Ελληνική παιδεία και εκπαίδευση σε κρίση

 Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βιώνει τη λεγόμενη οικονομική κρίση χωρίς ωστόσο να έχουν αναρωτηθεί οι πολίτες τις αιτίες που γέννησαν αυτή τη μορφή κρίσης η οποία διαλύει σταδιακά  τον ιστό της ελληνική κοινωνίας και δεν είναι άλλη από την κρίση στην παιδεία. Έχουμε κρίση πλέον αρχών , αξιών , ιδανικών και κανόνων όπου δημιουργήθηκαν γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος αποπροσανατολίστηκε , υπονόμευσε τη σκέψη του, τη συμπεριφορά του και γενικότερα άλλαξε τις προτεραιότητες και τις επιθυμίες του. Η κρίση είναι πολυσδιάστατη με αποτέλεσμα όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να έχουν πλήξει θεμελιακά και την εκπαίδευση.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι συνυπάρχουν η κρίση στην παιδεία και στην εκπαίδευση. Όταν μιλάμε για παιδεία δεν εννοούμε τις γνώσεις που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά για την παιδεία που κάθε πολιτεία με ευθύνη δική της οφείλει να προσφέρει σε κάθε παιδί και ενήλικα θέλοντας να δημιουργήσει πολίτες υπεύθυνους , σκεπτόμενους με ιδανικά και αρχές , πολίτες που αγαπούν την πατρίδα τους , που σέβονται τους θεσμούς και τιμούν τους συμπολίτες τους. Όλα μπορούν να επιτευχθούν με ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο , με τη δυνατότητα δια βίου μάθησης αλλά και με την προώθηση των τεχνών.

Η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που έχει επιβλήθει επηρέασε δυσμενώς και την εκπαίδευση. Οι δραστικές περικοπές στον ετήσιο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων και οι ραγδαίες εργασιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών αποτελούν ελάχιστα παραδείγματα της πενίας που βιώνει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απαξίωση της έννοιας της αριστείας η οποία αποτελεί για όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη πυλώνας προόδου εκτός από την Ελλάδα όπου αποτελεί ρετσινιά. Το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι η αριστεία φαίνεται να  είναι  η μόνη οδός ώστε τα Ελληνόπουλα να αποφύγουν την γκρίζα ελληνική πραγματικότητα. Οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουν χρέος να δημιουργήσουν τις συνθήκες όπου θα αναπτυχθεί η αριστεία ώστε τα παιδιά που αναζητούν διακρίσεις να είναι εκείνα που θα αποτελέσουν τη δύναμη ώστε η χώρα μας να ανακάμψει πνευματικά και ηθικά και να πάει μερικά βήματα ή και άλματα μπροστά. Σε όλους αυτούς τις νέες και τους νέους εναποθέτουμε τις ελπίδες μας ώστε η χώρα μας όχι μόνο να ξαναβρεί τους ρυθμούς αναπτυξής της αλλά και να είναι ανταγωνιστική στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στη διεθνή αγορά. Όλα μπορούν να επιτευχθούν όταν οι πολίτες πιστέψουν ότι υπάρχει η βεβαιότητα ότι μία καλύτερη προοπτική στο εγγύς μέλλον φαίνεται  για την Ελλάδα, για τη νέα γενιά , το αύριο αυτού του τόπου.

Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.