Μάθημα Αυτοδιοίκησης Νο 342 – Ολοκληρωμένο πρόγραμμα και με μία καινοτόμο κίνηση

Με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και με μία καινοτόμο κίνηση, ο Δήμος Γλυφάδας τοποθέτησε 52 κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών σε όλη την πόλη. Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, εξοικονομεί πόρους και ενέργεια, ενώ συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρότερου και πιο υγιεινού περιβάλλοντος. Στόχος είναι το 2018 να μειωθούν τα οικιακά απορρίμματα της Γλυφάδας που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής κατά 15%.

Κάθε πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο, όμως δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται ή ανακυκλώνεται με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Τα παλιά ρούχα, παπούτσια και κάθε άλλο ύφασμα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Από την ανακύκλωση των ρούχων φτιάχνονται γεμίσματα για καθίσματα αυτοκινήτων, στρώματα, υλικό που χρησιμοποιείται ως επίστρωση στα χαλιά, γέμιση για έπιπλα, υλικά για θερμομόνωση και ηχομόνωση κ.ά.

Η ανακύκλωση των παλιών τζιν για παράδειγμα, δίνει πρώτη ύλη για μονωτικό υλικό σε κατασκευές σπιτιών. Τα καλής ποιότητας, καθαρά ρούχα μπορούν να δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα αστέγων κλπ.

Παράλληλα, ο Δήμος Γλυφάδας δημιουργεί οκτώ πράσινα σημεία (γωνιές ανακύκλωσης), όπου οι πολίτες εναποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα, καθώς και Κέντρο Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης Διαλογής, ενώ υλοποιεί ένα μεγάλο εγχείρημα διαχωρισμού των απορριμμάτων με 12 νέα ρεύματα ανακύκλωσης:
– Ανακύκλωση κηπευτικών υπολειμμάτων (κλαδιά ) με διαχωρισμό στη πηγή της αποκομιδής
– Ανακύκλωση οικοδομικών υπολειμμάτων
– Διαχωρισμός των μετάλλων στη πηγή
– Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων (κομποστοποίηση)
– Ανακύκλωση τηγανελαίων
– Ανακύκλωση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και φωτιστικών ειδών
– Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων
– Ανακύκλωση μπαταριών (οχημάτων και φορητών)
– Ανακύκλωση χαρτιού σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις με 150 νέους κίτρινους κάδους
– Ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων
– Ανακύκλωση αποβλήτων του νεκροταφείου
– Ανακύκλωση λιπαντικών οχημάτων

Επίσης, ενισχύονται οι γραμμές ανακύκλωσης γυαλιού με 30 νέους μπλε κώδωνες και η ανακύκλωση συσκευασιών με 150 νέους μπλε κάδους, 200 επιδαπέδια μπλε μεταλλικά καδάκια ανακύκλωσης στους δρόμους και τα πάρκα της Γλυφάδας και 100 νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών, εσωτερικού χώρου, για δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

Τέλος ο Δήμος Γλυφάδας εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ΥΜΕΠΕΡΑ, («Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014-2020»), αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, εντάσσοντας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης πολύ σύντομα τους «καφέ κάδους», συλλογής βιοαποβλήτων, για κομποστοποίηση.

Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Giorgos Papanikolaou II και στην Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Άννυ Καυκά!

Μεταφορά από το προφίλ της Maria Vlontzou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.