Συνέντευξη του Δημάρχου Διαμαντή Λιάμα στην ThessNews

Όχι στην απλή αναλογική στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας. Υποστηρίζει πως ισοδυναμεί με ακυβερνησία, θα προκαλέσει διοικητικό χάος και θα είναι η χαριστική βολή στους ΟΤΑ.

Παράλληλα ο κ. Λιάμας μιλά για τη νέα Λουτρόπολη στη Νέα Απολλωνία, τη φετινή τουριστική σεζόν, ενώ θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των δημοτών και για τις εκλογές του 2019.

Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα σε αχρησία;

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι σήμερα λειτουργούν τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας, στις ανακαινισμένες  παλαιές εγκαταστάσεις. Σε αχρησία παραμένει η νέα λουτρόπολη, η οποία εμπεριέχει, δυστυχώς, την εγγενή αδυναμία του ελληνικού κράτους να ξεφύγει από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του. Το βλέπουμε πιο κραυγαλέα στην περίπτωση του Ελληνικού, όπου μια  αξιοποίηση καρκινοβατεί πάνω από 15 χρόνια.

Στη δική μας περίπτωση, έχουμε μια παλιά διαμάχη της ΕΤΒΑ, που κατασκεύασε τις υποδομές στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με τον τότε Δήμο Απολλωνίας. Αυτά τα προβλήματα είχαν σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις και στην πάροδο των ετών να γίνουν πεδίο λεηλασίας ή να αχρηστευτούν λόγω της αχρησίας.  Πιστεύουμε πως μόνο με την εύρεση επενδυτή μπορεί να λειτουργήσει η λουτρόπολη και να μετατραπεί σε πυλώνα ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Ξεκινάει μια τουριστική σεζόν. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για φέτος και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;

Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ως την κύρια πηγή καταπολέμησης της ανεργίας στον Δήμο Βόλβης, τολμώ να πω με μεγάλη επιτυχία. Με προγραμματισμό και στρατηγικό σχέδιο και σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς, αυξάνουμε διαρκώς την παρουσία των τουριστών στην περιοχή μας.
Είμαστε από τους λιγοστούς δήμους που δημιουργήσαμε δικό μας τουριστικό λογότυπο και διενεργήσαμε εκτεταμένη έρευνα σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, τα συμπεράσματα της οποίας αποτελούν πολύτιμο οδηγό για τις μελλοντικές μας δράσεις. Έχουμε αυτόνομη παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις Βελιγραδίου, Σόφιας και Βουκουρεστίου, ενώ παράλληλα διατηρούμε πλέγμα πολιτιστικών συνεργασιών, αδελφοποιήσεων και διαδημοτικών συνεργιών με τις γειτονικές μας χώρες, που αποτελούν τουριστική δεξαμενή για τα παραθαλάσσια θέρετρά μας. Έχουμε πλέον σύγχρονα πολύγλωσσα τουριστικά έντυπα, τοποθετούμε πινακίδες ενημέρωσης τουριστών στα αξιοθέατα, ενώ εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στους δήμους με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες (σε 8 οργανωμένες ακτές).

Υπογραμμίζω ιδιαίτερα τη μέριμνα που λαμβάνουμε για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δημιουργίας υποδομών για διευκόλυνση της προσβασιμότητας  (θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια, σημάνσεις για άτομα με προβλήματα όρασης κ.ά.) σε 10 σημεία του δήμου Βόλβης: περιοχές περιβαλλοντικής σπουδαιότητας (λίμνη Βόλβη, Νυμφόπετρες, πλατανόδασος Σταυρού), εγκαταστάσεις ενημέρωσης τουριστών (Ασπροβάλτα, Σταυρός) και σε 4 ακτές βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία (Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός).
Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη φετινή σεζόν, όλες οι ενδείξεις και τα μηνύματα είναι θετικά. Επίσης επόμενος στόχος μας είναι να καταστήσουμε ξανά την περιοχή μας, τον δήμο Βόλβης, αγαπημένο προορισμό για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Τους προσκαλούμε να ανακαλύψουν μια ιδανική επιλογή ολιγόωρης ανάπαυλας ή πολυήμερων διακοπών, γρήγορα και με ασφάλεια μέσω της Εγνατίας οδού, απολαμβάνοντας τη παραδοσιακή φιλοξενία μας.

