Προσοχή σε αποκριάτικες στολές που ενέχουν κινδύνους για τα παιδιά

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και έπειτα από επιστολή της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων προς τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, δεν επιτρέπεται η εμπορική προβολή τριών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά επειδή εκτιμάται ότι ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των παιδιών.

Μετά τη γνωμοδότηση από την εξέταση τριών καταγγελιών, ενημερώθηκε ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος προχώρησε σε σχετική απόφαση. Η απόφαση (Αριθμ. Πρωτ: 13780 οικ) αφορά στα εξής προϊόντα που είναι επίκαιρα λόγω αποκριάς:

– Για την καταγγελία που αφορά σε σακίδιο πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζουριού με την επιγραφή “Lick it slowly”: Αποφασίστηκε να μην περιλαμβάνονται παρόμοια προϊόντα σε αυτά που πωλούνται και προβάλλονται σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων και σε έντυπα / φυλλάδια / eshops που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

Αιτιολογική σκέψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με την οποία «προϊόντα που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί εξοικειώνοντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα».

– Για την καταγγελία που αφορά σε άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές, σε ιστοσελίδες ή και σε καταστήματα, αποφασίστηκε να μην επιτρέπεται η εμπορική προβολή τέτοιων προϊόντων.

Αιτιολογική σκέψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με την οποία «όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες ή γίνονται καταναλωτές προϊόντων που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους, παραβιάζεται η ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη. Παράλληλα στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής».

– Για την καταγγελία που αφορά στην παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ αποφασίστηκε να μην επιτρέπεται η εμπορική προβολή τέτοιων προϊόντων.

Αιτιολογική σκέψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με την οποία «η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός. Ωστόσο η διάθεση παρόμοιων στολών δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως, καθώς πιθανόν να χρησιμεύουν σε περιστάσεις όπως για παράδειγμα θεατρικές ή σχολικές παραστάσεις».

Για την απόφαση έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ελεγκτικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων λειτουργεί με γνωμοδοτικό ρόλο προς τη γενική γραμματεία Καταναλωτή σχετικά με προϊόντα που διατίθενται στην αγορά και ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των παιδιών.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seven − six =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.