Κοινωφελή εργασία 2014: Τον Οκτώβριο το πρώτο πακέτο

looking-for-jobΣτα σκαριά βρίσκεται η πρώτη από τις προκηρύξεις για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που θα αφορά την πρόσληψη 10.000 ανέργων. Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρώσει το υπουργείο Εργασίας την κατανομή ανά δημο και θα τη στειλει στον ΟΑΕΔ προκειμένου να συντάξει τη νέα προκήρυξη.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να «τρέξει» στα μέσα Οκτώβρη.

Σημειωνεται οτι το πρωτο πακέτο των 10.000 θέσεων θα αφορά αποκλειστικά ειδικότητες υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αρχικά η πρώτη προκήρυξη για τις 10.000 θέσεις θα περιλαμβάνει μία ειδικότητα αυτή της ΥΕ Γενικών Καθηκόντων. Οι δήμοι ωστόσο, έχουν ζητησει να περιληφθούν και άλλες ειδικότητες όπως ΥΕ Εργατών καθαριότητας, ΥΕ Εργατών κήπου, ΥΕ Εργατών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

42.879 αιτήματα από δήμους για κοινωφελή εργασία

Συνολικά οι δήμοι έχουν ζητησει περισσότερα από 42.000 προσλήψεις για ειδικότητες όπως βοηθούς βρεφοκόμους, βρεφονηπιοκόμους, εργαζόμενους γενικών καθηκόντων, διοικητικούς υπαλλήλους, ηλεκτρολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και υπαλλήλους πληροφορικής.

Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να καταχωρήσουν – επικαιροποιήσουν τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί έως τώρα σε διάφορες ειδικότητες οι οποίες μπορούν να καλυφθούν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.  Μάλιστα η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο ήταν τόσο στενή που έληξε σε δύο μέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρισυ υπήρξε περιορισμός στον αριθμό προσλήψεων για τους δήμους ενώ φέτος όπως όλα δειχνουν οι δημοι θα «πρωταγωνιστήσουν» στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.

Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων αφορούν στα ακόλουθα:
1.    Διάρκεια ανεργίας
2.    Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό (οικ. έτος 2012).
3.    Ηλικία
4.    Οικογενειακή κατάσταση
5.    Εκπαιδευτικό επίπεδο (όπου απαιτείται).

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1.    εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2.    εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

3.    εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

4.    εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

5.    άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και θα αφορά θέσεις με πεντάμηνη διάρκεια συμβάσεων. Οι αμοιβές όσων απασχοληθούν είναι 19,6 ευρώ την ημέρα και όχι περισσότερο από 490 ευρώ τον μήνα για ανέργους άνω των 27 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερο από 427 ευρώ τον μήνα για ανέργους κάτω των 25 ετών.

http://www.e-dimosio.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.