Εκτίω την ποινή μου με κοινωφελή εργασία στο δήμο

kinofelisΣε αρκετές δεκάδες υπολογίζονται οι Ρεθεμνιώτες που από την αρχή του 2014 απέφυγαν τη φυλάκιση καθώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, Ρεθεμνιώτες που καταδικάστηκαν για οφειλές, είτε προς το δημόσιο είτε προς τρίτους και  δεν μπόρεσαν να πληρώσουν, απέφυγαν τη φυλάκιση εντασσόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα τους βρέθηκαν και αρκετοί επιφανείς επιχειρηματίες που προτίμησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο Ρεθύμνου, αντί να βρεθούν σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ο Πέτρος Σκουτέλης που αυτήν την εποχή εκτίει την ποινή του στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ρεθύμνου, μίλησε στο «Ρ» για την εμπειρία του.

«Θα έκανα τα πάντα προκειμένου να μη βρεθώ στη φυλακή» είπε «και δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας. Πριν από 3 χρόνια εργάστηκα για περίπου 3,5 μήνες στα απορριμματοφόρα του δήμου για 480 ώρες. Τώρα, εργάζομαι ήδη μια εβδομάδα και θα παραμείνω για περίπου 2 μήνες προκειμένου να συμπληρώσω τις 250 ώρες που είναι η τωρινή μου ποινή».

Ο Πέτρος Σκουτέλης που καταδικάστηκε λόγω χρεών που δημιουργήθηκαν όταν διατηρούσε επιχείρηση με οικοδομικά υλικά στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι εργάζεται μέσα στη ζέστη, προτιμά την «ελευθερία» που του παρέχει το πρόγραμμα. «Δεν την αντέχω τη φυλακή και όχι μόνο εγώ, κανείς δεν την αντέχει. Όταν είμαι μέσα δεν έχω να κάνω τίποτα, νιώθω άχρηστος. Τουλάχιστον με το πρόγραμμα αυτό, νιώθω ότι κάτι προσφέρω κι εγώ» είπε και συμπλήρωσε: «Επειδή δεν παίρνω χρήματα από το δήμο, για να μπορέσω να ζήσω το απόγευμα δουλεύω σε ντιλίβερι».

Όσον αφορά στο πως τον αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ό ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά τους. «Δεν έχω κανένα παράπονο, οι άνθρωποι κατανοούν την κατάσταση που βρίσκομαι».

Σε γενικές γραμμές ο ίδιος θεωρεί ότι το μέτρο είναι ευεργετικό και είναι ευχαριστημένος που μπορεί παρά την καταδίκη του να κινείται ελεύθερα και να δουλεύει.  «Πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα μέσα στη φυλακή, που θα μπορούσαν να είναι έξω και να προσφέρουν, αυτό είναι και για το κράτος καλό αλλά και για τους ίδιους».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Συριανόγλου, αντιδήμαρχο για την καθαριότητα και το πράσινο, όλοι όσοι θέλουν να εργαστούν προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους εντάσσονται στο δυναμικό των υπηρεσιών που θα εργαστούν.«Όταν έρθουν εμείς τους  εντάσσουμε κανονικά στο δυναμικό μας σαν εργαζόμενους και εργάζονται κανονικά όπως όλοι, για τις ώρες που τους έχουν καθοριστεί».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η κοινωφελής εργασία αποτελεί μια προωθημένη εναλλακτική ποινή που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα για ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Πρόκειται δηλαδή για ποινές που έχουν ήδη μετατραπεί σε χρηματικές, αλλά οι καταδικασθέντες αδυνατούν να πληρώσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η μετατροπή μιας ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας είναι η συναίνεση εκείνου που καταδικάστηκε.
Κατά τη μετατροπή, το δικαστήριο καθορίζει τον αριθμό των ωρών της κοινωφελούς εργασίας, την προθεσμία για την εκτέλεσή τους και το φορέα στον οποίο θα παρασχεθεί η κοινωφελής εργασία. Η κοινωφελής εργασία παρέχεται χωρίς αμοιβή σε υπηρεσίες του κράτους, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα ή σε μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και άλλα, τα οποία ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Εκτός βέβαια από την υπηρεσία πρασίνου, ο Δήμος μπορεί να απασχολήσει κοινωφελώς εργαζόμενους σε υπηρεσίες καθαριότητας και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

ΠΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΩΡΩΝ

Αν τελικά το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ.5 «5. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη, 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, 721 έως 960 ώρες για ποινή από τρία έως τέσσερα έτη και 961 έως 1.200 ώρες για ποινή από τέσσερα έως πέντε έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία όχι μεγαλύτερη από πέντε έτη για την εκτέλεση τους».

Τα οφέλη της εναλλακτικής ποινής είναι πολλά και αφορούν τόσο τους ίδιους τους καταδικασθέντες όσο και την κοινωνία. Από την πλευρά των καταδικασθέντων, αποτρέπεται ο εγκλεισμός στις φυλακές για ήσσονος σημασίας αδικήματα, ώστε να μη βιώνουν τις συνθήκες κράτησης. Το συγκεκριμένο μέτρο ευεργετεί και το σωφρονιστικό σύστημα καθώς συμβάλει στην αντιμετώπιση της συμφόρησης των φυλακών της Ελλάδας.
Σκοπός του Νομοθέτη που διατηρεί μέχρι σήμερα αυτή την ποινική διάταξη είναι να μην οδηγούνται στη φυλακή πολίτες επειδή και μόνο δεν έχουν να πληρώσουν τη μετατροπή της ποινής τους σε χρήμα, δίνοντας έτσι ακόμα μία λύση στα οικονομικά τους αδιέξοδα. Μια δίκαιη διάταξη και σύμφωνη με την βασική αρχή της αναλογικότητας του δικαϊκού μας συστήματος.

Τέλος, το μέτρο δεν αφορά κακουργήματα, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και στρατιωτικά ποινικά αδικήματα.

HomePage

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.