Εξελίξεις στον Προφήτη του δήμου Βόλβης. Τι ζητάνε οι γονείς των μαθητών

Ενώ και σήμερα Δευτέρα συνεχίστηκε η αποχή από τα μαθήματα των παιδιών του δημοτικού Σχολείου Προφήτη του δήμου Βόλβης, τα νεοεκλεγέντα μέλη του ο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έστειλαν την παρακάτω αίτηση – υπόμνημα.

Εντωμεταξύ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση τις επόμενες μέρες θα εξομαλυνθεί, εκτιμώντας ότι η ενημέρωση των γονέων για την εμβολιαστική κατάσταση των προσφυγόπουλων, που θα γίνει αύριο από μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, θα καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν ακόμη και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ

 

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ……..

e-mail: ………

            ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ)

 

Προφήτης, 17 Οκτωβρίου 2016.

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Δ.Υ.Ε.Π. ΠΡΟΦΗΤΗ

Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄, 3237, η με αριθμό 166646/ ΓΔ4/7-10-2016 απόφαση του Υπουργού Παιδείας με την οποία ορίζονται συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Βόλβης για την λειτουργία των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ), μεταξύ των οποίων και το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη. Η απόφαση υλοποιήθηκε άμεσα, γεγονός που προκάλεσε απόλυτο αιφνιδιασμό και δημιούργησε πολλά προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου και στην τοπική κοινωνία.

Αποφασίσαμε την αποχή των παιδιών μας από το σχολείο, για τους εξής λόγους:

α.- Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ελέγχου της υγειονομικής κατάστασης των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο σχολείο και δημιουργείται εύλογος προβληματισμός για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών μας και γενικά του πληθυσμού, ενόψει των αναφορών που υπάρχουν για την εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στους πρόσφυγες.

Απαιτείται επομένως άμεσος υγειονομικός έλεγχος των παιδιών, καθώς και ορισμός συντονιστικού οργάνου, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν οι υπαρκτοί κίνδυνοι.

β.- Οι χώροι του σχολείου χρησιμοποιούνται κατά τις απογευματινές ώρες για διάφορες χρήσεις (αθλητικές, πολιτιστικές) από τα παιδιά με τη μέριμνα του συλλόγου μας. Επομένως η χρήση του ως Δ.Υ.Ε.Π. καθιστά αδύνατη την έως σήμερα χρήση του, ενώ εμποδίζεται και η λειτουργία του σχολείου ως ολοήμερου.

γ.- Δημιουργείται ιδιαίτερα αρνητική εικόνα στα δικά μας παιδιά, διότι στην αλλαγή της βάρδιας εμφανίζονται μπροστά τους εικόνες με πάνοπλους αστυνομικούς, με πολλά οχήματα και με αντιδράσεις διαφόρων που ενδεχόμενα ξεφεύγουν από τα όρια, με αποτέλεσμα να αρνούνται τα ίδια τα παιδιά να μεταβούν στο σχολείο.

δ.- Υπάρχουν σχολικές δομές στα όρια του Δήμου και μάλιστα εγγύτατα (σχολείο Νυμφόπετρας) που δεν χρησιμοποιούνται, παρότι είναι σε άριστη κατάσταση και θα μπορούσαν να αποτελέσουν Δ.Υ.Ε.Π., με δυνατότητα λειτουργίας τους και τις πρωινές ώρες και για περισσότερες ώρες. Επίσης αγνοείται η διαβεβαίωση του Δήμου Βόλβης ότι αναλαμβάνει τυχόν πρόσθετες δαπάνες που θα προκύψουν.

ε-. Ζητούμε την άμεση συνεργασία και έγγραφη διαβεβαίωση των συνθηκών υγείας όχι μόνο για τα παιδιά των μεταναστών αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στα hot spot και τις ασθένειες που υπάρχουν, αφού τα παιδιά διαμένουν εκεί και ζούν στους ίδιους χώρους με ενήλικες μετανάστες που φέρουν ασθένειες σύμφωνα με καταγγελίες των ιατρικών συλλόγων, νοσοκομείων της χώρας μας αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις του παγκοσμίου οργανισμού υγείας.

