Έγκριση Σταθάκη για το εργοστάσιο στις Σκουριές

skouries708_5_0

Πράσινο φως στη χωροθέτηση του εργοστασίου της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές δίνει απόφαση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, εγκρίνοντας σχετική αίτηση που βρισκόταν στα «συρτάρια» του προκατόχου του εδώ και ενάμιση χρόνο.

Η απόφαση αυτή έρχεται δύο εβδομάδες μετά την τελευταία απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη ως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μπλοκάρει για ακόμη μία φορά την επένδυση σε άλλο σημείο της διαδικασίας, που αφορούσε τη μέθοδο μεταλλουργίας (απέρριψε την αίτηση της εταιρείας που ζητούσε να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργού, η οποία προέβλεπε την επιστροφή του προσαρτήματος Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου»).

Η απόφαση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, αν και αφορά διαφορετικό θέμα, τη χωροθέτηση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, είναι ενδεικτική μίας πιο φιλικής στάσης που θα κρατήσει απέναντι στην εταιρεία, καθώς αντιμετωπίζει ένα θέμα που ήταν στα συρτάρια του προκατόχου του από τον Μάιο του 2015. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η διοίκηση της εταιρείας απέφυγαν να ανεβάσουν τους τόνους μετά την τελευταία απόφαση Σκουρλέτη, καθώς ήταν θέμα ωρών η αντικατάστασή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Η τροποποίηση

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ενέκρινε το συμπληρωματικό-τροποποιητικό τεύχος του προσαρτήματος 4 της τεχνικής μελέτης του έργου. Η Ελληνικός Χρυσός είχε υποβάλει στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αίτηση για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Η απόφαση του κ. Σταθάκη επιτρέπει πλέον τη χωροθέτηση του εργοστασίου. Θα πρέπει να προηγηθεί η επικαιροποίηση του φακέλου για τη λήψη άδειας δόμησης από την πολεοδομία, ώστε τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου απεμπλουτισμού, στο οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, της μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019 και η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους. Το δεύτερο στάδιο του έργου στις Σκουριές θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στην περιοχή, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολάρια.

Η απόφαση

Αναλυτικά η απόφαση του κ. Σταθάκη:
«Έγκριση Συμπληρωματικού – Τροποποιητικού Τεύχους του Προσαρτήματος 4: «Τεχνικής Μελέτης Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» του έργου «Μεταλλουργικές -Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» στο δήμο Αριστοτέλη της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής.

Αθήνα, 11/11/2016 Αρ. πρωτ.: ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10ΤΜ.6/178620/2245diavgeia.gov.gr/
Εγκρίνουμε, το συνημμένο και ταυτάριθμο της απόφασής μας αυτής, Συμπληρωματικό – Τροποποιητικό Τεύχος Τεχνικής Μελέτης Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών», του έργου «Μεταλλουργικές-Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» στο δήμο Αριστοτέλη της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.», κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα (ν.δ 210/73) και του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

Την ευθύνη για την ορθότητα και ακρίβεια των τεχνικών στοιχείων και υπολογισμών, που περιέχει η μελέτη, έχουν σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κ.Μ.Λ.Ε. οι μελετητές για τα αντίστοιχα κεφάλαια που υπογράφουν.

Η έγκριση αυτή δεν απαλλάσσει την εκμεταλλεύτρια εταιρεία από οποιαδήποτε προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις λήψη εγκρίσεων, αδειών κ.λπ. από το υπουργείο μας ή από άλλες αρμόδιες γι’ αυτές υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των εργασιών και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στη μελέτη.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι όροι και οι περιορισμοί που περιλαμβάνονται στην με αριθμό Δ8-Α/Φ.7.49.13/4005/665/12-4-13 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η παρούσα απόφαση δύναται να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων καθώς και για οποιοδήποτε λόγο δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για λόγους προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, των περιοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three + eighteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.