Στον αέρα το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων και στον δήμο Βόλβης

Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων σε περίπου 30.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων οκτώ δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Ενώ η διανομή γευμάτων επρόκειτο να αρχίσει από σήμερα, οι δήμαρχοι των περιοχών ενημερώθηκαν ότι απαιτούνται επιπλέον διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η οργάνωση και η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ δήμων (Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ελευθερίου-Κορδελιού, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Βόλβης, Λαγκαδά) και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους οποίους ενημέρωσε ο γ.γ. Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας.

Ειδικότερα πρέπει να προηγηθεί διαγωνισμός βάσει του νόμου προμηθειών για την ανάδειξη αναδόχου, να υπάρχει η συναίνεση των δήμων και των εκπαιδευτικών και γενικά να ακολουθηθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος. Οι εκπρόσωποι των δήμων επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να διατεθούν δωρεάν σχολικά γεύματα και επισήμαναν την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν σύντομα οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

«Δεν έπρεπε ο πρωθυπουργός να υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα μετά το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων. Μπαίνουν τώρα και ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να συναινέσουν. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την τήρηση της νομοθεσίας που έχει σχέση με τις προμήθειες. Εύχομαι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τα εμπόδια και να αρχίσει άμεσα τη διανομή των γευμάτων στα σχολεία», δήλωσε στη «Θ» ο δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2016 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στην πόλη εξήγγειλε την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Το πρόγραμμα αφορά το σύνολο των μαθητών 151 δημοτικών σχολείων, όπου θα διατίθενται 30.000 γεύματα μεσογειακής διατροφής την ημέρα. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι η έναρξη του προγράμματος θα γίνει τον Ιανουάριο, καθώς έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2017, και το κονδύλι ανέρχεται στο ύψος των περίπου 11,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα προγράμματα να αναλάβουν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

thesspress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 + six =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.