Idoser: Το ναρκωτικό του 21ου αιώνα

idoserΗ διαδικτυακή μάστιγα που απειλεί τη νεολαία

«Ένιωθα χαλάρωση και το κεφάλι μου βάρυνε απότομα. Ήταν λες και είχα καπνίσει την καλύτερη μαριχουάνα της ζωής μου. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να ‘‘φτιαχτώ’’ μέσω του Ιντερνετ μόλις με πέντε ευρώ. Ηταν σαν να πήρα κοκαΐνη από την οθόνη του PC μου»… O 17χρονος Βασίλης, που μίλησε στο «Π» για την εμπειρία του στον κόσμο του ηλεκτρονικού ντοπαρίσματος, δυστυχώς δεν είναι ο μόνος νεαρός που μπήκε στον κόσμο των «ηλεκτρονικών ναρκωτικών». Το ναρκωτικό που αναμένεται να σημαδέψει τον 21ο αιώνα δεν θα μπορούσε παρά να κατασκευάζεται και να διακινείται μέσω του Διαδικτύου. Ο λόγος για το iDoser, τη νέα εθιστική «ουσία», που κάνει θραύση στη νεολαία παγκοσμίως, καθώς δεν λαμβάνεται με χάπια, ενέσεις ή εισπνοές, αλλά με ένα απλό ψηφιακό οπτικο-ακουστικό αρχείο, που οι χρήστες κατεβάζουν εύκολα από το Διαδίκτυο.

Η «δόση» είναι βασισμένη σε ηχητικά κύματα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί με ειδική επεξεργασία σε κοινά μουσικά αρχεία mp3 και πωλούνται ως αρχεία .drg. έναντι μόλις πέντε/ δέκα ευρώ ανάλογα με τις επιλογές του χρήστη. Μάλιστα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει πολλές ιστοσελίδες, όπου μπορεί κανείς να βρει αυτά τα αρχεία μέσα σε cd με τραγούδια, μαζί με οδηγίες χρήσης. Παρέχονται αρχικά δωρεάν, σε «μικρές ποσότητες», και στη συνέχεια σε πιο ισχυρές ποσότητες και σε χαμηλές τιμές για την προσέλκυση όσο το δυνατό περισσότερων «χρηστών». Οι επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα» και προειδοποιούν ότι η επίδραση της μουσικής αυτής μπορεί ορισμένες φορές να είναι χειρότερη από τις ναρκωτικές ουσίες, καθώς ενεργεί απευθείας στον εγκέφαλο.Οι χρήστες δεν έχουν παρά να τα αναζητήσουν στις εκατοντάδες ιστοσελίδες-βαποράκια, να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους, να τα ακούσουν και να φτιάξουν… κεφάλι στην κυριολεξία, αφού τα ηχητικά αυτά ναρκωτικά δρουν κατευθείαν στον εγκέφαλο.

Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και με τα κοινά ναρκωτικά, οι πρώτες χαμηλές «δόσεις» παρέχονται δωρεάν, με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών. Ακόμα όμως και οι πιο ισχυρές «δόσεις» προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 5 ευρώ το αρχείο), παρά το γεγονός ότι μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αμέτρητες φορές. Την ίδια στιγμή, στο YouTube μπορεί να βρει κανείς πολλά σχετικά βιντεάκια και να δει νέους να παραληρούν από ευφορία τη στιγμή που δοκιμάζουν το ναρκωτικό της ψηφιακής εποχής, το οποίο να επαναλάβουμε ότι μπορεί να φτάσει στα χέρια ενός ανηλίκου απλώς με μια προπληρωμένη πιστωτική κάρτα.

