Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: γιορτάζω χωρίς να ρυπαίνω!

perivalonΗ προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και η κάθε ημέρα πρέπει να είναι «Ημέρα Περιβάλλοντος».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα γιορταστεί και φέτος στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στις 5 Ιουνίου, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σηµασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Γενικότερα αυτό που αποτελούσε πρόκληση παλαιότερα, ήταν ο συνδυασµός της προστασίας του περιβάλλοντος µε τη συνεχή οικονοµική ανάπτυξη, κατά έναν μακροπρόθεσμα βιώσιµο τρόπο.

 Σήμερα όμως, στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει πλήξει σημαντικά μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας δοκιμάζοντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής, σε μια περίοδο με έντονα τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, το στοίχημα είναι να προσεγγίσουμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στο επίπεδο της καθημερινότητας μας .

Καθημερινότητα δεν είναι αυτό που ο καθένας ατομικά έχει επιλέξει, αλλά είναι οι κοινές επιλογές, οι κοινές καθημερινές πρακτικές, τα κοινά ήθη και αξίες και τελικά η κοινή προσπάθεια για την προστασία του τόπου μας.

Εξάλλου καίρια οικονομικά σημεία της καθημερινότητάς μας όπως η στέγη, η ενέργεια, η διατροφή, ο καταναλωτισμός κλπ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό λοιπόν να παλέψουμε ξεκινώντας από την καθημερινότητά μας, αλλάζοντας δημιουργικά τον καθημερινό μας βίο με το βλέμμα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η φετινή Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος ας αποτελέσει την προσωπική πρόσκληση – πρόκληση για τον καθένα µας για να συµβάλει στην προστασία του πλανήτη και να µας παροτρύνει να αναλογιστούµε την καθηµερινή µας επίδραση στη Γη, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να βελτιώσουµε τη συµπεριφορά µας απέναντι στο περιβάλλον µας και στο φυσικό κόσµο. Να γνωρίσουµε εν τέλει το περιβάλλον του τόπου µας και να το αγαπήσουµε.

Ας μην θυμόμαστε το Περιβάλλον μόνο στις 5 Ιουνίου αλλά ας γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον.

Ο Στόχος να είναι η υιοθέτηση μιας πιο οικολογικής καθημερινότητας, βελτιώνοντας τον μικρόκοσμο μας και συμβάλλοντας στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους .

Για μια πράσινη καθημερινότητα

Σκέφτοµαι Παγκόσμια, Δρω Τοπικά

  • Εξοικονομούμε ενέργεια στο σπίτι.
  • Εμπνεόμαστε από την κρυμμένη ομορφιά που υπάρχει στα “σκουπίδια” μας και δημιουργούμε χρηστικές κατασκευές για τον κήπο, το σπίτι ή τις καθημερινές μας ανάγκες.
  • Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα οργανικά σκουπίδια, δημιουργώντας συνοικιακούς κομποστοποιητές, που θα διαχειρίζονται από εμάς και εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτούς.
  • Ανακυκλώνουμε (γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές,, ηλεκτρικούς λαμπτήρες, αδρανή υλικά κλπ)
  • Αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά του τόπου μας .
  • Μετακινούμαστε με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, μέσα μεταφοράς, περπάτημα).
  • Δεν αδιαφορούμε για την μόλυνση του περιβάλλοντος.
  • Το φυσικό περιβάλλον συνιστά θεμελιώδες στοιχείο της παραδοσιακής κοινωνίας και της τοπικότητας. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο εναλλακτικός τουρισμός, οι βιολογικές καλλιέργειες είναι σύγχρονες πτυχές της ανάπτυξης που ενσωματώνουν λειτουργικά την παράδοση.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.