Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Λίμνης Βόλβης

sismologosΚαθησυχαστικός για την σεισμική δραστηριότητα που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δυτικά του Κιλκίς καθώς και για το σεισμό της Παρασκευής 25ης Νοεμβρίου, κοντά στην Νέα Απολλωνία, νότια της Λίμνης Βόλβης, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Μανώλης Σκορδίλης, ερμηνεύοντας το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών, που σημειώνονται στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα όπως επισημαίνει, ο κ. Σκορδίλης, «ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε ήταν της τάξεως των 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, δυτικά του Κιλκίς. Η περιοχή του Κιλκίς είναι ένας χώρος που έχει διεγερθεί εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφοντας σεισμικές δονήσεις των 4,4 – 4,1 και 4,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. «Ο συγκεκριμένος χώρος είναι «μικρός» και δεν ξεπερνάει τα 4 χλμ οπότε και δε δικαιολογεί ανησυχία για κάποια πιθανή επερχόμενη δόνηση».

Αναφορικά με το σεισμό στη Λίμνη Βόλβη των 3,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, παρατήρησε: «Είναι ένας μικρός σεισμός. Δεν έχουμε κάποια σεισμική ακολουθία και ταυτόχρονα δεν έχουμε κάποια έντονη διέγερση. Τέτοιου είδους γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά τυχαίνει να σημειώνονται σε κατοικημένες περιοχές και να γίνονται αισθητά από τους πολίτες».

Ταυτόχρονα ο κ. Σκορδίλης απάντησε ειδικά για την περιοχή της Βόλβης, στο ποια είναι κι αν υπάρχουν ενδεχόμενα ενεργοποίησης του ρήγματος μετά από τα σχεδόν 40 χρόνια του μεγάλου σεισμού στη Θεσσαλονίκη το 1978. Χαρακτηριστικά είπε: «Το κομμάτι του ρήγματος που έδωσε το σεισμό του 1978 είναι ένα ρήγμα – ένα κομμάτι, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί τόσο σύντομα. Θα ενεργοποιηθεί μετά από εκατοντάδες χρόνια. Γειτονικά ρήγματα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να δώσουν σεισμούς, αλλά μέχρι στιγμή δεν υπάρχει καμία διέγερση σε κανένα από αυτά τα ρήγματα». Ταυτόχρονα όπως εξήγησε τα ρήγματα αυτά είναι στα Βόρεια κοντά στην Άσσηρο, στα νότια των λιμνών Μικρή και Μεγάλη Βόλβη– δηλαδή, εκεί που έγινε ο σεισμός το 1978 και λίγο δυτικότερα. Επίσης, βορειότερα κοντά στα σύνορα αλλά και ανατολικότερα στην περιοχή της Ιερισσού, το χώρο της Γουμένισσας που σημειώθηκε ο σεισμός του 1990».

madata.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four + 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.