«Διαλέγεις μαστούρα»

Το «Π» αναζήτησε την πραγματικότητα στα στέκια της νεολαίας που δεν είναι άλλα από τα Ιnternet cafe. Ο18χρονος Νίκος δέχτηκε να μας «μιλήσει-μυήσει» στον κόσμο του iDoser, εξηγώντας μας πώς γίνεται η χρήση… «Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι για να πάρεις μια καλή δόση πρέπει να την αγοράσεις. Υπάρχουν και οι δωρεάν που δεν έχουν βέβαια καμία σχέση με τις κανονικές. Διαλέγεις τη μαστούρα που θες, δηλαδή να μοιάζει με κοκαΐνη, με ηρωίνη, με μαριχουάνα ή οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό και αφού πληρώσεις μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας που προμηθεύεσαι από μια οποιοδήποτε τράπεζα, αγοράζεις το αρχείο και το κατεβάζεις στον υπολογιστή σου. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Βάζεις τα ακουστικά σου και ακούς το τραγούδι που είναι η δόση, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθείς στην οθόνη εικόνες που δυναμώνουν τη μαστούρα. Βέβαια, τα καλύτερα iDoser είναι τα ηχητικά. Μια πετσέτα στο πρόσωπο, τα ακουστικά στα αφτιά και ξέφυγες».

Με την ίδια άγνωστη παρέα νεαρών κατευθυνθήκαμε προς το Σύνταγμα: «Έλα, εδώ έχει free wi-fi και υπάρχουν κάποιες σελίδες που μπορούμε να μπούμε και να αγοράσουμε να δεις πώς είναι το iDoser», μας είπε μια νεαρή της παρέας, καθώς στα Ιnternet cafe, όπως μας εξήγησε, «παρακολουθούν οι καταστηματάρχες και απαγορεύουν τη χρήση του». Έτσι, αφού προπλήρωσε με την κάρτα της σε κάποια από τις εκατοντάδες ιστοσελίδες πώλησης, κατέβασε ένα αρχείο .drg μαριχουάνας και μας είπε: «Τώρα αρχίζουν τα ωραία… Κανονικά για τα επόμενα πέντε λεπτά θα πρέπει να προσηλωθώ σε αυτό που ακούω και βλέπω». Στον υπολογιστή της (τάμπλετ), άρχισαν να εμφανίζονται ψυχεδελικές εικόνες, ενώ κάτι σαν τραγούδι ακουγόταν από τα ακουστικά της. Δεν πέρασαν παρά δύο λεπτά και ένα χαμόγελο απλώθηκε στο πρόσωπό της.

«Επηρεάζουν τον εγκέφαλο»

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και ανθρώπους της μουσικής, όπως ο dj Astro Jim (κατά κόσμον) Δημήτρης Μπλέτσας, που έχει μελετήσει τις εν λόγω οπτικο-ηχητικές συχνότητες, «αυτά τα υποηχητικά κύματα, έχουν συχνότητα μεταξύ 3 και 30 Hz και επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, προκαλούν αντιδράσεις, όπως λήθαργο (κύματα θήτα, 4 έως 7 Hz), χαλάρωση (κύματα άλφα, 7 έως 13 Hz) και υπερδιέγερση (κύματα β, 13 έως 60 Hz)» και συνέχισε λέγοντας: «Ιταλοί μελετητές, μετά από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια για την αλληλεπίδραση των ναρκωτικών με τον ήχο, διαπίστωσαν ότι αυτά αποτελούν άσχημο συνδυασμό. Τα συμπεράσματα βγήκαν μετά από τη χορήγηση ecstasy σε ποντίκια, τα οποία αντέδρασαν διαφορετικά με τη χορήγηση μέγιστου επιτρεπόμενου ήχου (95 dB) που επιτρέπεται στα μαγαζιά διασκέδασης. Η διαφορά σε σύγκριση με τη μεμονωμένη χορήγηση του ecstasy ήταν η αύξηση της επίδρασης πάνω στο πειραματόζωο».

