Προβλήματα σχολικών μονάδων

sxolikes-monadesΚύριοι Υπουργοί,

επανέρχομαι στο θέμα των σχολικών κτιρίων στο νομό Θεσσαλονίκης καθώς το πρόβλημα της σχολικής στέγης διογκώνεται. Πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, γεγονός που παρεμποδίζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, τις δυσλειτουργίες στα ολοήμερα σχολεία, τις δυσκολίες στη μεταφορά των μαθητών και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και τις απαξιωτικές και άθλιες συνθήκες διδασκαλίας.

Πολλά σχολικά κτίρια δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, η διδασκαλία γίνεται σε αίθουσες που προορίζονται για αποθηκευτικούς χώρους, δημιουργούνται υπεράριθμα τμήματα λόγω της συνένωσης τμημάτων, δεν τηρούνται τα κριτήρια αντισεισμικής προστασίας.

Η ευθύνη της επάρκειας και της συντήρησης των σχολικών μονάδων έχει περιέλθει αποκλειστικά στους δήμους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αδυνατούν να ανταποκριθούν εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να αντιμετωπίζουν ευκαιριακά και προσωρινά το πρόβλημα υιοθετώντας ακατάλληλες και αντιπαιδαγωγικές λύσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα παρά μόνο το μεταθέτουν.

Ταυτόχρονα, η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων έχει παγώσει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα από απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε προηγούμενη ερώτηση που κατέθεσα (αρ.πρωτ. 6983/14-03-2014), σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατασκευή 16 νέων σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, η εγγυητική επιστολή της αναδόχου εταιρείας για τη έργο «Μελέτη κατασκευή και τεχνική διαχείριση 16 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ» έληξε στις 30 Ιουνίου 2014, χωρίς όμως να γνωστοποιούνται για ποιους λόγους που δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα.

Για το σχηματισμό, λοιπόν, πλήρους εικόνας για τις ανάγκες σε σχολική στέγη αλλά και για την πραγματική κατάσταση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων στο νομό Θεσσαλονίκης, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

  1. Ποιες είναι οι καταγεγραμμένες ελλείψεις σε σχολική στέγη στο νομό Θεσσαλονίκης και τί προτίθεστε να κάνετε για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος;
  2. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και ποιος είναι ο αριθμός των μαθητών ανά σχολική μονάδα στο νομό Θεσσαλονίκης;
  3. Έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους ως προς την ασφάλεια, τις τεχνικές και υγειονομικές προδιαγραφές;  Με ποιά συχνότητα διενεργούνται αυτοί οι έλεγχοι και από ποιες αρμόδιες υπηρεσίες;

Παρακαλείσθε, όπως καταθέσετε α)τα έγγραφα που αφορούν στον αριθμό σχολικών μονάδων και των μαθητών τους καθώς και β)τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών        

           τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

           τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Προβλήματα σχολικών μονάδων στο Νομό Θεσσαλονίκης

Η ερωτώσα Βουλευτής

Σταυρούλα Ξουλίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.