Ιστορίες Εγκλημάτων: Το Κτήνος της Καστοριάς

ktinos-kastorias1Το έγκλημα συνοδεύει τον άνθρωπο μέσα στην διαχρονική πορεία της εξέλιξης του. Όσο και να έχει εξελιχθεί η κοινωνία, τα πρωτόγονα αρχέγονα ένστικτα που είναι έμφυτα μέσα στον καθένα μας, όταν ελευθερωθούν είναι άγρια, βίαια και ανεξέλεγκτα.

Το Κτήνος της Καστοριάς

Η Ανδριάνα, παιδί πολύτεκνης οικογένειας , το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας από το χωριό Περιβόλι της Κέρκυρας είχε μετακομίσει  στην Καστοριά για να σπουδάσει στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο ΤΕΙ Καστοριάς.

Χαμογελαστή, κοινωνική και αισιόδοξη, η νεαρή φοιτήτρια ονειρευόταν να κάνει καριέρα ως παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών.

Γνωρίζοντας πως οι γονείς της τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, άρχισε να ψάχνει για δουλειά. Από την πρώτη μέρα που πήγε στην Καστοριά, όπου συγκατοικούσε με μια φίλη της, εργάστηκε ως σερβιτόρα σε καφέ και νυχτερινά μαγαζιά, αλλά και ως παρουσιάστρια σε τοπικό κανάλι. Είχε παρουσιάσει στους τηλεθεατές το τοπικό καρναβάλι της πόλης της Καστοριάς, τα φημισμένα Ραγκουτσάρια, αλλά και την παρέλαση στο Αργος Ορεστικό. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα υπερήφανη γι’ αυτό, αφού είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της με μεγάλη επιτυχία.

ktinos-kastorias2Ένα χρόνο νωρίτερα σε ένα μπαράκι της Καστοριάς η 20χρονη τότε Ανδριάνα Γαρδικιώτη είχε βγει με την παρέα της από το ΤΕΙ όπου σπούδαζε για να διασκεδάσει. Εκεί γνώρισε έναν γοητευτικό dj, τον Στάθη Ευσταθίου, έναν όμορφο νέο και χωρίς να περάσει  πολύ καιρός οι δύο τους έγιναν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι.

Η Αντριάνα δεν θα μπορούσε με τίποτε να φανταστεί πώς πίσω από αυτό το όμορφο προσωπείο κρύβεται ένας βιαστής, ένας παιδόφιλος , ο εν δυνάμει δολοφόνος της, που η ζήλια θα όπλιζε το χέρι του ένα χρόνο αργότερα και θα έκοβε το νήμα της ζωής της.

Στα είκοσι ένα της χρόνια η ζωή της και τα όνειρα που έκανε , έσβησαν απροσδόκητα από τα χέρια του άντρα που έμελλε να είναι ο τελευταίος σύντροφος της ζωής της

Το χρονικό του Τρόμου

Όλα ξεκίνησαν από έναν καβγά ανάμεσα στο ζευγάρι. Στην αρχή ο 35χρονος Στάθης Ευσταθίου ανάγκασε τη νεαρή φοιτήτρια στο ΤΕΙ Καστοριάς να ανεβάσει στο προσωπικό της προφίλ στο facebook φωτογραφίες από τρυφερές στιγμές που είχαν μεταξύ τους από το τελευταίο ταξίδι που είχαν κάνει στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο καβγάς δεν σταμάτησε.

Ο Στ. Ευσταθίου βρέθηκε την Παρασκευή στην Καστοριά και συνάντησε την Ανδριάνα, η οποία του επανέλαβε ότι ήθελε να χωρίσουν και να μην την ενοχλεί ξανά.

Το μοιραίο λάθος της άτυχης κοπέλας ήταν ότι έφυγε από πολυσύχναστο χώρο και τον ακολούθησε στο ΙΧ του για μια βόλτα στη λίμνη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το ζευγάρι βρέθηκε σε ένα απόμερο σημείο για άλλη μία φορά, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και η κατάσταση δεν άργησε να γίνει έκρυθμη.

Ο δράστης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από ερωτευμένος σύντροφος μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο, ο οποίος κρατώντας ένα μαχαίρι και ένα κατσαβίδι χτυπούσε ανελέητα την 21χρονη κοπέλα.

