Ο Αστέριος Κοστούδης, από το Μόδι, νίκησε στο φετινό γαστρονομικό φεστιβαλ

kostoudisΣτην μικρή πόλη Mougin της Γαλλικής Ριβιέρας διεξάγεται κάθε χρόνο για 3 ημέρες το γαστρονομικό φεστιβάλ “Les Etoiles deMougin”, όπου κορυφαίοι σεφ όλου του πλανήτη δίνουν το δυναμικό παρόν και μοιράζονται το πάθος τους για τη μαγειρική και τα μικρά της μυστικά. Εκεί φέτος βρέθηκε και ο Έλληνας σεφ Αστέριος Κοστούδης!

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ηχηρά ονόματα της μαγειρικής και τις διακεκριμένες παρουσίες του χώρου, η Ελλάδα είχε για πρώτη φορά εκπροσώπηση με τον Αστέριο Κοστούδη, (chef de cuisine GB Roof Garden) ο οποίος στο ενεργητικό του κρύβει και ένα τιμητικό αστέρι Michelin. “Γαστρονομικό πανηγύρι” ονόμασε τη διοργάνωση ο βραβευμένος σεφ, πάντα με την καλή και θετική έννοια του όρου, και κατάφερε να παρουσιάσει χαρακτηριστικά ελληνικά υλικά και γεύσεις, φτιάχνοντας τη δική του εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας που εντυπωσίασε συγκριτικά με τις συνηθισμένες γαλλικές προτάσεις, όπως το φουα γκρα!

«Για την αποχαιρετιστήρια βραδιά επέλεξα απλά ελληνικά υλικά και μια συνταγή που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν. Ετοίμασα την ελληνική σαλάτα σε μια φιλοσοφία που θα ταίριαζε με το ποτήρι σαμπάνιας που θα κρατούσαν στο χέρι τους. Την έφτιαξα σε δυο εκδοχές. Μια χωριάτικη σαλάτα που είχα μαρινάρει από την προηγούμενη μέρα και την έκανα πουρέ και την σέρβιρα σε μικρό μπολ σε μορφή αφρού. Και μια δεύτερη εκδοχή όπου έβαλα επάνω όλα τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας κομμένα σε μικρά κυβάκια , ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη από το βουνό Χολομώντας στο χωριό Μόδι της Θεσσαλονίκης. Ήταν η ρίγανη που είχε μαζέψει ο θείος μου για να την πάρω μαζί μου στην βαλίτσα μου κλεισμένη σε σακουλάκι για να διατηρεί το άρωμα της. Εντυπωσιάστηκαν όλοι με το άρωμα της , δεν είχαν ξαναμυρίσει τόσο έντονα την ρίγανη. Δεν περίμεναν ένα τόσο ταπεινό πιάτο να έχει τόσα αρώματα . Οι περισσότεροι γνώριζαν την ελληνική σαλάτα και όσοι τη δοκίμαζαν θυμόντουσαν και μια ιστορία από την Ελλάδα που είχαν επισκεφτεί πολλά χρόνια πριν. Έτσι κερδίσαμε τις εθνικές εντυπώσεις αν και οι σεφ που ήταν δίπλα μου είχαν βάλει τα δυνατά τους . Ο Γάλλος ετοίμασε γλειφιτζούρι φουα γκρά βουτηγμένο σε ζελέ βατόμουρο και ο Αμερικανός έκανε χτένια με ταμπουλέ από κους κους κουνουπίδι».

Το Les Etoiles de Mougin έκρυβε φυσικά και πολλές άλλες δραστηριότητες στον υπαίθριο χώρο όπου στήθηκε, όπως live cooking, μαθήματα μαγειρικής, παρουσιάσεις συγκεκριμένων προϊόντων, γευστικές δοκιμές αλλαντικών και τυριών με σαμπάνια και ποικιλία κρασιών, καλλιτεχνήματα στον πάγο, εκθέσεις ζωγραφικής, ζωντανή μουσική και πολλά περισσότερα!

pressmedoll.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.