Επιστολή του κ. Σκουρή προς τον Δήμο Βόλβης

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Βόλβης.

Νέα εξέλιξη στο θέμα της συμμόρφωσης τεσσάρων δήμων της Βόρειας Ελλάδας στο σκάνδαλο των παράνομων κτηματογραφήσεων που έχει ήδη κοστίσει μία καταδίκη για τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και η Ελλάδα κινδυνεύει πλέον άμεσα με ευρωπαϊκό πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η καταγγελλόμενη «φάμπρικα» με τις παράνομες κτηματογραφήσεις είχε στηθεί την περίοδο 1999-2007 με όφελος ιδιωτικής μελετητικής εταιρείας, υπόθεση για την οποία ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία, της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα απάτης, σε πρώην δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και πρώην υπαλλήλους της Πολεοδομίας.

Ζήτησαν γνωμοδότηση

Ο Δήμος Βόλβης, που εμπλέκεται στην υπόθεση, ζήτησε από τον Βασίλειo Σκoυρή, διακεκριμένο καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και επί 12 χρόνια (2003-2015) πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος συμμόρφωσης του συγκεκριμένου δήμου (και επί της ουσίας τα ίδια ισχύουν και για τους υπόλοιπους τρεις).

Στη συνέχεια υπήρξε έντονη αντίδραση στην πρωτοβουλία του δήμου από την πλευρά του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος, ασκώντας έλεγχο νομιμότητας ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του Δήμου Βόλβης, επικαλούμενος μάλιστα ως προς το πρόσωπο του έμπειρου ανώτατου δικαστή λόγους δεοντολογίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Σκουρής στην επιστολή του προς τον Δήμο Βόλβης, «αντίδραση υπήρξε επίσης από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών [Κουρουμπλή], ο οποίος, γνωρίζοντας ότι είχατε απευθυνθεί σε εμένα, αξίωσε να ακολουθήσετε τη γραμμή συμμόρφωσης που είχε χαράξει άλλος δήμος της περιοχής».

Ο δήμος δεν ήταν άλλος από τον Δήμο Θέρμης, για τη συμμόρφωση του οποίου η Ευρωπαία επίτροπος έχει ήδη προειδοποιήσει εγγράφως τη χώρα μας.

«Το γνωρίζω καλύτερα»

Ύστερα από τις αντιδράσεις Κουρουμπλή και Περιφέρειας, ο κ. Σκουρής στην επιστολή του απαντά ως εξής: «Αντιπαρέρχομαι τους ισχυρισμούς του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής μου στην εν λόγω διαδικασία, δηλώνοντας μόνο ότι ο κώδικας Δεοντολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντάχθηκε εξ ολοκλήρου επί της προεδρίας μου και με την αποφασιστική συμβολή μου ως προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε είμαι σε θέση να γνωρίζω καλύτερα παντός άλλου τι ακριβώς προβλέπει ο κώδικας αυτός.

Άλλωστε η δική μου ανεξάρτητη γνώμη θα ήταν προς όφελος πρώτον του Δήμου σας, κατόπιν της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα γνώριζε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αποφύγει δεύτερη καταδίκη και επιβολή προστίμων και χρηματικών ποινών από το Δικαστήριο της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου, προκειμένου να αποφευχθεί δεύτερη παραβίασή του από την Ελλάδα.

Αυτονόητο είναι ότι ακόμα και η απλή έκφραση των (παντελώς αβάσιμων) αντιρρήσεων για τη σύνταξη της γνωμοδότησης που μου ζητήσατε αρκεί για να δηλώσω ότι για αυστηρά προσωπικούς λόγους λυπούμαι αλλά δεν θα μπορέσω να σας παραδώσω τη γνωμοδότηση που μου ζητήσατε.

Τούτο είναι ιδιαιτέρως λυπηρό, διότι από τη μελέτη του φακέλου που είχα πραγματοποιήσει στο μεσοδιάστημα, σχημάτισα την εντύπωση ότι ήταν ορθός ο δρόμος που σας είχαν υποδείξει οι νομικοί σας σύμβουλοι».

Ο τρόπος που είχαν υποδείξει οι δύο νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Βόλβης ήταν ίδιος με αυτόν του πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και της Ευρωπαίας επιτρόπου και αντίθετος με τις απόψεις του πρώην υπουργού και του Δήμου Θέρμης.

«Σε εσάς (σ.σ. δήμαρχος Βόλβης) εναπόκειται να κρίνετε αν και με ποιον τρόπο επιθυμείτε να εξηγήσετε την άρνηση συμμετοχής μου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες, όπως με πληροφορήσατε, ανέμεναν τη γνωμοδότησή μου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση» υπογραμμίζει στην επιστολή ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και είναι θέμα του υπουργού Εσωτερικών να αναζητήσει λύση έστω και την ύστατη ώρα.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen + 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.