Η συγγνώμη του Ζούκερμπεργκ δεν έπεισε -Κίνημα «Διαγράψτε το Facebook»

«Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) ζητεί η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει στο Διαδίκτυο εν μέσω του σκανδάλου με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές και βλέπει τη μετοχή του στο χρηματιστήριο να πέφτει, παρά τη συγγνώμη του επικεφαλής του.

Ο επικεφαλής και ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ έσπασε χθες Τετάρτη τη σιωπή του έπειτα από πολλές ημέρες και παραδέχθηκε ότι ο ιστότοπος «έκανε λάθη».

«Αποτελεί μια πολύ σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης και πραγματικά λυπάμαι που συνέβη. Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook ο Ζούκερμπεργκ παρουσίασε τα σχέδιά του για την ενδελεχή εξέταση των ύποπτων εφαρμογών που διαθέτει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, την επιβολή περιορισμών στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όσων αναπτύσσουν εφαρμογές και τη δημιουργία ενός εργαλείου το οποίο θα χρησιμοποιούν οι χρήστες για να μπορούν να ελέγχουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους και να μπορούν εύκολα να ανακαλούν την έγκρισή τους.

Ωστόσο στη διάρκεια της συνέντευξής του ο Ζούκερμπεργκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για το αν θα πρέπει να επιβληθούν ρυθμιστικοί κανονισμοί στη λειτουργία του Facebook.

«Δεν είμαι σίγουρος (…) Υπάρχουν πράγματα όπως η ρύθμιση της διαφάνειας των διαφημίσεων που θα ήθελα να εφαρμοστούν», εξήγησε.

Ο επικεφαλής του Facebook επεσήμανε εξάλλου ότι είναι διατεθειμένος να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για το σκάνδαλο με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων.

«Θα το κάνω ευχαρίστως, αν είναι το σωστό (…) Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε τον άνθρωπο από το Facebook που θα έχει τις περισσότερες γνώσεις. Αν αυτός είμαι εγώ, θα πάω ευχαρίστως», υπογράμμισε.

Και η δεύτερη στην ιεραρχία του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ ζήτησε συγγνώμη χθες.

Το σκάνδαλο

Τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της εταιρείας Cambridge Analytica. Τα δεδομένα φέρονται να συγκεντρώθηκαν μέσω μιας εφαρμογής που ανέπτυξε για το Facebook ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν.

Σε ανακοίνωσή του αργά την Τρίτη ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «παραπλανήθηκε». Το Facebook ενημερώθηκε το 2015 ότι ο Κόγκαν έδωσε τα προσωπικά δεδομένα που συγκέντρωσε από την εφαρμογή του στην Cambridge Analytica και ζήτησε και από τις δύο πλευρές να τα διαγράψουν και να δώσουν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι το έκαναν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Facebook ενημερώθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εταιρεία ίσως να μην τα διέγραψε.

Χθες η μετοχή του Facebook βρέθηκε κάτω από τα 170 δολάρια, σημειώνοντας πτώση περίπου 8% σε σχέση με την Παρασκευή, αν και η πτώση της άρχισε να περιορίζεται.

Παρά τη συγγνώμη, η οργή των χρηστών του ιστότοπου, που εκτιμώνται σε 2 δισεκατομμύρια, παραμένει εμφανής.

Ο Μπράιαν Άκτον, συνιδρυτής της εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων WhatsApp την οποία αγόρασε το 2014 το Facebook ένωσε τη φωνή του με αυτή πολλών άλλων χρηστών του Διαδικτύου που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχει έρθει η ώρα. #deletefacebook», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Άκτον που πλέον εργάζεται στη Signal, μια εταιρεία αντίπαλη της WhatsApp. «Σβήστε το και ξεχάστε το. Έχει έρθει η ώρα να ενδιαφερθούμε για την ιδιωτικότητά μας», τόνισε.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 + two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.