Όταν η Ανδριάνα επιχείρησε να ξεφύγει, την κυνήγησε και την πέταξε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Εκεί συνέχισε να τη χτυπά με το μαχαίρι ενώ η κοπέλα αντιστεκόταν. Πάλεψε μαζί του μέχρι το τέλος. «Τα χέρια της ήταν σακατεμένα από τα χτυπήματα. Προσπαθούσε να ξεφύγει για ώρα», είπαν οι αστυνομικοί.

ktinos-kastorias4Δέκα μαχαιριές και μετά σιωπή.

Η Ανδριάνα έριξε πίσω το κεφάλι και έκλεισε τα μάτια.

Παραδόθηκε σε έναν θάνατο αργό, βασανιστικό, μαρτυρικό, μέσα σε φρικτούς πόνους.

Ο 35χρονος δολοφόνος δεν λύγισε ούτε όταν είδε την άτυχη κοπέλα να ξεψυχά στα χέρια του. Αντιθέτως το πρώτο που σκέφτηκε ήταν πως θα ξεφορτωθεί το πτώμα.

Άγνωστο για ποιο λόγο, της κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποια ασέλγεια.

Ψύχραιμος ο δράστης έβγαλε το πτώμα και το πέταξε στην όχθη της λίμνης, αφήνοντας πάνω του το μαχαίρι και ένα κατσαβίδι που κάρφωσε στον λαιμό της.

Τα βράχια και οι θάμνοι έκρυβαν από τον δρόμο τη φρίκη. Όλα είχαν τελειώσει.

Στη συνέχεια ο δράστης έκανε ανάρτηση στο δικό του προφίλ στο facebook με αποδέκτη την νεκρή πρώην σύντροφο του, ζητώντας της συγνώμη ένα κείμενο όπου μεταξύ άλλων έγραφε:

«Λυπάμαι και συγγνώμη, ότι έγινε πλέον δεν αλλάζει… Έναν ολόκληρο χρόνο μαζί και από εδώ και πέρα για πάντα ως την αιωνιότητα μαζί. Καλό ταξίδι και έρχομαι και εγώ μαζί σου».

ktinos-kastorias5

Αφού ολοκλήρωσε το έργο του είχε έρθει η ώρα της μεγάλης φυγής. Προορισμός του το Κιλκίς, όμως καθ’ οδόν έπεσε σε μπλόκο της Τροχαίας και όταν οι αστυνομικοί του έκαναν σήμα να σταματήσει για έλεγχο εκείνος το αγνόησε και ανέπτυξε ταχύτητα. Έχασε όμως τον έλεγχο του οχήματος του και καρφώθηκε σε κολόνα. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς λόγω σοβαρού τραυματισμού και νοσηλευόταν  φρουρούμενος.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο έκαναν έλεγχο στο αυτοκίνητο και εντόπισαν στο πορτμπαγκάζ αίμα και μαλλιά.

Το κουβάρι του εγκλήματος άρχισε να ξετυλίγεται καθώς ο δράστης μην έχοντας εξήγηση ομολόγησε την πράξη του υποδεικνύοντας  που πέταξε το πτώμα της άτυχης φοιτήτριας.

Ο Ιατροδικαστής

Όπως διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, η άτυχη Ανδριάνα βασανίστηκε άγρια πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στα χέρια του αδίστακτου 35χρονου.

Ο δράστης επιτέθηκε με πολύ μεγάλη μανία, σφαγιάζοντας στην κυριολεξία την κοπέλα.
Η κοπέλα έφερε περισσότερα από εβδομήντα οκτώ χτυπήματα από κατσαβίδι και μαχαίρι σε όλο της το σώμα. Είχε περίπου τριάντα πέντε χτυπήματα στον λαιμό και τον θώρακα και δεκάδες άλλα στο υπόλοιπο σώμα της. Μάλιστα ένα από αυτά προκάλεσε ρήξη καρδιάς, ενώ υπήρχαν χτυπήματα και στην οσφυϊκή χώρα (δηλαδή στο σημείο μεταξύ του χαμηλότερου πλευρού και της λεκάνης)! Επιπλέον, το πτώμα έφερε πολλές εκδορές και μικρότερα χτυπήματα στα χέρια αλλά και το πρόσωπο, κάτι που σημαίνει ότι προσπάθησε να αντιδράσει και ότι υπήρξε συμπλοκή και πάλη.

Από αυτά τα περισσότερα ήταν αμυντικά, ενώ κάποια άλλα, όπως στην πλάτη και στα πόδια, τα οποία ήταν επιφανειακά, μαρτυρώντας  ότι ο δολοφόνος την τιμωρούσε, τη βασάνιζε.

