Αδέσποτη… η δημοτική αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα, λένε οι Φιλοζωικές Οργανώσεις.

Βάσει νόμου, υπεύθυνος για τα αδέσποτα, την περισυλλογή και την περίθαλψή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι ο κατά περίπτωση δήμος, στον οποίο εντοπίζεται το ζώο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ζωοφιλικές ενώσεις, οι περισσότεροι δήμοι δεν υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, εγκαταλείπουν κατ` ουσία… «αδέσποτες» τις αρμοδιότητές τους και συχνά επαναπαύονται στη βοήθεια και την ευαισθησία των ομοσπονδιών, των σωματείων και των εθελοντών.

«Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τα συλλέξει και δεν κάνει τίποτα» υποστηρίζει η κ. Σύρκου του φιλοζωϊκού σωματείου «Οδυσσέας» στην Ασπροβάλτα, καταγγέλλοντας, μάλιστα, πως Δήμος του νομού Θεσσαλονίκης, στείρωσε ένα αδέσποτο και το παράτησε ναρκωμένο στους δρόμους. «Έχω προσφύγει στα δικαστήρια και περιμένω να γίνει η δίκη» λέει η ίδια.

Στα δικαστήρια έχει προσφύγει και η κ. Αρτεμισία Παπαγιαννοπούλου, πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού, καθώς όμορος δήμος, σύμφωνα με την ίδια, δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τα αδέσποτα της περιοχής. «Τον κυνηγάμε κάποια χρόνια με καταγγελίες και μας λέει πως σε μερικές εβδομάδες θα τρέξει το πρόγραμμα. Αυτό το ακούμε κυριολεκτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα που η δικαιοσύνη καθυστερεί πολύ».

Παράλληλα, συμπληρώνει πως οι δήμοι «έχουν χάσει τη μπάλα» και πως «δεν θέλουν να ασχοληθούν» με το θέμα με αποτέλεσμα να «ασυλοποιούνται τα ζώα και να τρώει το ένα το άλλο. Το να παίρνει ο δήμος ένα χώρο ακατάλληλο και να στοιβάζει 200-300 σκυλιά, θεωρώ πως είναι τραγικό και αναχρονιστικό», εκτιμά η ίδια, επισημαίνοντας πως «μόνο σε υποανάπτυκτη χώρα βλέπεις τέτοια κατάσταση».

Η κ. Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, με τη σειρά της κατηγορεί τους δήμους πως «πατάνε πάνω στην ευαισθησία μας. Ξέρουν ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα ζώο να σπαρταράει επειδή ο τάδε δήμος δεν έχει συμβάσεις με κτηνιατρείο ή κτηνιάτρους».

Αρετή Τασούλα

reportplus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.