Από Σεπτέμβριο η online ανανέωση της κάρτας ανεργίας

oaedΑπό τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμη η υπηρεσία του ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας. Τις τελευταίες ημέρες, όσοι άνεργοι επισκέπτονται το υποκατάστημα του Οργανισμού στη Λάρισα για την επικαιροποίηση της κάρτας τους, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ταυτοποιούν τα στοιχεία στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ, δίνοντας το σχετικό έντυπο με τους κλειδάριθμους.

Οι άνεργοι συγκεκριμένα, παίρνουν ένα έντυπο με τους γενικούς όρους χρήσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και τους σχετικούς κωδικούς για να εισέρχονται στις ψηφιακές του υπηρεσίες.  Ο κλειδάριθμος, πρόκειται για ένα 20ψήφιο αριθμό (διαφορετικό από αυτόν της Εφορίας), η ονομασία και το συνθηματικό χρήστη είναι απαραίτητα για την εισαγωγή στο σύστημα.  Με τα στοιχεία αυτά, από τον ερχόμενο μήνα οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού, θα ανανεώνουν την κάρτα από τον υπολογιστή τους, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Εν ολίγοις δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους αλλά θα αρκεί η ψηφιακή και εξ αποστάσεως επιβεβαίωσή τους ότι εξακολουθούν να αναζητούν εργασία. Στα θετικά της υπηρεσίας αυτής, θα είναι και το γεγονός πως όλοι οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ -που μέχρι τώρα απασχολούνταν με την ανανέωση της κάρτας ανεργίας- θα μπορούν να ασχοληθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, με δράσεις εξατομικευμένης προσέγγισης των ανέργων. Όπως λέγεται θα κάνουν ατομικό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο και θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίας με στόχο την ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ρόλο- κλειδί στην εφαρμογή του μέτρου θα διαδραματίσει το σύστημα «Εργάνη», το οποίο ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται.

Στην παρούσα φάση πάντως το βασικότερο είναι πως θα καταγράφονται  λιγότερες «επισκέψεις» στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα οι ουρές που μέχρι τώρα παρατηρούνται σταδιακά να εκλείψουν. Είναι ενδεικτικό πως για τη θεώρηση της κάρτας στον ΟΑΕΔ της Λάρισας, χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος τουλάχιστον μία ώρα, από νωρίς το πρωί…

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σταδιακά ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών των δικαιούχων και η διαδικασία ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου  για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω ενώ θα συνεχιστεί την 1η Σεπτεμβρίου, για τους δικαιούχους με δύο παιδιά και την 1η Οκτωβρίου  για τους δικαιούχους με ένα παιδί. Να θυμίσουμε πως  οι προϋποθέσεις για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

– η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. ή τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας- λοχείας.

 Σύμφωνα πάντως με σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει: Να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν, αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα και να είναι άγαμα. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών. Το επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ θα είναι φέτος μειωμένο κατά 50% λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Για παράδειγμα, μισθωτός με ένα παιδί πέρσι έλαβε 98,64 ευρώ, ενώ φέτος θα λάβει 49,32 ευρώ. Μισθωτός με δύο παιδιά αντί για 295 ευρώ θα λάβει 147,84, ενώ μισθωτός με τρία παιδιά λάμβανε από τον ΟΑΕΔ επίδομα 707,8 ευρώ και με τη μείωση αυτό θα υποχωρήσει στα 332,76 ευρώ.

Του Γιώργου Νούλη

eleftheria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.