Νέες εικόνες ντροπής: Καίνε, λεηλατούν και προκαλούν τρόμο οι Τούρκοι στο Αφρίν (Βίντεο)

Λεηλασίες και καταστροφή στο Αφρίν – Από την πρώτη στιγμή οι Τούρκοι φροντίζουν να σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους – Καίνε σπίτια, λεηλατούν μαγαζιά, κλέβουν αυτοκίνητά τους – Παίρνουν ακόμα και κουβέρτες ή ζώα! – Εικόνες του Γαλλικού Πρακτορείου τους δείχνουν να φεύγουν με γεμάτα καφάσια!

Το Αφρίν έπεσε στα χέρια των Τούρκων από το πρωί της Κυριακής (18.03.2018), σχεδόν δυο μήνες αφού ο Ερντογάν ξεκίνησε την επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς» κατά των Κούρδων. Οι λεηλασίες δεν άργησαν.

Και όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν, είδαν τους Τούρκους στρατιώτες και τους Σύρους αντάρτες συμμάχους τους να καταστρέφουν τα πάντα. Όχι μόνο τα σύμβολα της ιστορίας τους, όπως το άγαλμα του ήρωά τους Καβά. Τα σπίτια και τα μαγαζιά τους επίσης.

Οι πρώτες εικόνες είχαν κάνει την εμφάνισή τους από την Κυριακή. Και τώρα, το Γαλλικό πρακτορείο δημοσιεύει νέες φωτογραφίες ντροπής.

Στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και τα σπίτια ή τα μαγαζιά των πολιτών.

Λεηλατούν τα πάντα στην Αφρίν

Στο στόχαστρο των εισβολέων μπαίνουν τα πάντα. Σπίτια και μαγαζιά, σύμφωνα με το AFP και Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές. Και σοκαριστικές. Στρατιώτες μπαίνουν σε σπίτια, σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια και φεύγουν με… γεμάτα χέρια. Με τρόφιμα και ηλεκτρονικές συσκευές. Παίρνουν ακόμη και κουβέρτες, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να δέσουν αυτοκίνητα και τρακτέρ σε φορτηγά και να τα περιφέρουν στην πόλη.

«Τους είδα να λεηλατούν και να κλέβουν αυτοκίνητα»

Οι λεηλασίες και οι βαδαλισμοί άρχισαν από την πρώτη στιγμή της εισβολής στο Αφρίν. Λίγο αφού η σημαία με την ημισέληνο κυμάτιζε σε σχεδόν όλα τα κτίρια της πόλης.

Κάτοικος του Αφρίν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε στρατιώτες της Τουρκίας να εισβάλουν σε μαγαζιά και να τα λεηλατούν. Την ίδια στιγμή, άλλοι, έκλεβαν αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στους δρόμους.

«Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στην περιοχή του Αφρίν.

«Η λεηλασία και η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν έγκλημα», κατήγγειλε από την πλευρά του μέσω Twitter o Μοχάμεντ Αλούς της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ.

Απελπισία

Από την ημέρα που άρχισε η επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς», 350.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει το Αφρίν.

Και η μεγάλη φυγή συνεχίζεται…

Πολλοί από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Αφρίν έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι πρόσφυγες από την Αφρίν είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο αλ Χασάκε αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύχτας παρά το κρύο.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στην Αφρίν. Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού σε ανάρτησή της στο twitter.

Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με την τοπική Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα χρειάζονται οι οικογένειες», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «… η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στην Αφρίν με τον κουρδικό πληθυσμό είναι σχεδόν μηδενική».

Ο Μάουρερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, όμως τόνισε ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν, όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.

Δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα βασικά

Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Αφρίν, δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.

«Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής.

Οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη αντιμετωπίζουν απειλές από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις, σημείωσε επίσης ο Μουστάφα.

Άλλοι επτά άμαχοι νεκροί

Όλα αυτά ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας (19.03.2018) βόμβα που τοποθετήθηκε σε τετραώροφο κτίριο στο Αφρίν κόστισε τη ζωή σε επτά αμάχους και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το Anadolu, η βόμβα, την οποία είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες, εξερράγη την ώρα που Σύροι μαχητές διεξήγαγαν έρευνα στο κτίριο. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους τεσσάρων μέτρων και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα παρακείμενα κτίρια και οχήματα.

Η Τουρκία δεν θα μείνει στην Αφρίν

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην πόλη Αφρίν. Θα αφήσουν την περιοχή σε «αυτούς που τους ανήκει πραγματικά», δήλωσε σήμερα (19.03.2018) ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Υποστήριξε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία μείωσε σημαντικά τις απειλές στα σύνορά της μετά την κατάληψη της πόλης Αφρίν στην Συρία.

Η Άγκυρα, σημείωσε εξάλλου, συγκέντρωσε «τα περισσότερα» από τα όπλα που είχαν δοθεί στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι αυτοί άφησαν πίσω τα όπλα τους όταν εγκατέλειψαν την πόλη.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen − four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.