Ο Δήμαρχος Βόλβης μιλάει για Τουρισμό, Ανέργους, Ανάπτυξη και Πρόσφυγες

Πλούσια ιστορία και όμορφα τοπία, που όπως μας λέει ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας -χρόνια αυτοδιοικητικός- επιδιώκει να αναδεικνύει, να προστατεύει και να αναπτύσσει.

Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση που τα περιέχει όλα! Ο δήμος σας συνδυάζει βουνό, παραλίες, λίμνη, θερμά λουτρά, ιστορία! Κάθε ένα από αυτά σε τι επίπεδο αξιοποίησης βρίσκεται – επενδύετε στον εναλλακτικό τουρισμό;

“Στη δική μας «βαριά βιομηχανία», τον τουρισμό, οι κινήσεις μας γίνονται με βάση έναν μακροχρόνιο προγραμματισμό, γι αυτό και καταγράφουμε συνεχώς αύξηση τουριστών ανεξαρτήτως των όποιων συγκυριών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουμε εκπονήσει Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης το οποίο υλοποιούμε. Συμμετέχουμε με τους επαγγελματίες του δήμου μας σε διεθνείς εκθέσεις, αναπτύσσουμε στοχευμένη συνεργασία με ξένους ΟΤΑ, έχουμε εκδώσει τον πρώτο χάρτη του δήμου και λειτουργούμε τουριστική πύλη στο διαδίκτυο.

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι στους επόμενους στόχους μας, όπου έχει γίνει προεργασία, με την καταγραφή μονοπατιών σε βουνά, την δημιουργία πλωτών εξεδρών στη λίμνη Βόλβη, την ανάδειξη αρχαιολογικής διαδρομής και φυσικά την διατήρηση οκτώ Γαλάζιων Σημαιών σε παραλίες μας, τις περισσότερες σε δήμο της ηπειρωτικής Ελλάδας, μετά τη Χαλκιδική και τον Βόλο.

Μεγάλο στοίχημα για μας θα είναι τόσο η προβολή και αξιοποίηση του δεύτερου μεγαλύτερου υγροβιότοπου της χώρας: της λίμνης Βόλβης, με πρότυπες οικοτουριστικές δράσεις, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων για την παροχή πλήρους πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία στις παραλίες και τα αξιοθέατα, ενώ σχεδιάζουμε και τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ποδηλατοδρόμους της χώρας που θα εκτείνεται από τον Στρυμονικό κόλπο έως τη λίμνη.”

Εγκαινιάσατε μια πρωτοποριακή υπηρεσία, το Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και τώρα ετοιμάζεστε σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝ να κάνετε το δήμο «ψηφιακό» με μία ακόμη καινοτόμα υπηρεσία. Πώς θα γίνει αυτό;

“Η συνεργασία με την ΔΕΠΑΝ θα μας βοηθήσει ώστε γρηγορότερα να μετεξελιχθούμε σε «έξυπνο δήμο». Αναπτύσσουμε έξυπνες εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των δημοτών: Το γραφείο ενημέρωσης ανέργων, η μετατροπή της γραμμής του δημότη σε ψηφιακή εφαρμογή για την διαχείριση αιτημάτων, ο ηλεκτρονικός τουριστικός οδηγός και ο ψηφιακός χάρτης με τα αξιοθέατα του δήμου. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για αντικατάσταση όλων των φωτιστικών του δήμου με LED και τηλεματική διαχείρισή τους.”

Πρωτοπορείτε γενικότερα… καθώς είστε από τους πρώτους δημάρχους που το 2018 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα «Τοπική & Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» του Α.Π.Θ. Πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι;

“Δεν σας κρύβω ότι ήταν δύσκολο ταυτόχρονα με τα καθήκοντά μου, να παρακολουθώ τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος. Ωστόσο, ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ΕΕΤΑΑ και Πανεπιστημιακών τμημάτων, στην οποία συμμετείχε και το τμήμα οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ. Ο αναπτυξιακός προγραμματισμός και οι βέλτιστες πρακτικές, έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο του μεταπτυχιακού. Ελπίζω οι γνώσεις που έλαβα να καταφέρω να τις εφαρμόσω δημιουργικά, προς όφελος των συνδημοτών μου.”

Θα κλείσω με ένα δύσκολο θέμα: Πρόσφυγες και μετανάστες στο Δήμο Βόλβης…

“Όπως γνωρίζετε ο δήμος Βόλβης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος. Με άστοχες αποφάσεις που άρχισαν από το 2016, βρεθήκαμε να φιλοξενούμε σε τρεις διαφορετικές δομές, πάνω από 2.000 πρόσφυγες/μετανάστες, αντίστοιχους με το 8,5% του πληθυσμού μας. Οι κάτοικοι του δήμου μας, κατά ένα μεγάλο μέρος καταγόμενοι από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φιλοξενία που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα μπορούσαν να είναι ξενόφοβοι. Ωστόσο, δεν μπορούμε να δεχθούμε, να κινδυνεύει το κύριο εισόδημα των πολιτών, που είναι ο τουρισμός, επειδή κάποιοι είχαν την έμπνευση να γεμίσουν καταλύματα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, μέσα σε μια αμιγώς τουριστική περιοχή, όπως είναι τα Βρασνά. Δεν θα γίνει ο δήμος Βόλβης, μια αποθήκη όπου στοιβάζονται ταλαιπωρημένες ψυχές με τρόπο που να προκαλεί κοινωνική έκρηξη. Επιβάλλεται να ενισχυθούν οι κρατικές δομές ασφάλειας, υγείας, παιδείας και οι συγκοινωνίες ώστε να μην διαταράσσεται η κοινωνική γαλήνη. Επιτέλους, εμείς έχουμε συμβάλει πολύ παραπάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, ζητούμε δίκαιη αναλογική κατανομή και στήριξη της τοπικής κοινωνίας.”

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 18/01/2020

Πηγή: e-ota.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two + 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.