Εργαζόμενες γυναίκες: Παραμένουν “αδύναμο” φύλο στην εργασία

ginekes-grafeioΔιαχρονικά άλυτο πρόβλημα παραμένει τόσο η ανεργία, όσο και οι συνθήκες εργασίες για τις γυναίκες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης οι περισσότερες εργαζόμενες περνούν δύσκολες στιγμές. Αρκετές γυναίκες βρίσκουν δουλειά ως σερβιτόρες ή υπάλληλοι ξενοδοχείου (το καλοκαίρι ειδικά) με τις ώρες να είναι πάρα πολλές για να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν χωρίς να είναι ασφαλισμένες.

H βαθειά ύφεση την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει να υποχωρεί και θύματά της είναι και οι γυναίκες. Επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργαζόμενες, επιστημόνισσες, καλλιτέχνιδες και ταυτόχρονα νοικοκυρές, μητέρες και σύντροφοι, προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον ήδη εχθρικό, από προ κρίσης εποχή, γεμάτο διακρίσεις και ανισότητες, με την πολιτεία να μην τους παρέχει στήριξη, λόγω απουσίας αποτελεσματικών και στιβαρών κοινωνικών δομών.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι στη χώρα μας ο ρυθμός απασχόλησε μειώθηκε ενώ η ανεργία αυξήθηκε. Πάντως ένα από τα θετικά για τις Ελληνίδες, είναι ότι όσες εργάζονται καταφέρνουν και κάνουν το βήμα παραπάνω, ειδικά σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που ξεχωρίζουν ακόμα πιο εύκολα.

Δύσκολες συνθήκες
Αρκετές γυναίκες από πολύ μικρή ηλικία φροντίζουν να εργαστούν και να καταφέρουν να βγάλουν έναν αξιοπρεπή μισθό. Αρκετές μάλιστα ωθούνται προς αυτή τη κατεύθυνση, διότι κάνουν οικογένεια από πολύ μικρή ηλικία και αναγκάζονται να συντηρήσουν οικονομικά τα παιδιά τους.

Δεν διστάζουν μάλιστα να εργαστούν για πολλές ώρες ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται, ενώ πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα που έχουν για να εργαστούν.

Διονύσης Μπινιώρης

imerazante.gr

Διαβάστε επίσης Γιατί οι γυναίκες προσφέρουν σεξουαλική εργασία στους δρόμους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.