Δεν βρέθηκαν κακώσεις στα γεννητικά όργανα. Λήφθηκαν κολπικά επιχρίσματα για την πιθανή ανίχνευση σπέρματος, αλλά ακόμη κι αν βρισκόταν, δεν θα μπορούσε να εξακριβωθεί αν έγινε μετά τον θάνατο», είχε δηλώσει ο ιατροδικαστής Κοζάνης Ιωάννης Φούντος.

Το προφίλ του δολοφόνου Στάθη Ευσταθίου

ktinos-kastorias3Τον Αύγουστο του 2010 ο Στάθης Ευσταθίου , δράστης της δολοφονίας είχε συλληφθεί για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού και παράνομη οπλοκατοχή και εις βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία.

Τότε του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κ. Ευαγγελία Καρανίκα, για προμήθεια, κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια, απείθεια και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ο 35χρονος είχε συλληφθεί μετά από έρευνες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης και στην κατοχή του είχαν βρεθεί πάνω από τριάντα χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο με ιδιαίτερα σκληρό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Ακόμη, στην κατοχή του είχαν βρεθεί ένα αεροβόλο όπλο, τέσσερις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, που ήταν κρυμμένοι μέσα σε ύφασμα καναπέ, έντεκα οπτικοί πολυμορφικοί δίσκοι (DVD), ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, δύο κινητά τηλέφωνα, επτά αμπούλες αερίου, ένα σπρέι πιπεριού και μία πτυσσόμενη ράβδος.

Η εισαγγελέας είχε ενεργοποιήσει μάλιστα διάταξη του νόμου που προβλέπει δημοσιοποίηση του ονόματος των δραστών για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.

Πλήρωσε 3.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την εμφάνισή του, μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Και τα συγκλονιστικά στοιχεία δε σταματούν εκεί καθώς ο 35χρονος είχε βιάσει παλαιότερα φοιτήτρια και είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, ωστόσο όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τα γνωρίζει η Ανδριάνα.

Οι Αρχές που ερευνούσαν την άγρια δολοφονία της 22χρονης φοιτήτριας Ανδριάνας Γαρδικιώτη στην Καστοριά , είχαν βάλει στο μικροσκόπιο τις τελευταίες ώρες πριν από το αποτρόπαιο έγκλημα, λόγο του παρελθόντος του.

Όπως διαπιστώθηκε, παρά τον ισχυρισμό του 35χρονου ότι η φοιτήτρια του είχε ζητήσει να χωρίσουν, οι φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook , σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, αποδυνάμωναν τον ισχυρισμό του δολοφόνου ότι τη σκότωσε επειδή «θόλωσε» όταν του ζήτησε να χωρίσουν.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται να οδηγήθηκαν οι διωκτικές αρχές, είναι ότι ο Ευσταθίου μετά το έγκλημα να ήθελε να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι είχε αυτοκτονήσει, δήθεν μετανιωμένος για την πράξη του, όμως στην πραγματικότητα να προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο για να διαφύγει στο εξωτερικό.

Κι αυτό, γιατί σχεδόν αμέσως μετά το έγκλημα, ο 35χρονος , ανέβασε στο προφίλ του στο Facebook το κείμενο .

Ωστόσο, η φυγή του 35χρονου μετά τη δολοφονία για Θεσσαλονίκη και λίγες ώρες αργότερα ο εντοπισμός του στον δρόμο για τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ μαρτυρά την προσπάθεια διαφυγής στα Σκόπια, έχοντας δημιουργήσει την εντύπωση ότι αυτοκτόνησε ώστε να κερδίσει χρόνο για να εξαφανισθεί.
Η απολογία του δολοφόνου

Η απολογία του στυγερού δολοφόνου έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης, στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, όπου μετέβησαν η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας, για λόγους ασφαλείας και αποφυγής επεισοδίων, καθώς έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες, έτοιμοι να «υποδεχτούν» με άγριες διαθέσεις τον 35χρονο κατά τη μεταγωγή του.

Για τους ίδιους λόγους είχε γίνει νωρίτερα με άκρα μυστικότητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η μεταγωγή του στην Καστοριά, από το νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου νοσηλευόταν τραυματισμένος μετά το τροχαίο που είχε στη διάρκεια καταδίωξης.

Ακόμη και οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που άκουσαν τον 35χρονο δολοφόνο της φοιτήτριας, σοκαρίστηκαν από τις αποκαλύψεις που τους έκανε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο δράστης με απίστευτη ψυχραιμία και βλέμμα βυθισμένο στο απόλυτο κενό, προσπάθησε να εξηγήσει στις αστυνομικές αρχές τους λόγους που τον οδήγησαν στο να σφαγιάσει την 21χρονη αγαπημένη του και να γραφεί στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά ως ένας από τους πιο στυγερούς εγκληματίες.

