Τι είναι τα Ηλιακά παιχνίδια και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα τους;

Από το Γιώργο Λαλόπουλο *

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ήλιος είναι απολύτως απαραίτητος για κάθε μορφή ζωής στη γη. Παρέχει το φως της ημέρας, θερμότητα, ενέργεια για τη φωτοσύνθεση των φυτών και βιταμίνη D για τον άνθρωπο,  η οποία είναι απαραίτητη για δυνατά και υγιή οστά και ένα ικανοποιητικό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια, ένα νέο πεδίο εφαρμογής για την ηλιακή ενέργεια έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλές: τα ηλιακά παιχνίδια.

Τα ηλιακά παιχνίδια είναι εξοπλισμένα με ηλιακά (φωτοβολταϊκά) κύτταρα για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε συνεχές ρεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επίσης μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που φορτίζεται χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ήλιου. Ένα ηλιακό παιχνίδι χωρίς επαναφορτιζόμενη μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιήσει το ηλιακό κύτταρό του, για παράδειγμα, για να περιστρέψει ένα μικρό κινητήρα D.C. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ηλιακούς ανεμόμυλους, ηλιακά αεροπλάνα, ηλιακούς νερόμυλους, ηλιακά ελικόπτερα, ηλιακά σκάφη, ηλιακά αυτοκίνητα κλπ. Από την άλλη πλευρά, ένα ηλιακό παιχνίδι με επαναφορτιζόμενη – και ανακυκλώσιμη – μπαταρία χρησιμοποιεί τις ακτίνες του ήλιου για να φορτίσει την μπαταρία και να εκμεταλλευτεί την αποθηκευμένη ενέργεια κατόπιν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηλιακό σπίτι, όπου η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται για να ανάβει μια λυχνία LED όταν το σπίτι είναι τοποθετημένο στο σκοτάδι.

Τα ηλιακά παιχνίδια διασκεδάζουν τα παιδιά και ταυτόχρονα τους δίνουν την ευκαιρία να μάθουν για την ηλιακή ενέργεια και το περιβάλλον. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια και να δημιουργήσουν μια νοοτροπία αποδοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπτύσσοντας έτσι οικολογική συνείδηση. Επιπλέον, τα ηλιακά παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες στην τάξη, ειδικά όταν έχουν τη μορφή κιτ συναρμολόγησης, οπότε μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις διανοητικές τους ικανότητες και να διευρύνουν τις αναλυτικές τους δεξιότητες.

Μερικά άλλα πλεονεκτήματα των ηλιακών παιχνιδιών είναι: προκαλούν λιγότερη ρύπανση λόγω της μικρότερης παραγωγής αποβλήτων άνθρακα και αποδεικνύονται λιγότερο δαπανηρά μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι δεν απαιτούν από εσάς να επισκέπτεστε τακτικά την αγορά για να αγοράσετε ένα νέο σετ μπαταριών . Για τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν κάτω από το φως του ήλιου και οι μπαταρίες φορτίζονται άνετα από μόνες τους. Δεν χρειάζεται να φορτίζετε τις μπαταρίες ή να συνδέετε τα παιχνίδια με την κύρια τροφοδοσία.

Συμπερασματικά, τα ηλιακά παιχνίδια διασκεδάζουν τα παιδιά, παρέχοντάς τους την απαραίτητη εκπαίδευση σχετικά με την ηλιακή ενέργεια και οικολογικά ερεθίσματα. Ως εκ τούτου, αρέσουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους.

Άρθρο που μας έστειλε αναγνώστης μας το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017 μέσω της σελίδας μεταφορτώσεις

*Δ/νων Σύμβουλος της ΛΑΤΖΙ.ΠΛΑΝ Α.Ε. (www.solar-toys.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.