Ερώτηση σχετικά με τα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

skeletosΠρος: τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σχετικά με τα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή της Αμφίπολης έφεραν στο φως ευρήματα που προκαλούν συναισθήματα δέους και θαυμασμού. Ανάμεσα σε αυτά τα ευρήματα ήταν και ένας ακέραιος σκελετός που λέγεται ότι ανήκει στον ένοικο του τάφου. Στα πλαίσια των αρχαιολογικών ερευνών το αρχαιολογικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο προκειμένου να εξεταστεί εξονυχιστικά από εξειδικευμένους επιστήμονες για να εξακριβωθεί η ηλικία και το φύλο του νεκρού.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν στη λεπτομερή εξέταση του ευρήματος. Ένα τέτοιο αρχαιολογικό εύρημα υψίστης σημασίας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής τόσο κατά τη μεταφορά του όσο και κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων εξετάσεων, στις οποίες θα υποβληθεί. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν από εγχώριους επιστήμονες ή αν θα γίνει μεταφορά σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού.

Επιπλέον, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές ποια μέτρα ασφάλειας θα τηρηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφαλή φύλαξη και μεταφορά του σημαντικότατου αυτού ευρήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποια μέτρα ασφαλείας θα τηρηθούν προκειμένου να επιτρέψουν την ακέραιη και ασφαλή φύλαξη και μεταφορά του σκελετού;
2. Σκοπεύετε να ανακοινώσετε επίσημα την επιστημονική ομάδα καθώς και το αντίστοιχο εξειδικευμένο κέντρο που θα αναλάβει την εξέταση του εν λόγω ευρήματος;

Ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου

volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 + 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.