Επερώτηση για τα προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Βόλβης

Ερώτηση για τα «σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο και υποδομές του Δήμου Βόλβης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης», κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Βόλβης είναι αγανακτισμένοι, από την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, με πολύ επικίνδυνα σημεία και παγίδες θανάτου.

Οι βουλευτές, αφού αναφέρονται αναλυτικά στην κατάσταση των δρόμων, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για «να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της αποκατάστασης και συντήρησης όλων των παραπάνω υποδομών, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο και υποδομές του Δήμου Βόλβης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Βόλβης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης από την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, με πολύ επικίνδυνα σημεία και παγίδες θανάτου.

Συγκεκριμένα να αναφέρουμε τα εξής:

Στο δρόμο από το χωριό Βαμβακιά με κατεύθυνση το χωριό Αρέθουσα, ο δρόμος, που είναι κατασκευασμένος σε πρανές λόφου, στο βάθος του οποίου βρίσκεται ρέμα, στο δεξιό ρεύμα κυκλοφορίας, έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση, σε μήκος περίπου 250 μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι τμήμα της ασφάλτου να είναι έτοιμο να καταπέσει προς το ρέμα, ενώ τα μεταλλικά προστατευτικά κιγκλιδώματα, σε ένα τμήμα τους να αιωρούνται, αστήρικτα, μη εξυπηρετώντας και το σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκαν.

Ο εν λόγω δρόμος χρησιμοποιείται από τους κατοίκους των χωριών της περιοχής για τη μεταξύ τους επικοινωνία, για να έχουν πρόσβαση στην Εγνατία Οδό, αλλά και προς την παλιά οδό Θεσσαλονίκης – Ασπροβάλτας.

Επιπλέον όμως ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται και για την καθημερινή μεταφορά μαθητών από τα χωριά Αρέθουσα, Στεφανινά, Σκεπαστό, Λίμνη Φιλαδέλφεια, Ανοιξιά, Ξηροποτάμου και Λευκούδας προς το Λύκειο Σταυρού, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στους γονείς τους. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιείται, επειδή είναι αδύνατη η μεταφορά των μαθητών μέσω Βρασνών, όπως γινόταν στο παρελθόν, εξαιτίας προβλήματος και σε αυτό το δρόμο.

Πιο αναλυτικά, στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από την Αρέθουσα στα Παλιά Βρασνά, μόλις λίγα χιλιόμετρα μετά την Αρέθουσα, υπήρχε γέφυρα σε ρέμα που κατέρχεται με μεγάλη κλίση το πρανές του βουνού. Τον Δεκέμβριο του 2014, εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, παρασύρθηκε από τον όγκο και την ταχύτητα του νερού του ρέματος (σ.σ. από όπου η φωτογραφία), ολόκληρη η κατασκευή. Η γέφυρα καταστράφηκε ολοκληρωτικά καθώς και τμήμα του δρόμου. Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργήθηκε χαράδρα, φάρδους μεγαλύτερου των 50 μέτρων και βάθους 12 έως και 15 μέτρων. Φυσικά η κυκλοφορία στο δρόμο κατέστει αδύνατη, ενώ δεν έχει γίνει έως και σήμερα καμία προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι πολλών χωριών της περιοχής να μην έχουν τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης προς τα Βρασνά, την Ασπροβάλτα και το Σταυρό και να είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν μέσω Ρεντίνας, διανύοντας περισσότερα χιλιόμετρα. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο δρόμος πέρα του ότι εξασφάλιζε γρήγορη και πιο φθηνή μεταφορά των μαθητών των χωριών της περιοχής, ήταν και διέξοδος προς την θάλασσα κατά τη θερινή περίοδο για τους κατοίκους των περιοχών Σοχού ΠΕ Θεσσαλονίκης και Νιγρίτας ΠΕ Σερρών.

Μπροστά σε όλη αυτή την αδιαφορία οι κάτοικοι αναγκάζονται να κυκλοφορούν με δική τους ευθύνη στο δρόμο αυτό, έχοντας κατασκευάσει μια πρόχειρη και ιδιαίτερα ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες, διάβαση μέσα στο συγκεκριμένο ρέμα.

Στον ίδιο δρόμο, λίγο πριν από το χωριό Παλιά Βρασνά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποκόλλησης και πτώσης βράχων.

Τέλος, το χωριό Λευκούδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πλημμυρών. Εξαιτίας της θέσης του, δέχεται το σύνολο των όμβριων των γύρω λόφων με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις ισχυρών βροχών να πλημμυρίζει το ρέμα που διέρχεται από τη μέση του χωριού, να αποκόπτεται η επικοινωνία του ενός μέρους του χωριού με το άλλο, ενώ οι ποσότητες φερτών υλικών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και υλικές ζημιές στις δημόσιες υποδομές και στις περιουσίες των κατοίκων.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση του οδικού δικτύου που καθημερινά ταλαιπωρεί οδηγούς και κατοίκους, έχουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την πολιτική τους απαξιώνουν και καταδικάζουν σε μαρασμό και αυτή την περιοχή.

Ευθύνες όμως έχει και Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση που χρόνια τώρα αποδέχονται αυτή την πολιτική και δεν διεκδικούν τα αναγκαία κονδύλια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, καθώς η εξάλειψη των παραπάνω προβλημάτων θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση ομαλών συνθηκών στη συγκοινωνία της περιοχής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της αποκατάστασης και συντήρησης όλων των παραπάνω υποδομών, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

typosthes.gr

1 thoughts on “Επερώτηση για τα προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Βόλβης

  1. Επι τέλους κάποιοι ενδιαφέρθηκαν και επεσήμαναν την απαράδεκτη, επικίνδυνη, τριτοκοσμική και προσβλητική για χιλιάδες πολίτες της περιοχής κατάσταση του οδικού (έστω), δικτύου. ΄Οσοι διέρχονται αυτούς τους δρόμους καρμανιόλες παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους και είναι θαύμα πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν θύματα! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 − seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.