Αποτελέσματα έρευνας για τον τουρισμό στον δήμο Βόλβης

asprovalta-360Μεγάλη τάση επίσκεψης Σέρβων τουριστών στο Άγιον Όρος καταγράφεται σε έρευνα για την τουριστική ανάπτυξη στο δήμο Βόλβης που παρουσιάστηκε σήμερα σε σχετική ημερίδα στην περιοχή Νέων Βρασνών- Ασπροβάλτας.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Τo the point», οι Σέρβοι αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών στην περιοχή του δήμου Βόλβης, μετά τους Βούλγαρους, και όπως διαπιστώθηκε, σημαντική άνοδο παρουσιάζει το κριτήριο του θρησκευτικού τουρισμού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 625 ξένοι τουρίστες, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, που απάντησαν σε δομημένα ερωτηματολόγια τα οποία διανεμήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 σε καταλύματα και τουριστικά καταστήματα του δήμου Βόλβης. Όπως διαπιστώθηκε, οι επισκέπτες της περιοχής προέρχονται από την Βουλγαρία, την Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Ρουμανία και την Γερμανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας “To the point” Δημήτρη Κατσαντώνη, σημαντικά στοιχεία προέκυψαν για το προφίλ των τουριστών ανάλογα με την χώρα προέλευσής τους.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των τουριστών από τη Βουλγαρία (97%) φτάνουν στις τουριστικές περιοχές του δήμου Βόλβης οδικώς, ενώ έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν την επίσκεψή τους, αλλά και να προμηθεύονται τοπικά προϊόντα.

Οι τουρίστες από την Σερβία φτάνουν στην Ελλάδα οδικώς, αλλά και με λεωφορεία τουριστικών πρακτορείων (σε ποσοστό 30%), ενώ παρά την ελαττωμένη διάθεσή τους για κατανάλωση τοπικών προϊόντων σε σχέση με το μέσο όρο, όταν αγοράζουν, προτιμούν κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα και ρίγανη. Το εν λόγω προϊόν γνωρίζει, εξάλλου, το 92,9% όσων έχουν έρθει από τη Γερμανία.

Οι Γερμανοί τουρίστες είναι κυρίως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι, η πλειοψηφία τους εισοδηματικά ανήκει σε τάξεις που κυμαίνονται από τη μεσαία τάξη και κάτω, έχουν επαναληπτικότητα στις επισκέψεις τους, διανυκτερεύουν σε μεγάλο ποσοστό πάνω από 10 νύχτες και εμφανίζονται να έχουν καλή πρότερη ενημέρωση για περιβαλλοντικά αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και θρησκευτικά μνημεία.

Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο, το υψηλότερο ανάμεσα στους τουρίστες της περιοχής παρουσιάζουν εκείνοι από τη Ρουμανία που παράλληλα, εμφανίζουν την πιο έντονη τάση οικογενειακών διακοπών. Καταγράφονται, άλλωστε, ως λάτρεις της τοπικής παραγωγής ιδιαίτερα των ελιών και του ελαιολάδου και επιζητούν ήπιες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η ορεινή πεζοπορία και η παρόχθια ποδηλασία.

Εξάλλου, η έρευνα αποκαλύπτει ότι βασικό κριτήριο επιλογής του συγκεκριμένου προορισμού αποτελεί ο ήλιος και η θάλασσα, ενώ ακολουθούν τα πιο “ποιοτικά στοιχεία” του προορισμού, όπως τα καταλύματα, η ποιότητα εξυπηρέτησης και η φιλοξενία.

Οι κοντινοί τόποι προορισμού που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών είναι η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος, ενώ οι τουρίστες που επιλέγουν το συγκεκριμένο προορισμό ταξιδεύουν στην πλειοψηφία τους οδικώς με δικό τους όχημα, ενώ τον επιλέγουν και σαν τον αποκλειστικό προορισμό των διακοπών τους στην Ελλάδα.

Το Διαδίκτυο και οι φίλοι ή γνωστοί αποτελούν τα κύρια μέσα πληροφόρησης των τουριστών, ενώ οι παραλίες Σταυρού και Ασπροβάλτας βρίσκονται υψηλά στην αναγνωρισιμότητα των στοιχείων της περιοχής που γνώριζαν οι τουρίστες προτού την επισκεφθούν.

parapolitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen − 14 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.