στ-. Ζητούμε  την έγγραφη διαβεβαίωση για τις συνθήκες υγείας των μεταναστών, των παιδιών τους και των hot spot μετά από ελέγχους και την έγγραφη εξασφάλισή μας και από τους δύο μεγαλύτερους ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδος, τους  ιατρικούς συλλόγους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, την ενυπόγραφη διαβεβαίωσή τους και την έγγραφη ανάληψη ευθυνών και από το υπουργείο υγείας.

ζ) Ζητούμε οι αρμόδιες αρχές να πιέσουν καθοριστικά την Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο για την γενική επίλυση του ζητήματος και την ανάληψη ευθυνών ώστε να μην πνιγεί σε αυτό το μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα η Ελλάδα, η οποία έχει απομονωθεί.

Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν και οι ενστάσεις μας για λόγους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εθνικούς και θρησκευτικούς αφού αλλοιώνεται η εθνική και θρησκευτική συνοχή του σχολείου, διότι θεωρούμε ότι μία τέτοια ξαφνική αλλαγή,  φέρει αλλαγές με ένα ποσοστό μεγάλο, αφού η αναλογία προς το παρόν είναι 50 μουσουλμάνοι μαθητές (ματαναστών) και 130 έλληνες χριστιανοί, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό με τεράστιες διαφορές, κατάσταση που θα επιδράσει άμεσα στην ψυχολογία αλλά και την ασφάλεια των μαθητών.  Αυτό το αναφέρουμε χωρίς καμμία εμπάθεια, ούτε διάκριση σεβόμενοι τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά,  αφού δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά μία γενική βίαιη μετάλλαξη της Ελλάδος, διότι εστιάζουμε όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες στην γενική κατάσταση και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις,  για την οποία έχουμε λόγο κατωχυρομένο συνταγματικά αλλά και ιστορικά  να διαφωνίσουμε.  Άρθρο 1παρ 1,2,3, Συντάγματος, άρθρο 3, άρθρο 4 παρ 1 Σ,  άρθρο 16 παρ 2,4 Σ, άρθρο 21 παρ 1,3 Σ κ.α.

Εμμένουμε στις προαναφερθείσες προτάσεις μας αλλά προτείνουμε ακόμη, το σχολείο αυτό για τα παιδιά των μεταναστών, να λειτουργήσει και εντός των hot spot εφόσον η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι προσωρινή ( μετά και από διαβεβαιώσεις των υπουργείων προς τον Ελληνικό λαό ) και οι ίδιοι οι μετανάστες ζητούν να μεταβούν σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία ή αλλού, αφού η Ελλάδα είναι οικονομικά σε άσχημη κατάσταση και δεν αντέχει άλλο.

Δηλώνουμε σαφέστατα ότι δεν είμαστε αντίθετοι στη φιλοξενία των προσφύγων και στην ομαλή ένταξη των παιδιών τους στη μόρφωση, αλλά είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς ενέργειες, που δεν είναι εύλογες, στην ουσιαστική αποβολή των παιδιών μας από το σχολείο και στην έκθεσή τους και γενικά της τοπικής κοινωνίας σε αστάθμητους κινδύνους και ασύμμετρες απειλές, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις εφικτές και ανέξοδες για το ζήτημα.

Γι’ αυτό το λόγο σας καλούμε να παρέμβετε αμέσως και να αποστείλετε κλιμάκιο ελέγχου της υγειονομικής κατάστασης των παιδιών των προσφύγων και να προβείτε σε απολύμανση των χώρων του σχολείου αλλά και να εφαρμόσετε τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις που σας θέσαμε ( α-β-γ-δ-ε-στ-ζ ). Επίσης, να μεριμνήστε ώστε να γίνεται καθημερινά έλεγχος και απολύμανση των χώρων και να αποσταλεί ειδικός συντονιστής, με ειδικές γνώσεις υγιεινής. Τέλος, να μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε.

Παρακαλούμε να προβείτε σε όλες αυτές τις ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας στους γονείς και στους μικρούς μαθητές.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αποκλειστικό: volvipress.gr Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αρκεί να αναφέρεται η πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.