να βγάλω την κάμερα που υπήρχε σε μια κολόνα. Τότε εγώ είδα στο πάτωμα ένα ματωμένο σεντόνι, ένα τραπεζάκι με σπασμένο τζάμι και το χρηματοκιβώτιο. Ρώτησα που είναι το θύμα και μου είπε ότι τον έχει δεμένο στην τουαλέτα και ότι του έσπασε το γόνατο για να μην μπορέσει να φύγει. Προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα της τουαλέτας αλλά ήταν κλειδωμένη. Χτύπησα, αλλά δεν μου απάντησε κανείς. Εκείνη τη στιγμή ήρθε ο Ντομινίκ ο οποίος με κλώτσησε και μου είπε να πάω στο αυτοκίνητο να φωνάξω τον Ματέους. Ο φίλος μου μετέφερε τις σακούλες στο πόρτ μπαγκαζ και μαζί με τον ταξιτζή, έβαλαν το χρηματοκιβώτιο στο αυτοκίνητο. Ο Ντομινίκ φόρεσε πάνω από το ματωμένο μπλουζάκι ένα άλλο άσπρο το οποίο ήταν του θύματος. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και πήγαμε κοντά σε ένα φράγμα. Εκεί, πετάξαμε τις σακούλες με το λαπ τοπ και τα dvd αλλάξαμε ρούχα και τα πετάξαμε στη θάλασσα».

«Ο Μίμης μου έδινε χρήματα»

«Με το θύμα, δεν υπήρχε ερωτική σχέση αλλά κάτι σαν φλερτ. Το χειμώνα του 2010 συναντηθήκαμε στην Ταϊλάνδη και όταν του είπα ότι θα ήθελα να αγοράσω ένα σπίτι στην Πολωνία, μου έδωσε σαν δώρο 7000 ευρώ για τα έξοδα μου και μου είπε ότι όταν θα γυρίζαμε στο νησί θα με βοηθούσε και για το σπίτι μου. Τον περασμένο Μάιο με φιλοξένησε για μια εβδομάδα σπίτι του και μου έδωσε ως δώρο 25.000 σε μετρητά» αναφέρει η Πιατέκ.

Εκεί δήλωσε ότι ο 31χρονος συνεργός και φίλος της την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χτυπούσε ούτε θα έκανε κακό στον Μίμη Ζουγανέλη, αλλά μόνο θα τον πίεζε μέχρι να τους αποκαλύψει τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου.

Ομολόγησε ότι η ίδια απουσίαζε από τη βίλα την ώρα του φόνου και κατηγόρησε φανερά τους ομοεθνείς συνεργούς της, αποκαλύπτοντας πως αυτοί τον δολοφόνησαν, ενώ εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να τους δώσει σημαντικές πληροφορίες για να παγιδέψουν και να ληστέψουν τον επιχειρηματία.

Η χορεύτρια δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το πώς αυτή και οι συνεργοί της κατάφεραν να αγοράσουν δύο σπίτια και ένα μαγαζί στην Πολωνία μετά τη δολοφονία του 73χρονου.

Παράλληλα τόνισε ότι έπεσε θύμα εκβιασμού από την συμμορία των συμπατριωτών της. ”Θα σκότωναν την οικογένειά μου. Με απειλούσαν και ζητούσαν να τους πω, όλα όσα γνώριζα για το σπίτι και για τον ίδιο (Μ.Ζουγανέλη)”
Η ερωμένη του Μίμη Ζουγανέλη, είπε ότι δέχτηκε να ακολουθήσει τους κακοποιούς επειδή δεν… έβαζε με το μυαλό της, το ενδεχόμενο της δολοφονίας. ”Πίστευα ότι θα γινόταν μόνο ληστεία. Ο Ζουγανέλης ήταν ένας άνθρωπος που με είχε βοηθήσει οικονομικά και με είχε πάρει μαζί του σε διάφορα ταξίδια”.

Η ώρα της κρίσης

Στις 30 Μαρτίου οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σάμου θα κηρύξουν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, τελεσθείσα από δράστες ευρισκόμενους σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, βρίσκονται η 28χρονη χορεύτρια Margarita Piatek, η οποία διατηρούσε τριετή σχέση με το θύμα, ο 31χρονος εραστής της Grzegorzko Dominik Tomas, καθώς και ο επίσης Πολωνός συγκατηγορούμενός τους, ο 27χρονος ταξιτζής Szulewski Mateus.

