Δήλωση για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

via-ginekaΗ Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, και Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κα Σταυρούλα Ξουλίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

“Η βία που συντελείται ακόμα και στις μέρες κατά των γυναικών είναι ένα ευαίσθητο παγκόσμιο ζήτημα. Η συγκεκριμένη μορφή βίας είναι πολυπρόσωπη και τρανταχτό στοιχείο διαιώνισης των άνισων κοινωνικών σχέσεων.

Η φυλετική αυτή ανισότητα είναι ανεπαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το φαινόμενο αυτό καλπάζει και είναι διαδομένο σε κάθε μορφή κοινωνικής τάξης και συνοχή Δεν έχει εθνικά και οικονομικά σύνορα, ενώ σε περιόδους κοινωνικοπολιτικών αναταραχών τα κρούσματα αυξάνονται.

Οι φρικτές αυτές πράξεις αποτελούν διαχρονικά τη μάστιγα της κοινωνίας. Ακόμα και στις «πολιτισμένες» εποχές που ζούμε, δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η έξαρση της φτώχειας, η επιδείνωση της ανεργίας και η έλλειψη αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, εξάρουν τη χρήση βίας κατά των γυναικών. Οι αριθμοί της ντροπής είναι μεγάλοι στατιστικά. Δεν μπορούν όμως να ανταποκριθούν στην άσχημη ψυχολογική επιρροή που η βία ασκεί στα θύματά της. Σίγουρα όμως δεν ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα, γιατί το κυρίαρχο συναίσθημα του φόβου ωθεί πολλές κακοποιημένες γυναίκες στο μονοπάτι της σιωπής.

Η έκφυλη βία σε πολλές περιπτώσεις είναι απόρροια ειδεχθών ενδοοικογενειακών πράξεων. Οι σύζυγοι-δικτάτορες ασκούν ανελέητη σωματική και σεξουαλική βία. Μεταχειρίζονται τη γυναίκα σαν αντικείμενο και όχι ως ανθρώπινη οντότητα με ίση αξία και ίσα δικαιώματα. Η πατριαρχική ιδεολογία είναι καιρός να εξαλείψει και να αντικατασταθεί από το δικαίωμα της ισότητας υπό το στέγασμα του ανθρωπισμού.

Οι κοινωνικές αντιθέσεις και τα κοινωνικά στερεότυπα δεν έχουν θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Ως δημοκρατικοί πολίτες δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι σε κάθε προσπάθεια που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες αξίες. Ο κοινωνικός ανασχηματισμός απαιτεί τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης και ώριμης πολιτικής που θα είναι υπέρμαχος της ισότητας και της καταπολέμησης της βίας, της ομοφοβίας και των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.”

Σταυρούλα Ξουλίδου

Εισαγωγή volvipress.gr

Φωτογραφία sansimera.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.