Η απόφαση για το Εγγυημένο εισόδημα

pliromiΠοιοι θα παίρνουν επίδομα 400€ το μήνα.

Άμεση εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο σε 13 περιοχές και σε όλη την Ελλάδα από τον νέο χρόνο
– Θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα σε πραγματικό χρόνο και όχι με βάση περσινές  φορολογικές δηλώσεις
– Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος

Από το φθινόπωρο και σε 13 δήμους αρχίζει η εφαρμογή του “ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος”. Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού, αλλά και τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.

Το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.

Οι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το μέτρο θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα κι αφοί ληφθούν υπόψη κάποια δεδομένα, όπως το ποσοστό ανεργίας αλλά και οι υποδομές που υπάρχουν για την υλοποίηση της ρύθμισης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

– οι δικαιούχοι θα πρέπει να μένουν μόνιμα στους δήμους τα τελευταία 2 χρόνια
– όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από 200€ το μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά.
– προβλέπεται ενίσχυση και για τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας (πχ. ζευγάρι με ενήλικο και ανήλικο παιδί θα παίρνει 450€ το μήνα)

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.
Το ανώτατο ποσό περιλαμβάνει: τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 € ανά μήνα για κάθε “ωφελούμενη” μονάδα και την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100€ για κάθε ενήλικα και 50 € για κάθε ανήλικο.

  • Μεμονωμένο άτομο χωρίς άλλα εισοδήματα θα παίρνει 200€ το μήνα.
    Σε περίπτωση 4μελούς οικογένειας με 2 ανήλικα παιδιά το ποσό πάει στα 400€ το μήνα (4.800€ το χρόνο).
  • Για 4 μελή οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο το ποσό ανέρχεται στα 5.400€ το χρόνο (αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο τέκνο και χωρίς άλλο εισόδημα θα παίρνει 300€ το μήνα.

Παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου και η  ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου.

Πηγή www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.