Βαρκάδα στη λίμνη Βόλβη: Αφήγηση και φωτογραφίες

varkada21Μια πολλή καλή αφήγηση με ιστορικά στοιχεία και πάρα πολλές καλές φωτογραφίες ανακαλύψαμε στη ιστοσελίδα www.maryhop.com της Μαρίας Καλύμνου την οποία ευχαριστούμε για την άδεια αναδημοσίευσης.

Βαρκάδα στη λίμνη Βόλβη

Ήρθε κι αυτή η στιγμή λοιπόν. 

Να γράψω για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Να γράψω για τη λίμνη Βόλβη.

Και τώρα εσύ θα μου πεις, “Ε καλά, όλοι αγαπούν τον τόπο τους”. Συμφωνώ. Αλλά όταν ο τόπος σου έχει κάτι τόσο μοναδικό και όταν ειδικά εσύ έχεις την ευκαιρία να το αναδείξεις, απλά το κάνεις. Γιατί αυτή η λίμνη είναι αδικημένη, χρόνια τώρα. Ίσως και να μην αξιοποιήθηκε όπως θα ᾽πρεπε, ίσως απλά να της έκλεψαν τα φώτα.

Πραγματικά όμως, είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς.
varkada2
Η θέα της Μικρής Βόλβης μέσα από τη λίμνη.

Ένα απόγευμα λοιπόν, πήρα τον καπετάνιο μου και βγήκαμε βαρκάδα στ᾽ ανοιχτά.

Είναι ωραίο να έχεις ντόπιο καπετάνιο και είναι ακόμη πιο ωραίο ο καπετάνιος αυτός να είναι ο πατέρας σου. Ξέρεις τώρα, σε ξεναγεί με καμάρι και περηφάνια, σα να είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου. Από μικρή μου έλεγε (και ακόμη μου λέει) πως η λιπαριά είναι το πιο νόστιμο ψάρι. Ποτέ δεν το αγάπησα ιδιαίτερα αλλά τώρα που έμαθα πως το ψάρι αυτό είναι ενδημικό της λίμνης και δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, κάπως αναθεώρησα.

Μα σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου!
Παρέα με τον καλύτερο καπετάνιο του κόσμου.

varkada4
Κάπου στα ανοιχτά
varkada5

varkada6

varkada7

Μάθημα Ιστορίας.

Η Βόλβη είναι η 2η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με συνολική έκταση περίπου 68 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 20 μέτρα. Βρίσκεται εκεί που δέσποζε κάποτε η λίμνη Μυγδονία, η οποία καταλάμβανε όλη τη λεκάνη της αρχαίας Μυγδονίας. Ο μύθος λέει, πως η λίμνη Βόλβη πήρε το όνομά της από μία νύμφη, η οποία απέκτησε ένα γιο με τον Ηρακλή, τον Όλυνθο. Συνδεδεμένη και με την ιστορία όμως, λέγεται πως στη Ρεντίνα, στις όχθες του Ρήχιου ποταμού, ο Αριστοτέλης έκτισε τη φιλοσοφική του σχολή. Στην περιοχή της Ρεντίνας, επίσης, φέρεται να έχει σκοτωθεί και ταφεί ο μεγάλος τραγικός Ευριπίδης.

Δεν ήξερα τίποτα από όλα αυτά, το παραδέχομαι. Μπαμπά μου με συγχωρείς.

varkada8

 

varkada9

 

Επίσης να σου πω και τα παρακάτω, γιατί είναι σημαντικά.

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Βόλβη αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα με υγρόφιλα δάση, υγρά λιβάδια, λασποτόπια, ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς υγρότοπους. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περισσότερα από:

– 200 είδη πτηνών
– 34 είδη θηλαστικών
– 19 είδη αμφιβίων και ερπετών (τέλειο αυτό)
– 21 είδη ψαριών (και η καλή μας η λιπαριά μαζί)
Κι όμως ναι, υπάρχουν ΟΛΑ αυτά.

varkada10
varkada11varkada12varkada13

Είναι ωραίο να έχεις γυρίσει τον κόσμο και να μπορείς να απολαμβάνεις μία βαρκάδα στον τόπο σου, σα να είναι ό,τι καλύτερο έχεις κάνει για πολύ καιρό. Τίποτα δε συγκρίνεται με την αίσθηση του σπιτιού σου. Και όπου σπίτι, δεν εννοώ το διαμέρισμα ή τους τοίχους. Σπίτι για μένα είναι εκεί που ηρεμεί η καρδιά σου.

Και πως να σου το πω κι αλλιώς, είναι ωραίο να έχεις το χωριό σου.

Να μπορείς να επιστρέφεις όταν σε κουράζουν όλα τ᾽ άλλα, να μπαίνεις σε μία βάρκα και να εξαφανίζεσαι. Να βλέπεις πάπιες, ελληνικές σημαίες, δίχτυα, βάρκες, βουνό, νερό και τίποτα άλλο. Αν έχεις και λίμνη, είσαι σούπερ τυχερός και σε βάζω στην ομάδα μου. Αν όχι, κάνε μία γύρα στην πανέμορφη Ελλάδα και θα βρεις πολλές τέτοιες γωνιές, μακριά από τα συνηθισμένα και τα δημοφιλή. Τα έχω βαρεθεί απίστευτα ΚΑΙ τα συνηθισμένα ΚΑΙ τα δημοφιλή και σου το λέω με κάθε ειλικρίνεια.

Ακόμη κι αν δεν έχεις χωριό, όμως, μπορείς να αποκτήσεις. Και να το αλλάζεις κάθε τόσο.

varkada14varkada15

Ποιό είναι το δικό σου (φανταστικό έστω) χωριό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.