Τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και μειωμένα επιτόκια για επενδυτικά προγράμματα των δήμων

Ρυθμίζονται δάνεια ΔΕΥΑ και νομικών προσώπων δήμων, επιχορηγούνται ορεινοί και μικροί δήμοι για μελέτες και ωρίμανση έργων, παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να παράγουν ενέργεια και να τη συμψηφίζουν μ’ αυτή που καταναλώνουν.

Τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και μειωμένα επιτόκια για επενδυτικά προγράμματα των δήμων παρέχει πλέον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους δήμους, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του κ. Κώστας Βαρλαμίτης στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Πρόκειται για το Πρόγραμμα Επιχορήγησης Μελετών για μικρούς και ορεινούς δήμους, για το πρόγραμμα ρύθμισης Οφειλών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ και το Νέο Ολοκληρωμένο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Ενεργειακού Συμψηφισμού Παραγόμενης Ενέργειας».

ΑΠΟ 2,56% ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Ο κ. Κ. Βαρλαμίτης ανακοίνωσε ακόμη ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρέχει πλέον χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών για ειδικά προγράμματα και εξήγησε ότι η μείωση του επιτοκίου επετεύχθη με δύο τρόπους: «Από τη μία το Ταμείο έλαβε την απόφαση να μειώσει το επιτόκιο που ορίζει για το δικό του δάνειο και από την άλλη υπογράφθηκε συμφωνία προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επενδύσεων στα έργα αυτά».

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση το Euribor, το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώνεται κατά 0,68% σε 2,56% από 3,24%, ενώ το σταθερό επιτόκιο για τη δεκαετία μειώνεται σε 3,81% από 4,49%. «Πρόκειται για τους καλύτερους όρους επιτοκίων που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά», σχολίασε ο κ. Κ. Βαρλαμίτης διευκρινίζοντας πως «τα νέα επιτόκια αφορούν και στις συμβάσεις για επενδυτικά προγράμματα της τελευταίας διετίας που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο». Αφορούν, δηλαδή, επενδυτικά προγράμματα ύψους 270 εκατ. ευρώ και λόγω της μείωσης των επιτοκίων οι δήμοι θα εξοικονομήσουν 1,1 εκατ. ευρώ ανά έτος αποπληρωμής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο κ. Κ. Βαρλαμίτης ανακοίνωσε και τα νέα προγράμματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δήμους επισημαίνοντας για το καθένα απ’ αυτά:

-Ρύθμιση Οφειλών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ

Στη σχετική ρύθμιση που έχει ενταχθεί στον ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών καλύπτονται τόσο οι ΔΕΥΑ όσο και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα των δήμων, ενώ το ετήσιο όφελος για τους δήμους θα ανέλθει στα 8 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι διοικήσεις των δήμων και των νομικών προσώπων τους πρέπει να ζητήσουν έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 την υπαγωγή των δανείων σε ρύθμιση και για αυτά να εκδοθεί απόφαση ρύθμισης έως 31 Δεκεμβρίου 2017. Επίσης, προβλέπεται άπαξ επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου κατά πέντε χρόνια καθώς και συμψηφισμός της εξόφλησης του δανείου με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έως του 1%.

Ο Κ. Βαρλαμίτης ενημέρωσε ότι 79 ΔΕΥΑ οφείλουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από δανεισμό 129 εκατ. ευρώ και με την ρύθμιση οι ετήσιες δόσεις από 18,7 εκατ. ευρώ μειώνονται στα 12,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, 67 νομικά πρόσωπα δήμων οφείλουν από δανεισμό 24,1 εκατ. ευρώ με τις ετήσιες δόσεις να μειώνονται από 4,5 εκατ. ευρώ σε 2,5 εκατ. ευρώ.

-Εκπόνηση μελετών για μικρούς και ορεινούς δήμους

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση μικρών και ορεινών δήμων για την εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση έργων υποδομής από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μέσω του προγράμματος θα υλοποιηθούν έργα προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση απευθύνεται σε δύο βασικές κατηγορίες δήμων. Σε εκείνους που έχουν πληθυσμό κάτω από 10 χιλιάδες κατοίκους, καθώς και σε ορεινούς δήμους με πληθυσμό άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων.

Πρόκειται συνολικά για 82 δήμους, οι οποίοι έχουν δυνατότητα να δανειστούν στο ύψος των 85.000 ευρώ εκ των οποίων τα 68.000 ευρώ αφορούν σε χρηματοδότηση μελέτης κατασκευής και τα 17.000 ευρώ για την ωρίμανση έργων με την συνδρομή τεχνικού συμβούλου.

-Νέο Ολοκληρωμένο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Ενεργειακού Συμψηφισμού»

Πρόκειται για πρόγραμμα «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού» το οποίο ενεργοποιήθηκε με υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον Μάιο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παράγουν μέσω από φωτοβολταϊκών συστημάτων ενέργεια μέχρι 500 kw ανά έτος και να μπορούν να τη συμψηφίζουν με αυτή που καταναλώνουν.

Του Γιώργου Μακρή

eleftheria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen − fifteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.