Οι Δήμοι αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους για την δημιουργία χώρων πολιτισμού

Στο πλαίσιο αυτό Δήμος Καλαμπάκας ενέκρινε την υποβολή πρότασης «Δημιουργική Αξιοποίηση Ξενία Καλαμπάκας», στο πλαίσιο της δράσης  Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας.

Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνης ενέκρινε την πρόταση της πράξης με τίτλο Αποκατάσταση Παλαιών Φυλακών Φορτέτζας και επανάχρηση τους με τη λειτουργία πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Από πλευράς του, ο Δήμος Έδεσσας  ενέκρινε την υλοποίηση της πράξης «Λειτουργική αναβάθμισή του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου και επανάχρηση του ως εστία πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δράσεων, όπως περιγράφονται στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος, τα έργα αφορούν στην υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιριακού αποθέματος των δήμων. Ως τέτοιο κτιριακό απόθεμα νοείται ένα εύρος κτιρίων ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί και που θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από τους αρχικά προβλεπόμενους, όπως είναι για παράδειγμα η άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων που αφορούν σε λειτουργία τουριστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Στο συγκεκριμένο κτιριακό δυναμικό, ενδεικτικά, εντάσσονται ανενεργά κτίρια όπως βιομηχανικά, ΞΕΝΙΑ, νοσοκομεία, στεγασμένες αγορές, λουτρά, σφαγεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δικαστικά μέγαρα και κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας εν γένει.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη παρέμβαση ο εκσυγχρονισμός κτιρίων εγκαταστάσεων που λειτουργούν πλήρως.

Στις προϋποθέσεις ένταξης των κτιρίων στο εν λόγω πρόγραμμα, περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων η συνεχής χρήση του κτιρίου για τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα και 8 μήνες το χρόνο, η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα, η κατάλληλη εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση καθώς και η λειτουργική επανένταξη στον αστικό ιστό της πόλης. Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ουσιαστική αναζωογόνηση και αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικές και τουριστικές περιοχές.

Σοφία Κοντογιάννη

tornosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.