Το πρώτο περιστατικό       

Οι Αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά, μπροστά στη νομιμότητα αυτού του ηλεκτρικού εγκλήματος και εφιστούν την προσοχή στους γονείς: να ελέγχουν συνέχεια τον υπολογιστή του παιδιού τους, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή και με ποιους έχει έρθει σε επαφή. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του ταξίαρχου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εμμανουήλ Σφακιανάκη, ο οποίος αναφερόμενος στον τρόπο δράσης του iDoser ήταν κατηγορηματικός:«Η “δόση” είναι βασισμένη σε ηχητικά κύματα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί με ειδική επεξεργασία σε κοινά μουσικά αρχεία mp3 και πωλούνται ως αρχεία .drg. Με ένα ειδικό πρόγραμμα που διατίθεται δωρεάν στο Ιντερνετ ο χρήστης μπορεί να τα “κατεβάσει”, να τα ακούσει και να “φτιαχτεί”. Ένα απλό download, ένα δωμάτιο χωρίς φως, κλειστά μάτια με μια πετσέτα ή ένα μαντίλι και συγκέντρωση. Από εκεί και πέρα το iDoser αναλαμβάνει δράση και “ξυπνά” συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, τα οποία ενεργοποιούνται όπως όταν γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο ήχος “εκστασιάζει” τον εγκέφαλο. Το ηχητικό ναρκωτικό δρα κατευθείαν στον εγκέφαλο και για αρκετή ώρα ο χρήστης βρίσκεται εκτός εαυτού».

Παράλληλα, ο ταξίαρχος εξήγησε την πρώτη περίπτωση που συνάντησε πριν μερικά χρόνια: «Στην Κομοτηνή, το φαινόμενο (για μένα έγκλημα) iDoser έφτασε στα αφτιά μου, από έναν 16χρόνο, ο οποίος μου δήλωσε ότι είχε φοβερό πονοκέφαλο… Στην πορεία της συζήτησής μας, μου μίλησε περισσότερο, αναφέροντάς μου τι έκανε την προηγούμενη μέρα. Έτσι έμαθα τι είναι το iDoser! Δοκίμασε, όπως μου δήλωσε, κάτι ‘‘light’’ απλά από περιέργεια. Tο άκουσε από άλλα παιδιά στο σχολείο, που διαδίδουν κατενθουσιασμένα τις επιδράσεις αυτής της τόσο μαγικής αλλά και τόσο εθιστικής μουσικής που τρελαίνει το ανθρώπινο μυαλό.Αυτά μου δήλωσε ο νεαρός και έπειτα άρχισα να ψάχνω περί τίνος πρόκειται. Πράγματι, εισέρχεσαι σε αυτές τις σελίδες-βαποράκια, πολύ εύκολα. Σ’ αυτές τις ιστοσελίδες προσφέρονται διάφορες κατηγορίες, οι οποίες εικονίζονται με κάθε λογής ναρκωτικό που κυκλοφορεί στην αγορά, που αυτό σημαίνει ότι έχει και την αντίστοιχη διεγερτική ικανότητα». Ο κ. Σφακιανάκης κατέληξε, κατέληξε, λέγοντας: «Πρόκειται πραγματικά για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς οι δράστες για να προσελκύσουν πελάτες φροντίζουν να δίνουν τις πρώτες “δόσεις” δωρεάν. Ετσι, οι χρήστες εθίζονται και αναγκάζονται στη συνέχεια να πληρώνουν διπλά και τριπλά ανάλογα με τις προτιμήσεις τους».

http://www.paraskhnio.gr

1 thoughts on “Idoser: Το ναρκωτικό του 21ου αιώνα

  1. The real mindfuck….αυτό είναι το αποτέλεσμα της όλης αυτής ιστορίας.
    Είναι γεγονός ότι πειράματα με υποήχους και υπερήχους σε διάφορες συχνότητες, πραγματοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες των 2 υπερδυνάμεων από την δεκαετία του 60, έχοντας ως σκοπό τον έλεγχο του μυαλού εξ αποστάσεως.
    Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να δημιουργήσουν δολοφόνους εξ αποστάσεως, χωρίς να φαίνεται πουθενά η δική τους ανάμειξη. Να που σήμερα πλέον νόμιμα θα μπορέσουν έτσι απλά να κάνουν το μυαλό πουρέ, χωρίς να έχουν πουθενά επίσημη ανάμειξη, η ευθύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 + 8 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.