”Την Άννα (σ.σ.: Ανδριάνα) τη λάτρευα. Αν και ήμασταν μαζί περίπου έναν χρόνο, πίστευα ότι ήταν η γυναίκα της ζωής μου. Την αγαπούσα, δεν άντεχα ούτε λεπτό μακριά της. Έκανα τα αδύνατα δυνατά να είμαι συνέχεια μαζί της. Ήταν πολύ όμορφη και ιδιαίτερα κοινωνική. Μιλούσε με όλον τον κόσμο. Την πλησίαζαν συνέχεια άντρες και αυτό δεν το άντεχα” ανέφερε αρχικά στην κατάθεσή του ο Στάθης Ευσταθίου και πρόσθεσε: ”Συνέχεια καβγαδίζαμε γι’ αυτό. Δεν ήθελα να μιλάει με κανέναν. Όμως δεν με άκουγε…

Την Παρασκευή (ημέρα της δολοφονίας) τσακωθήκαμε πάλι για το ίδιο ζήτημα. Της είπα ότι ήμουν σίγουρος ότι με απατούσε. Εκείνη το αρνήθηκε, αλλά δεν την πίστεψα. Μου είπε ότι δεν αντέχει άλλο και ότι ήθελε να χωρίσουμε. Θόλωσα και έγινε ό,τι έγινε…”Ο 35χρονος όμως δεν έμεινε εκεί… ”Ήθελε να με χωρίσει για να γυρνά ελεύθερη. Να κάνει τη ζωή της. Στη σκέψη και μόνο ότι θα την έχανα τρελάθηκα. Άρπαξα ό,τι βρήκα μπροστά μου και άρχισα να τη χτυπώ! Όταν κατάλαβα ότι ήταν νεκρή, πήρα την απόφαση να την ακολουθήσω. Έτσι θα ήμασταν για πάντα οι δυο μας στον παράδεισο. Αλλά δεν πρόλαβα”.
Ο δολοφόνος της 22χρονης στην Καστοριά ήθελε να σχεδιάσει την αυτοκτονία του για να διαφύγει στο εξωτερικό …

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας , ο δράστης οδηγήθηκε στον τόπο του εγκλήματος όπου έγινε η αναπαράσταση.

Ο 35χρονος δράστης, είχε ζητήσει αρχικά προθεσμία 48 ωρών για απολογία, ωστόσο, το αίτημα του δεν έγινε δεκτό.

Ο δράστης προφυλακίστηκε στις φυλακές Γρεβενών, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή από την ανακρίτρια Καστοριάς, ο 35χρονος Στάθης Ευσταθίου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κοζάνης, για ψυχιατρική και ψυχολογική εξέταση.

Η δίκη

Στις 8 Νοεμβρίου 2012 διεξήχθη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κοζάνης η δίκη του στυγερού δολοφόνου Στάθη Ευσταθίου ο οποίος στάθηκε μπρος στο δικαστήριο αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο κατηγορούμενος κάνοντας στροφή 180 μοιρών, σε σχέση με την προανακριτική και ανακριτική του τοποθέτηση, κατά την επ’ ακροατηρίου απολογία του, αρνήθηκε ότι ήταν αυτός ο δράστης της στυγερής δολοφονίας.
Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ομολόγησε τις πράξεις του κατά το στάδιο της ανάκρισης, επειδή ήταν κουρασμένος, άυπνος και ήθελε να τελειώσει η διαδικασία.

Δεν κατάφερε όμως μ” αυτόν τον ισχυρισμό του να πείσει τους δικαστές και τους ενόρκους, που τον έκριναν ομόφωνα ένοχο..

Το δικαστήριο του επέβαλε την βαρύτερη προβλεπόμενη ποινή για την συγκεκριμένη πράξη, δίχως να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία της 21χρονη συντρόφου του, Ανδριάνας Γαρδικιώτη στην Καστοριά τον Δεκέμβριο του 2011, και παράλληλα σε 8 και 16 μήνες για της κατηγορίες οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Το αποτέλεσμα της δίκης, η οποία έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, προκάλεσε την ικανοποίηση των συγγενών της αδικοχαμένης κοπέλας, οι οποίοι αποδοκίμασαν μετά το τέλος της διαδικασίας τον κατηγορούμενο.

Έρευνα – επιμέλεια: Συντακτική ομάδα Volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.