Τουριστική βιομηχανία στον δήμο Βόλβης. Μύθος ή πραγματικότητα;

agrotourismosΟ τουρισμός κατέγραψε πέρυσι ρεκόρ αφίξεων. Φέτος δείχνει πως οδεύει σε ακόμη υψηλότερα ρεκόρ. Αυτό συμβαίνει σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Στον δήμο Βόλβης το διάστημα Μαΐου Ιουνίου δείχνει το αντίθετο. Μειώθηκαν οι αφίξεις τουλάχιστον σε επιχειρήσεις που είχαν κλείσει προγράμματα από την πληγείσα με πλημμύρες περιοχή της Σερβίας.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη “πλευρά”, που έχει τεράστιο πρόβλημα. Είναι τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα εμπορικά κλπ καταστήματα και επιχειρήσεις, που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η μέση δαπάνη των τουριστών συρρικνώθηκε Η μείωση της κατά κεφαλή δαπάνης των τουριστών βεβαίως, δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο στο δήμο Βόλβης. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε στα 604 ευρώ το 2013, από 697 ευρώ που ήταν το 2009.

Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και εμπορευμάτων, ο μεγάλος ανταγωνισμός σε επίπεδο προσφερόμενων τιμών, η εγκατάσταση πολυεθνικών, η έντονη εποχικότητα του τουρισμού και η πτωτική τάση στην μέση δαπάνη των τουριστών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την επιχειρησιακή λειτουργία των καταστημάτων.

Τα ανωτέρω αντανακλώνται για ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων στην μείωση του τζίρου συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

Αυτό, λειτουργεί καταλυτικά στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής (μειώσεις τιμών, αυξήσεις προσφορών), επιδρά όμως αρνητικά στην πρόθεση πραγματοποίησης επενδύσεων και δημιουργίας επιπρόσθετων θέσεων εργασίας και οδηγεί στην ανάγκη περιορισμού των λειτουργικών εξόδων.

Στο πλαίσιο αλυσιδωτών επιδράσεων, εμφανίζονται δυσχέρειες στην απρόσκοπτη και έγκαιρη εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι του προσωπικού, του δημοσίου, των προμηθευτών κλπ.

Δύο πράγματα κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνουν. Πρώτον να στραφούμε και σε άλλες εκτός των Βαλκανίων αγορές και δεύτερον να πετύχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το πρώτο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα το αναλύσουμε στο μέλλον. Ας εξετάσουμε το δεύτερο κάνοντας απλά μια εισαγωγή σε άρθρα και προτάσεις που θα ακολουθήσουν.

Εισαγωγή στον Αγροτουρισμό.

Ένας τρόπος επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου είναι η δημιουργία και ανάδειξη ολοκληρωμένων αγροτουριστικών δράσεων με τη στήριξη της αυτοδιοίκησης, ειδικά στον δήμο Βόλβης. Μια περιοχή η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη αγροτουριστικών προγραμμάτων για όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου. Για τον αγροτουρισμό έχουμε ακούσει πράματα και θάματα από αρμόδιους και αναρμόδιους, επίσημες υποσχέσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια, ιδίως προεκλογικά.

Κάποτε θα πρέπει να σταματήσουμε να απαγγέλλουμε δυνατότητες και να αρχίσουμε το μέτρημα αποτελεσμάτων. Αλλά αυτή είναι δουλειά εκείνων που ζήτησαν και πήραν την ψήφο των πολιτών για να τους… σώσουν. Η εντολή νωπή και ξανοίγεται λαμπρό το πεδίον της δόξης. Μπορούν να το καταλάβουν οι τοπικοί άρχοντες; Μπορούν να κάνουν τον μύθο πραγματικότητα;

Thanos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen + nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.