Παρών ο Δήμαρχος Βόλβης σε εκδήλωση ενημέρωσης για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Για τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και για τη φυγή προς τα εμπρός μετά την… καυτή πατάτα της κρίσης έκανε λόγο χτες μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Από το βήμα ημερίδας για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε στην Πυλαία η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, τη συνταγματική αναθεώρηση και το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμμετοχικές διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Βεβαίως η κυβέρνηση δεν ανοίγει μια διαβούλευση χωρίς γωνίες». Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι δεν μπορεί η απλή αναλογική να υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μην εφαρμόζεται στην αυτοδιοίκηση, αλλά και σε όλες τις δομές αντιπροσώπευσης, ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση το κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε ότι πρέπει να υπάρχει «μια τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτεύματος με έμφαση στις δομές της άμεσης δημοκρατίας και με νέα εργαλεία άσκησής της, ουσιαστικοποίηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και μια άλλη γεωγράφηση και κατοχύρωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της πρόσβασης σε αυτά».

Όσο για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας τόνισε: «Θέλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα στην καινοτομία, την εργασία και στη νέα γνώση και τον τρόπο με τον οποίο όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να αποκτήσουν θετικό αντίκρισμα».

Ενδιαφέρον είχαν αυτά που είπε και για το μέλλον. «Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι θα μιλήσουμε μετά την κρίση. Η κρίση είναι μια πολύ καυτή πατάτα που δυστυχώς έτυχε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων της να τη διαχειριστούν. Ωστόσο αφού κάναμε και τις υποχωρήσεις μας και αφού είχαμε πολύ μεγάλο κόστος και ατομικό και πολιτικό και ψυχολογικό από αυτήν τη διαδικασία, που κατά τη γνώμη μας ήταν αναγκαίο μέσα σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες να γίνει, σήμερα θέλουμε μια φυγή προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της περιοδείας του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ.

Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος και Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς, καθώς και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Φωτίου, ενώ τις απόψεις τους κατέθεσαν εκτός από τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

myportal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − fifteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.