Εκλογές εν μέσω κρίσης!

oikonomiki krisi elladaΗ οικονομική κρίση των τελευταίων ετών είναι κατά γενική παραδοχή η μεγαλύτερη κρίση την περίοδο της μεταπολίτευσης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 34,6% του πληθυσμού της χώρας μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και η ανεργία κινείται πάνω από το 27,5 % , ενώ εκτοξεύεται πάνω από το 60% στους νέους.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η καθημερινότητα των Ελλήνων δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Υπάρχουν πολυμελείς οικογένειες που με ένα εργαζόμενο πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, άνεργοι που εδώ και 2-3-4 χρόνια ψάχνουν ανεπιτυχώς για δουλειά, μικρά παιδιά που πάνε χωρίς πρωινό στα σχολεία, ηλικιωμένοι που δεν μπορούν ν’ αγοράσουν τα φάρμακά τους. Και αυτά δεν είναι λαϊκισμός, είναι ένα μικρό κομμάτι της σκληρής, ελληνικής πραγματικότητας.

Και μέσα σε όλα αυτά…. Εκλογές!

Εκλογές σημαίνει δημοκρατία. Είναι το δικαίωμα και η υποχρέωση – του κάθε πολίτη να εκλέξει αυτούς που θεωρεί κατάλληλους για να διοικήσουν το δήμο, την περιφέρεια ή τη χώρα τους. Και αν ένα πράγμα έχει αναδειχθεί ως επιτακτική ανάγκη μέσα από την κρίση, είναι ότι απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων μας, προκειμένου να αλλάξει το τοπίο στη χώρα μας, αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου. Ήρθε η ώρα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών και άτομα χωρίς κομματική προέλευση, αλλά με σαφή πολιτική άποψη και θέση για τα κοινά, άτομα με γνώσεις και κρίση που θα μπορούν να φανούν χρήσιμα στις τοπικές κοινωνίες. Ήρθε όμως και η ώρα οι πολίτες να κρίνουν όχι μόνο με το αν ο υποψήφιος είναι συγγενής τους ή γνωστός τους ή ευνοούμενος της παράταξης στην οποία πιστεύουν, αλλά αν έχει το ήθος, τις γνώσεις και τη διάθεση να προσφέρει ανιδιοτελώς στον τόπο του.

Η άποψη «εγώ έχω τα προβλήματά μου, με τις εκλογές θα ασχοληθώ τώρα;» είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Και το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτή τη λογική, είναι η διαιώνιση της κατάστασης που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση. Αν θέλουμε λοιπόν να πάμε το χωριό μας, την πόλη μας, το δήμο μας, την περιφέρειά μας ένα βήμα πιο μπροστά, θα πρέπει να συμμετάσχουμε είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο: είτε κρινόμενοι είτε κρίνοντες. Μέσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη και τον τρόπο ν’ ασχοληθούμε με τον τόπο μας, γιατί αυτό θα επηρεάσει είτε έμμεσα είτε άμεσα και τη δική μας ζωή.

Και να αφήσουμε επιτέλους πίσω τη νοοτροπία που θέλει τον ψηφοφόρο να δίνει στήριξη στον κάθε υποψήφιο, ελπίζοντας να την εξαργυρώσει στο μέλλον με ένα μικρό ή μεγάλο «ρουσφέτι» και τον υποψήφιο να πηγαίνει πόρτα-πόρτα , να στέλνει μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα ή να μοιράζει σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Αυτές οι πρακτικές μας προσβάλλουν ως νοήμονα όντα.

Στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ας προσπαθήσει ο καθένας από τη δική του πλευρά να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Γιατί μόνο πάνω σε σωστές και υγιείς βάσεις χτίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας.

Γιάννης Μπιμπάκης

1 thoughts on “Εκλογές εν μέσω κρίσης!

  1. Μα φυσικά και οι εκλογές είναι μία ευκαιρία αν όχι να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα μας, τουλάχιστον , κάνοντας ένα βήμα να επιλύσουμε κάποια από αυτά.
    Όταν ένας δημότης στερείται των βασικών υπηρεσιών που παρέχονται σε έναν άλλο δήμο, πρέπει να διεκδικήσει αυτή την παροχή, και αυτό γίνεται μόνο με την αλλαγή της τοπικής ηγεσίας.
    Αναγκαιότερο από ποτέ λοιπόν να κάνουμε αυτό το βήμα μπροστά που αναφέρει ο γράφων το άρθρο , και να αφήσουμε πίσω μας επιτέλους αυτή την νοοτροπία που μας έχει φτάσει σε αυτό το χάλι.
    Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν δήμο που μας αξίζει και να στείλουμε όλους αυτούς που επί δεκαετίες διαφέντευαν τον τόπο αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη στα σπίτια τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 + 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.