Τι (δεν) κάνατε κύριε δήμαρχε;

Έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους για οικονομική στήριξη στο ΕΣΠΑ, οι δημοτικοί άρχοντες, παρουσιάζουν τα πεπραγμένα τους, αλλά και όσα σχεδιάζουν, με μοναδικό γνώμονα, τις ανάγκες των περιοχών τους. Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, απαγκιστρώνεται αργά αλλά σταθερά από τον σφιχτό εναγκαλισμό της «κεντρικής εξουσίας». Μετουσιώνει το ρόλο της. Να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και στις καθημερινές του ανάγκες,   υλοποιώντας έργα αναγκαία και απαραίτητα, για καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, θα έπρεπε ήδη να έχουν κατασκευασθεί.

Στο κατώφλι του 2017, οι δήμαρχοι ιεραρχούν τις ανάγκες, θέτουν προτεραιότητες, αναζητούν λύσεις. Δε ψάχνουν για το όραμα. Πρακτικά, με μπούσουλα τη  χρηστή διαχείριση, ταξινομούν και κατατάσσουν, αξιολογούν και επενδύουν στα έργα της κάθε περιοχής. Ο δήμαρχος είναι ο πολίτης της «διπλανής πόρτας» ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της πενταετούς θητείας τους, η KARFITSA ανοίγει τον φάκελο και καλεί δημάρχους της Θεσσαλονίκης να πάρουν το λόγο για τα πεπραγμένα, τα όσα ακολουθούν, τα προγραμματισμένα. Μιλούν για τους συνεργάτες τους, αν είναι ικανοποιημένοι, αν τηρούνται ισορροπίες, αν πρέπει να γίνουν «ανασχηματισμοί» στα πρόσωπα – συνεργάτες τους

 

Δήμος Βόλβης

«Ολοκληρώνουμε το έργο κατασκευής αποχετευτικού δικτύου σε Σταυρό, Άνω Σταυρό και Βρασνά», είπε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει. Ειδικότερα για τον αγροτικό τομέα ο δήμαρχος, είπε πως έχει εκπονηθεί μελέτη για τους αγρότες πρακτικών βελτιστοποίησης των καλλιεργειών τους -γύρω από τη λίμνη Βόλβη- σε συνδυασμό με τη προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, έγινε προβολή των προϊόντων  σε ειδικές εκθέσεις. Ακόμη, ο δήμος προχωρά στη δημιουργία εκθετηρίων τοπικών αγροτικών προϊόντων στις τουριστικές περιοχές του.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάμα, η δημοτική αρχή της Βόλβης έδωσε βαρύτητα στην αύξηση της απασχόλησης μέσω της ενίσχυσης του τουρισμού. «Καταφέραμε με στρατηγικό σχέδιο, που περιλάμβανε από τακτικές παρουσίες σε διεθνείς εκθέσεις έως και ειδικές έρευνες στους τουρίστες, να πετύχουμε αυξημένη παρουσία επισκεπτών στον δήμο μας τα τελευταία τρία χρόνια. Υλοποιούνται ήδη οι επόμενες κινήσεις, όπως η ανάδειξη των αξιοθέατων, η δημιουργία τουριστικής πύλης και η εκπόνηση μελέτης τουριστικής ανάπτυξης με στοχευμένες δράσεις εντός κι εκτός Ελλάδας».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε «πως  έχουν να γίνουν πολλά ακόμα». Στις προτεραιότητες που έχει θέσει για τα έργα που δεν έχουν γίνει, ακόμη,  είναι «σύντομα να γίνει η απεγκλώβιση του δαιδαλώδους καθεστώτος για το λιμένα Σταυρού. Η  ίδρυση ΚΕΠ υγείας. Η οργάνωση υπηρεσίας εύρεσης εργασίας». Ο κ. Λιάμας, αναμένει «οφέλη από τις 25 και πλέον  προτάσεις συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα». Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και η διαμόρφωση ενός «εντυπωσιακού», όπως  το χαρακτήρισε ο δήμαρχος, πεζόδρομου στην Ασπροβάλτα.

«Στο σχήμα διοίκησης, θα γίνουν αλλαγές. Για να προσφέρουμε ακόμα πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες», εξήγησε.

Της Φιλίππα Βλαστού

Πηγή: karfitsa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen − 9 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.