Τι ποσοστό των προεκλογικών σας υποσχέσεων έχει υλοποιηθεί;

Οι βασικές αρχές στις οποίες δεσμευθήκαμε προεκλογικά, η εντιμότητα, η συνέπεια και η αλληλεγγύη, υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται αδιάλειπτα.

Η μεγάλη επιτυχία μας είναι ότι νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του δήμου μας, παραλάβαμε από τους Καποδιστριακούς δήμους περί τα 10.000.000 ευρώ οφειλές και καταφέραμε να τις εξοφλήσουμε. Είμαστε από τους λίγους δήμους που δεν ενταχθήκαμε στο πρόσφατο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για την επιχορήγηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση και το δυσμενές διοικητικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση, εκτιμώ ότι όχι μόνο θα φέρουμε σε πράξη τις δεσμεύσεις μας, αλλά όπως αντιλαμβάνονται οι πολίτες, έχουμε ήδη προχωρήσει και σε νέες δράσεις και προγραμματισμούς.

Παράλληλα  διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού το περιβάλλον, αλλά και  αναδεικνύουμε το ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας. Πάνω απ’ όλα, τοποθετούμε φυσικά την έμπρακτη αλληλεγγύη στους συμπολίτες μας που υποφέρουν αυτά τα δύσκολα χρόνια, μέσα από ένα πλαίσιο υπηρεσιών και δράσεων, το οποίο θα διευρύνεται συνεχώς.

Θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2019;

Όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα κοινά, οι συνδημότες μου γνωρίζουν ότι  προσπαθώ με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια  να προσφέρω γι’ αυτούς και τον τόπο μου. Πιστεύω ότι μπορώ μαζί με τους συνεργάτες μου να προσφέρω πολλά ακόμα. Με γνώση, συνέπεια και αλληλεγγύη προχωράμε μπροστά.

Πληθώρα δημάρχων είναι κατά της απλής αναλογικής. Ποια στάση κρατάτε; Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει και τον δικό σας δήμο;

Αν και η απλή αναλογική μπορεί να φαντάζει ως κάτι εξαιρετικά δημοκρατικό, ωστόσο στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης σχεδόν ισοδυναμεί με ακυβερνησία. Δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα δημοτικό συμβούλιο χωρίς τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις, λόγω μιας μη διαμορφωμένης πλειοψηφίας.

Όταν μια κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, παραιτείται και διενεργούνται πάλι εκλογές. Στην περίπτωση ενός δήμου, η δημοτική αρχή θα καταστεί «όμηρος» ενός δημοτικού συμβουλίου που θα αδυνατεί να αποφασίσει τα στοιχειώδη, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα  αντέξουν το διοικητικό χάος.

Ο δημότης ψηφίζει προγράμματα, στρατηγικές και πρόσωπα. Ψηφίζει για συγκεκριμένες λύσεις στα ζητήματα που καθορίζουν την καθημερινότητά του. Οι συναινέσεις, οι  συγκλίσεις και οι συνεργασίες πρέπει να επιδιώκονται πριν τις εκλογές, ώστε να παρουσιάζονται στους δημότες και αυτοί να τις επικυρώνουν ή να τις απορρίπτουν.

Αρκετά προβλήματα έχει κληροδοτήσει η κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ας μη δώσουν τη χαριστική βολή, που θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Από το φύλλο της THESSNEWS #53 (13/05/2017-14/05/2017)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

thessnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one + five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.