Τι λέει ο κ. Αντώνιος Στοίτσας για το Κ.Υ. Νέας Μαδύτου

kigiasmaditouΕίχαμε γράψει δυο μέρες πριν άρθρο με τίτλο: Σε κατάρρευση το Κ.Υ Νέας Μαδύτου και τα ιατρεία Ασπροβάλτας, Βρασνών, Σταυρού”  Διαβάστε παρακάτω, τι λέει σχετικά με το πρόβλημα αυτό, ο διευθυντής του Κέντρου υγείας Νέας Μαδύτου κ. Αντώνης Στοίτσας.

Το Κέντρο Υγείας Μαδύτου εξυπηρετεί ενενήντα χιλιάδες ασθενείς τον χρόνο με πολύ λίγα μέσα αφού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες γιατρών αλλά και σε νοσηλευτές καθώς και σε οδηγούς ασθενοφόρου αλλά και στα φάρμακα καθώς και αναλώσιμα υλικά. H αυτοθυσία των εργαζομένων το κρατάει ανοιχτό.

Στο Κέντρο Υγείας Μαδύτου υπηρετούν δύο γενικοί γιατρού, δύο ειδικοί παθολόγοι, μία παιδίατρος και μία οδοντίατρος, ενώ παράλληλα στο Κέντρο μεταβαίνουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων προκειμένου να βοηθούν στις εφημερίες. Μαζί και με αυτούς η δύναμη που υπάγεται στο Κέντρο ανεβαίνει στα 14 άτομα. Με αυτόν τον αριθμό οι εφημερίες εξαρτώνται από μία σημαντική λεπτομέρεια που είναι οι ειδικευόμενοι. Όταν το Κέντρο έχει τρεις ειδικευόμενους, τότε οι εφημερίες βγαίνουν με επάρκεια και μόνο τότε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδικευόμενοι όποτε τα πράγματα είναι πολύ οριακά. Επιπλέον ειδικότητες που ίσως είναι απαραίτητη η παρουσία τους, αφορούν τον οφθαλμίατρο, τον ψυχολόγο κ.α. οι οποίοι πήγαιναν στο Κέντρο περιοδικά, ως επισκέπτες. Οι επισκέψεις τους ωστόσο έχουν σταματήσει χωρίς αιτία και ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για γιατρούς που έχουν διοριστεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να επισκέπτονται κέντρα υγείας. Παρά τις ενστάσεις της διοίκησης προς την κεντρική διοίκηση δεν υπάρχει καμία απάντηση.

Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν σοβαρές απώλειες τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως 18 άτομα έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και έξι χρόνια, αφήνοντας το κέντρο με λιγότερους από 10 νοσηλευτές με αποτέλεσμα οι βάρδιες να βγαίνουν έπειτα από τεράστια αυτοθυσία των νοσηλευτών που κάνουν τεράστια υπομονή για να μην εκθέτουν το Κέντρο.

Στο κέντρο μέχρι πρότινος υπήρχε απόλυτη κάλυψη σε όλες τις βάρδιες των οδηγών του ασθενοφόρου, κάτι που άλλαξε τελευταία με την νέα πραγματικότητα να θέλει το Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου να έχει ανάγκη το ΕΚΑΒ προκειμένου να λειτουργήσει στον τομέα αυτό, ενώ υπάρχει και αλληλοκάλυψη και από κοντινά κέντρα υγείας που συντονίζονται για να υπάρχει πάντα διαθέσιμος οδηγός στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί που έχουν απομείνει στο κέντρο είναι πέντε.

Ο κύριος Στοίτσας παραδέχεται μιλώντας στο LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο παρουσιάζει ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά.
Μάλιστα σημειώνει πως μετά την μετάβαση των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικής Περιφέρειες ήταν φυσικό να υπάρχουν καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού. Πρόκειται για μία περίοδο που δείχνει να φτάνει στο τέλος της και η κατάσταση ομαλοποιείται. Έως τότε οι όποιες ελλείψεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να κινδυνεύει η λειτουργία του Κέντρου. Παρόμοια και στα φάρμακα οι όποιες ελλείψεις δεν αφορούν φάρμακα πρώτης ανάγκης και έτσι το κέντρο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα που θα ριψοκινδυνέψουν την λειτουργία της μονάδας.

Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ όποιο ζήτημα προκύψει υπάρχουν ειδικές συμβάσεις συντήρησης που διασφαλίζουν την άμεση λύση του όποιου θέματος. Άλλωστε και ο Δήμος συμπαραστέκεται ενεργά στο Κέντρο προσφέροντας τεχνικούς ή ότι άλλο χρειαστεί για το Κέντρο ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωμένο.

Στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου η επισκεψιμότητα είναι σημαντική προσεγγίζοντας τις ενενήντα χιλιάδες ασθενείς τον χρόνο σε μία περιοχή αρκετά μεγάλης έκτασης με μεγάλο πληθυσμό και συμπεριλαμβάνει αρκετά χωριά πολλά από τα οποία έχουν και μεγάλη αύξηση πληθυσμού λόγω τουρισμού. Έτσι, ο αριθμός κατοίκων της Νέας Μαδύτου μπορεί να μην ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες, αλλά ο πληθυσμός κάλυψης του Κέντρου αφορά πολύ περισσότερο κόσμο.

Νικολέτα Ντάμπου

life2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

six + one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.