Τα παράπονα όχι μόνο στον Δήμαρχο, αλλά και στον Συμπαραστάτη

simparastatis-dimotiΕίχαμε ρωτήσει πριν ένα χρόνο περίπου αν ο δήμος Βόλβης ενδιαφέρθηκε για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Απάντηση δεν λάβαμε.

Ακόμη παλαιότερα, σχεδόν δύο χρόνια πριν, εξηγούσαμε στο άρθρο μας με τίτλο Για μια κουλτούρα διαμεσολάβησης στους δήμους ότι το ζήτημα αποτελεί πρόσφορο πεδίο για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τη μείζονα αντιπολίτευση και τις ανεξάρτητες δημοτικές παρατάξεις, καθώς χωρίς τις δικές τους ψήφους συχνά είναι αδύνατη η διαμόρφωση της αυξημένης πλειοψηφίας. Ούτε ακούσαμε να γίνετε κάτι και από την αντιπολίτευση του δήμου Βόλβης.

Μεταφέρουμε παρακάτω τα συμπεράσματα από την ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο Συμπαραστατών στο πλαίσιο του Blue Money Show, του επιχειρηματικού φόρουμ που φιλοξένησε ο Αστέρας Βουλιαγμένης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Δημότες χωρίς Συμπαράσταση: Ένας θεσμός που κάποιους ενοχλεί

Έχουν περάσει ήδη 5 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη εφαρμογή του “Καλλικράτη” και μια εκ των βασικών καινοτομιών του νόμου πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση βρίσκεται ακόμη στην …αρχή.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, ένας θεσμός διαμεσολάβησης που ήρθε για να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει την κοινωνία από τις αυτοδιοικητικές υπηρεσίες και αρχές, έχει ακόμη πολλά βήματα να διανύσει.

Είναι σαφές ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δημοτικών αρχών της χώρας βλέπει με μεγάλη καχυποψία τον θεσμό και αρνείται (παρανόμως) να τον θέσει σε εφαρμογή.

Μένουν 76 δήμοι της χώρας που δεν έχουν καν προκηρύξει τη θέση, ενώ από τον “Καλλικράτη” προκύπτει με σαφήνεια η υποχρέωσή τους αυτή! (Ο δήμος Βόλβης έκανε την προκήρυξη αλλά δεν είχε αποτέλεσμα).

Αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι αντιμετώπισαν τον θεσμό σαν να ήταν κάποιο οφίτσιο που μπορούσαν να τάξουν σε υποστηρικτές τους, όπως οι θέσεις αντιδημάρχων και προέδρων Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και η θέση ήταν και είναι έμμισθη.

“Τα παράπονα όχι μόνο στον Δήμαρχο, αλλά και στον Συμπαραστάτη”, μια φράση που πρέπει να εμπεδωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Υποδεχόμενος στο Blue Money Show τους Συμπαραστάτες, ο Σωτήρης Ελευθερίου συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τόνισε την σημασία του θεσμού υπέρ των πολιτών, οι οποίοι μπορούν πλέον να επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον Δήμο και να έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν από ένα ανεξάρτητο πρόσωπο, τον Συμπαραστάτη, είτε έχουν δίκαιο είτε όχι.

Ο Ευάγγελος Μιχάλης, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Σαρωνικού και ο Συντονιστής του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, τόνισε ότι η προκήρυξη της θέσης του Συμπαραστάτη  για τους Δήμους δεν είναι προαιρετική, αλλά είναι δεσμευτική υποχρέωση για τους Δημάρχους . «Φαίνεται ότι το έχουν ξεχάσει», είπε, ενώ επισήμανε ότι η μη προκήρυξη της θέσης συνιστά παράβαση καθήκοντος για Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

palmos-glyfada.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − 12 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.