Στην απέναντι πλευρά, της πολιτικής αγωγής, βρίσκονται οι συγγενείς του 73χρονου επιχειρηματία: ο αδελφός του Μάκης Ζουγανέλης, η πολυαγαπημένη του αδελφή και ο ανιψιός του Γεράσιμος, με τον οποίο το θύμα διατηρούσε στενή σχέση. Οι άνθρωποι που ήταν πιο κοντά στον αδικοχαμένο επιχειρηματία αδυνατούν ακόμη και σήμερα να πιστέψουν τον άδικο όσο και βίαιο τρόπο με τον οποίο έφυγε από τη ζωή ο δικός τους άνθρωπος και στο δικαστήριο θα ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Την ίδια ώρα, νιώθουν ικανοποίηση που βρέθηκαν οι δράστες, καθώς και για το γεγονός ότι η δίκη θα γίνει νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο ο ανιψιός του θύματος, συνοδευόμενος από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας Αλέξη Κούγια, είχε ταξιδέψει προ μηνών στην πόλη Tarnow της Πολωνίας και είχε ζητήσει να δει την εισαγγελέα του περιφερειακού δικαστηρίου Elzbieta Potoczek επιτυγχάνοντας τη γρήγορη έκδοση των δραστών στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την ακροαματική διαδικασία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ότι την ημέρα της δολοφονίας είδαν τους τρεις δράστες να περιμένουν να επιβιβαστούν στο καράβι που εκτελούσε το δρομολόγιο Σάμος – Πειραιάς, την ίδια ώρα που όλοι ήξεραν ότι η 28χρονη σύντροφος του Μίμη Ζουγανέλη έλειπε στη χώρα της, όπως και η απολογία ενός εκ των κατηγορουμένων, μαζί με τα αντικειμενικά στοιχεία που βρέθηκαν.

Η Ετυμηγορία

Στις 04/04/2012 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Σάμου επιβάλλει στην Πολωνή χορεύτρια και τον ομοεθνή φίλο της ισόβια κάθειρξη και 20 χρόνια φυλάκιση , για τη δολοφονία του 73χρονου επιχειρηματία Μίμη Ζουγανέλη, τον Οκτώβριο του 2010 στη Μύκονο. Όσον αφορά στον τρίτο κατηγορούμενο, κρίθηκε αθώος ως προς την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ενώ ένοχος κρίθηκε για τη συμμετοχή του στη ληστεία και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων.

Το δικαστήριο που συνεδρίαζε επί τρεις ημέρες, δέχθηκε εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα και για τους τρεις κατηγορουμένους, που ζητούσε να κριθούν ένοχοι οι δύο για τη ληστεία και ανθρωποκτονία και ο τρίτος αθώος για την ανθρωποκτονία και ένοχος για τη ληστεία.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι πραγματοποίησαν τη ληστεία αλλά δεν σκότωσαν τον 73χρονο επιχειρηματία.

Ισόβια και στο Εφετείο

Ένα χρόνο μετά, στις 4 Απριλίου 2014 αναβιώνουν για μία ακόμη φορά οι μνήμες από τη στυγερή δολοφονία του Μυκονιάτη επιχειρηματία Μίμη Ζουγανέλη στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Σύρου, όπου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η πολύκροτη υπόθεση η οποία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Το δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις των δύο κατηγορουμένων και διατήρησε τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα, ενώ αποφάσισε την απόδοση στους κληρονόμους του Μάκη Ζουγανέλη όλων των μετρητών που είχε στην κατοχή του το ζευγάρι, όταν συνελήφθη, αλλά και των ακινήτων που είχε αγοράσει με τα χρήματα της ληστείας, μεταξύ των οποίων καταστήματα, αυτοκίνητα και διαμερίσματα στην Πολωνία.

Συγκεκριμένα, έπειτα από ένσταση του δικηγόρου της οικογένειας Αλέξη Κούγια, η έφεση του Grzegorzko Domiminik Tomas κρίθηκε εκπρόθεσμη και απορρίφθηκε, ενώ διατηρήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν 20 χρόνια που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα.

Το δικαστήριο επέβαλε στη Margarita Piatek ποινή ισόβιας κάθειρξης για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ποινή κάθειρξης 15 ετών για ληστεία, ποινή κάθειρξης 10 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (της είχε επιβληθεί πριν από δύο μήνες σε άλλο δικαστήριο) και χρηματικό πρόστιμο, ύψους 100.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της οικογένειας Ζουγανέλη και γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την τελική έκβαση.

Έρευνα – επιμέλεια: Συντακτική ομάδα Volvipress.gr

1 thought on “Ιστορίες Εγκλημάτων: Το έγκλημα της Μυκόνου

  1. Δραπέτευσε ο δολοφόνος που βασάνισε μέχρι θανάτου τον επιχειρηματία της Μυκόνου Μίμη Ζουγανέλη
    Πήρε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές αλλά δεν επέστρεψε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.