Γωγάκου: H δραματική κατάσταση στον δήμο Βόλβης

Γωγάκουτης Δήμητρα Γωγάκου*

Στη επίσκεψή του στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι βρήκε ανάπτυξη και αποκέντρωση όπου κι αν πήγε. Μήπως πήγε αλλού; Η ύπαιθρος του Νομού είναι θύμα της αδιαφορίας των εκάστοτε ηγεσιών τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η Θεσσαλονίκη παραμένει το κέντρο που σκιάζει επικίνδυνα την περιφέρειά της, την φτωχότερη και από τις πιο υποβαθμισμένες τουριστικά και πολιτιστικά περιφέρειες της χώρας. Οι δυνατότητες υπάρχουν: φύση πλούσια σε εναλλαγές, υγρότοποι μοναδικοί με διεθνές ενδιαφέρον και παραδοσιακοί οικισμοί που δεν έχουν αλλοιωθεί από το μαζικό τουρισμό. Σημαντικοί ιστορικοί τόποι και αρχαιολογικοί χώροι όλων των εποχών. Σύνολα με αξίες ποικίλες για το ιστορικό, αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό τους ενδιαφέρον.

Το ότι ο Αντώνης Σαμαράς διάλεξε αυτήν την περιφέρεια για να βάλει υποψηφιότητα και την επισκέπτεται σήμερα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Έρχεται σήμερα ως υποψήφιος βουλευτής να τάξει και να υποσχεθεί όσα δεν έκανε σαν πρωθυπουργός της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, είτε αυτός προσωπικά είτε το κόμμα που εκπροσωπεί. Ο κόσμος όμως της περιφέρειας Β’ Θεσσαλονίκης μόνο από τα μεγάλα λόγια τους χόρτασε, κι όχι από τις δουλειές και την «ανάπτυξη» που τους υποσχέθηκαν. Και όταν ακόμη και σήμερα η  αναπτυξιακή επιλογή της Ν.Δ. για την περιοχή είναι θολή, και τα προβλήματα έχουν γίνει «χρόνια» και σε πολλές περιπτώσεις «ανίατα» (ΧΥΤΑ Μαυροράχης, λίμνη Κορώνεια, αντιπλημμυρική προστασία, αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο κ.α.) το μόνο που σηματοδοτεί η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, είναι τον φόβο τους ότι θα χάσουν την πρωτιά  (πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει σε εθνικές εκλογές) όπως και στις ευρωεκλογές. Έρχεται να μας τραβήξει το αυτί, να μας υποσχεθεί λαγούς και πετραχήλια. Να μας μαντρώσει!

Αυτές οι εποχές όμως πέρασαν. Ο κόσμος ξύπνησε, κατάλαβε ότι δεν είναι ανάπτυξη της περιοχής τους η εγκληματική:

– αδιαφορία και αδράνεια μπροστά στην καταστροφή της λίμνης Κορώνειας,
– αδιαφορία και η κάλυψη της παράνομης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης
– ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας
– έλλειψη αποχετευτικού και αρδευτικού συστήματος εν έτει 2015!
– παραμέληση του ιαματικού, οικογενειακού και εναλλακτικού τουρισμού
– έλλειψη ελέγχου χρήσης των φυτοφαρμάκων
– αποδυνάμωση του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών
– περικοπή της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2014
– μη καταβολή της επιδότησης στους κτηνοτρόφους βιολογικής εκτροφής που την περιμένουν από το 2012
– απαίτηση να επιστρέψουν οι Νέοι Αγρότες τα χρήματα της περιόδου 2007-2014 επειδή οι κυβερνήσεις που τους τα έδωσαν δεν τήρησαν τους όρους της ευρωπαϊκής συμφωνίας τους
– στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς με 116 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, χρήματα για τους νέους αγρότες, που δεν έφτασαν ποτέ σ’ αυτούς.

Η ύπαιθρος της Β’ Θεσσαλονίκης και δη η Επαρχία Λαγκαδά και η περιοχή της Βόλβης είναι από τις πιο φτωχές και παραμελημένες περιοχές της Ελλάδας, και έχει γίνει κατά καιρούς δέκτης των πιο αλλοπρόσαλλων “αναπτυξιακών” προτάσεων.

– Ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τους λόγους που πνιγόμαστε από τις πλημμύρες όταν κάθε φορά που βρέχει εξαγγέλλονται έργα  προστασίας. Το χειμώνα του 2011, ανακοινώθηκαν έργα ύψους 2 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ρεμάτων της Μικρής Βόλβης, του Μοδίου, της Βαμβακιάς, του Ρήχειου ποταμού στο Σταυρό και των χειμάρρων της Λευκούδας. Το φθινόπωρο του 2014 οι περιοχές αυτές πλημμύρισαν και ζωές ανθρώπων και ζώων βρέθηκαν σε κίνδυνο για άλλη μια φορά.
– Ακόμη περιμένουμε την αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους Αρέθουσας -Σταυρού, Λαγκαδά – Ασσήρου κ.α.
– Ακόμη περιμένουμε τα ηχοπετάσματα στην Εγνατία οδό στο ύψος του οικισμού των Βρασνών
– Ακόμη περιμένουμε την ορθή διαχείριση των αποβλήτων στο νομό της Θεσσαλονίκης ώστε ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Μαυροράχης να γίνει ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), όπως μας είχαν υποσχεθεί. Αντί για αυτό μετά από 8 χρόνια επισφαλούς λειτουργίας, έχει γεμίσει και συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές με τρίμηνη υπηρεσιακή άδεια(!).

Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος!

Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι «μικρές» αλλά εκτεταμένες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν ολόκληρο το μοντέλο παραγωγής στην περιοχή, σε οικολογικότερη κατεύθυνση.

* Η Δήμητρα Γωγάκου είναι υποψήφια βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.