Η Κοινωνική πληγή του Καλοκαιριού στον δήμο Βόλβης

Ο ρυθμός απόρριψης ογκωδών απορριμάτων, όσο και ο καθημερινός όγκος είναι τέτοιος, που η περισυλλογή τους φαντάζει αδύνατη.

Την άναρχη τοποθέτηση ογκωδών αντικειμένων και δημιουργία νέων σκουπιδότοπων μέσα στη θερινή περίοδο διαπιστώνουν (και ορισμένοι καταγγέλλουν) καθημερινά οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών. Το πρόβλημα υπάρχει και στον δήμο Βόλβης.

Το πρόβλημα μάλιστα δημοσιοποιείται καθημερινά στο facebook με φωτογραφίες που δείχνουν από στρώματα, έπιπλα, μπάζα μέχρι λεκάνες τουαλέτας.

Πέρα από την αισθητική υποβάθμιση, το φαινόμενο συνιστά κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Ο Δήμος φροντίζει για τη συλλογή των αστικών απορριμμάτων. Ο ρυθμός όμως απόρριψης όσο και ο καθημερινός όγκος ογκωδών απορριμάτων είναι τέτοιος, που στην κυριολεξία τη μία ημέρα φορτηγά του δήμου καθαρίζουν και την επόμενη μέρα παρατηρούνται τα ίδια φαινόμενα.

Η κακή νοοτροπία κάποιων πλήττει πέρα από το περιβάλλον και τους ευσυνείδητους συμπολίτες μας, που κάποιοι όχι μόνο σέβονται τους κοινόχρηστους χώρους αλλά κατά καιρούς προχωρούν εθελοντικά και στον καθαρισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση:

  • Δεν πετάω, όπου βρω και ό,τι δε χρειάζομαι.
  • Δεν καθαρίζω το σπίτι και ρυπαίνω το σπίτι του διπλανού μου.
  • Δεν αφήνουμε απορρίμματα στους κοινόχρηστους χώρους.
  • Δεν αγνοώ τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
  • Σέβομαι το περιβάλλον και τους συμπολίτες μου.

Το άρθρο 8 του Κανονισμού καθαριότητας του δήμου Βόλβης αναφέρει:

Υποχρεώσεις υπευθύνων για τα εσωτερικά ογκώδη αστικά απορρίμματα

  1. Τα απορρίμματα αυτά δεν εγκαταλείπονται οπουδήποτε αλλά παραλαμβάνονται από τον Δήμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπευθύνων με την Υπηρεσία Καθαριότητας ή τοποθετούνται σε ειδικά σημεία που ο Δήμος έχει καθορίσει για το σκοπό αυτό σε διάφορα σημεία του χωριού. Θα μπορεί ο Δήμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να επιβάλλει ειδικό τέλος αποκομιδής για τα ογκώδη αντικείμενα. Απαγορεύεται να βγάζουν τα ογκώδη αντικείμενα στο πεζοδρόμιο.
  2. Οι υπεύθυνοι των γραφείων και καταστημάτων υποχρεούνται να έχουν μειώσει και ελαχιστοποιήσει τον όγκο των ξυλοκιβωτίων δια πιέσεως – περιδέσεως.
  3. Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων , γκαζόν κλπ, συσκευάζονται σε πλαστικούς σάκους. Υπόλοιπα κοπής δένδρων, θάμνων, κλαδιών κλπ συσκευάζονται σε ελαφρά δεμάτια δεμένα με ανθεκτικό σκοινί, ή σύρμα.

volvipress.gr

foto: Κοιμητήρια Βρασνών από Δημητρα Δημητρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.