Οδηγίες για τους ανήλικους χρήστες του Facebook

anilikaΤον σοβαρό κίνδυνο που ενέχει η χρήση του Facebook για τους ανήλικους, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και για ενήλικες, επεσήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, εφιστώντας την προσοχή σε όλη την κοινωνία.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, και με αφορμή την υπόθεση της αρπαγής της 13χρονης από τα Σπάτα που βρέθηκε μετά από επιχείρηση της αστυνομίας , ο κ. Σφακιανάκης έκανε λόγο για ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό που επικρατεί σε όλο τον κόσμο και οδηγεί σε τέτοια περιστατικά. Μάλιστα, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «είναι καρμπόν με την 14χρονη αδελφή γνωστού μπασκετμπολίστα που είχε κακοποιηθεί και σεξουαλικά».

Ο κ. Σφακιανάκης καταφέρθηκε και εναντίον της πολιτικής του Facebook, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία σπάνια ανταποκρίνεται στα αιτήματα που της γίνονται από τις αρμόδιες Αρχές. Έφερε σαν παράδειγμα μάλιστα το πρόσφατο περιστατικό με την αυτοκτονία της 14χρονης στην Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι η κοπέλα αυτοκτόνησε, εξαιτίας βίντεο που ανέβηκε στο Facebook και που η εταιρεία αρνήθηκε να το αφαιρέσει, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές που είχαν κάνει φίλοι του κοριτσιού.

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχει θέμα με το Facebook. Η εταιρεία ‘ακούει’ ελάχιστα. Kάθε μέρα κάνουμε αιτήματα στο Facebook, αλλά από τα δέκα αιτήματα που στέλνουμε το ένα υλοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης. Επισήμανε μάλιστα ότι και πολλοί ενήλικες έχουν «ξεμυαλιστεί» κατά καιρούς, λόγω του Facebook, εγκαταλείποντας την οικογένειά τους.

Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδωσε τρεις απλές, αλλά πολύ σημαντικές οδηγίες στους χρήστες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης: «δεν βάζεις ποτέ τη φωτογραφία σου στο Facebook, δεν κάνεις φίλους στο Facebook που δεν ξέρεις, πρέπει να συμπεριφέρεσαι στο Facebook όπως συμπεριφέρεσαι στην κανονική σου ζωή».

Πώς να προστατευθούμε στο διαδίκτυο

  •  Ενημερωθείτε για το Διαδίκτυο: τι είναι, πώς δουλεύει, ποια είναι τα όριά του.
  •  Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, γι’ αυτό ο τρόπος προστασίας μας είναι η γνώση. Πρέπει να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες του ίντερνετ.
  • Να ξέρουμε πώς όσα διαβάζουμε δεν είναι απαραίτητα αληθινό. Επομένως, πρέπει να επεξεργαζόμαστε ό,τι διαβάζουμε, το διασταυρώνουμε και στη συνέχεια το πιστεύουμε.
  • Οφείλουμε να προσέχουμε και το τι γράφουμε. Αυτό που ίσως κάποιος γράψει για πλάκα στα 18 του, ίσως στα 35 του να του γυρίσει μπούμερανγκ. Τίποτα δεν σβήνεται στο Διαδίκτυο και μπορεί κάποιος να κρατάει «κρυφό memo», που θα επαναφέρει με την ευκαιρία που περιμένει.
  • Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα, καλό είναι να μη βάζουμε στοιχεία που μας αφορούν.
  • Τέλος, μια βασική συμβουλή είναι να μη δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες δικές μας ή των παιδιών μας, τηλέφωνά μας.
  • Γενικά ό,τι δεν θέλουμε να διαρρεύσει, καλό είναι να μην το «ανεβάζουμε» στο Facebook και το διαδίκτυο.

http://www.newsbomb.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.