Χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους η μεταφορά συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

skouries3ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ  22 Σεπτέμβριος 2014

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους η μεταφορά συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Κύριοι Υπουργοί,

Στις 2-7-2014 κατέθεσα ερώτηση με αρ. πρωτ. 676/75/2-7-2014 σχετικά με την επικινδυνότητα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μέσα από κατοικημένες περιοχές του Δήμου Βόλβης. Επισημαίνω ξανά ότι μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα κατά τα οποία διαπιστώθηκε διαρροή αρσενοπυρίτη.

Στην με αρ. πρωτ. Β-1229/20-08-2014 απάντησή του το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενημερώνει ότι το φορτίο συμπυκνώματος πυριτών, παράγωγο της μεταλλευτικής διαδικασίας της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, εμπίπτει στην κατηγορία επικινδυνότητας με την ονομασία ομαδικής καταχώρισης: «Περιβαλλοντικά επικίνδυνες ουσίες, στερεές, ΕΑΟ», και ως εκ τούτου σύμφωνα με το νόμο 3446/2006 (ΦΕΚ Α49) είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι των ακόλουθων Αρχών, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους:

  • α. Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων(ΥΠ.Ε.Ε.),
  • β. Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές,
  • γ. Αστυνομικές Αρχές,
  • δ. Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου των Περιφερειών.

Αντίθετα, για την ίδια ερώτηση, λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών που μεταβιβάζει το αρ. πρωτ. 348036(1766)/05-09-2014 έγγραφο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνημμένα τα:

Yπ΄αριθμ. πρωτ. 35771/8506/02/09/2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεται ότι: σύμφωνα με την Α.Π. 171087/01-11-2013 απάντηση του ΥΠΕΚΑ «το συμπύκνωμα πυριτών της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β. Χ. που μεταφέρεται με τα φορτηγά είναι προϊόν εμπλουτισμού του υλικού που προκύπτει κατά την ‘’Απομάκρυνση, Καθαρισμό, και Αποκατάσταση Χώρου Απόθεσης Παλαιών Τελμάτων Ολυμπιάδας’’ είναι εμπορεύσιμο και δεν αποτελεί απόβλητο». Ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στη νομοθεσία περί διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων».

-Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 34810/1139/29-08-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρεται ότι ουδέποτε χορηγήθηκε άδεια διέλευσης σε οχήματα που τα χαρακτηριστικά του φορτίου τους και η ακολουθούμενη διαδρομή παραπέμπουν σε επικίνδυνα υλικά προερχόμενα από τα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Εκ των όσων αναφέρθηκαν, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

  1. Γιατί το ΥΠΕΚΑ χαρακτηρίζει το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη ως εμπορεύσιμο υλικό; Είναι ή δεν είναι τοξικό υλικό και ως εκ τούτου επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον; Γιατί δεν έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες ελέγχου;
  2. Να μας ενημερώσετε για το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι μεταφοράς και αποθήκευσης του συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη, ποιες είναι οι συνεργαζόμενες εταιρείες μεταφοράς και αποθήκευσης, αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και αν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Διαβάστε σχετικά :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.