Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Φάμπρικα με αδιαφανείς προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις

koinsepΗ… μόδα που ξεφύτρωσε το τελευταίο διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι ως θεσμός ισχύει εδώ και δύο χρόνια περίπου, στην επικαιρότητα του Δήμων  μπήκε μόλις το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Μάλιστα, αρκετές δημοτικές αρχές  έχουν ήδη προχωρήσει σε σύναψη μιας σειράς προγραμματικών συμβάσεων με τέτοιου είδους ομάδες, με σκοπό τη φύλαξη και τον καθαρισμό παιδικών χαρών, περιοχών της πόλης, αλλά και για διάφορες άλλες παρεμβάσεις.

Η καινούργια μορφή οργάνωσης εμφανίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 2011. Τυπικά, είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και εμπορική ιδιότητα. Μέλη της μπορεί να είναι μεμονωμένοι πολίτες, αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις).

Ερωτηματικά, όμως, για τον τρόπο λειτουργίας τους προκαλούν οι ΚοινΣΕΠ που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και συνεργάζονται αποκλειστικά με τους Δήμους.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις υπογράφουν συμβάσεις με Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, καθαριότητα κ.λπ.

Με αυτό τον τρόπο γίνονται εκατοντάδες προσλήψεις, κυρίως, συμβασιούχων που έχουν αποχωρήσει από τους Δήμους, με κριτήρια που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι και τόσο διαφανή και διαδικασίες-εξπρές.

Μάλιστα, οι ΚοινΣΕΠ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των γενικών επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης,  οι οποίοι σε πρόσφατες δηλώσεις τους έχουν τονίσει: «Οι Δήμοι βρήκαν μια νέα φάμπρικα με καινούργιες ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσία στους Δήμους και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια».

Είχε καταγγελθείι, δε, ότι «ΟΤΑ κάνουν απευθείας αναθέσεις και όλες οι προσφορές που γίνονται είναι μεγαλύτερες από τις τιμές της αγοράς».

Πηγή  www.tharrosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 + eleven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.