Μάχη στα δημοτικά συμβούλια για την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων

voskotopiaΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, αφού πλέον θα πρέπει αυτοί να τα καθορίσουν για να μην χαθούν οι επιδοτήσεις από την ΕΕ. Παλαιότερα τον ορισμό αυτόν τον είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα όμως με απόφαση της κυβέρνησης την ευθύνη αυτή αναλαμβάνουν οι δήμοι. Το ζήτημα περιπλέκεται με την απόφαση της ΕΕ να μην δεχτεί να χαρακτηριστούν σαν βοσκοτόπια εκτάσεις που το δασαρχείο τις μετέτρεψε σε δασικές.

Οι δήμοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την υλικοτεχνική υποδομή για να διανείμουν τα επιλέξιμα βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους. Για το λόγο αυτό το ΥπΑΑΤ εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ότι «κατά τη μεταβατική περίοδο του 2014 δύνανται οι ΟΤΑ να χρησιμοποιούν τους προσωρινούς θεματικούς χάρτες στο LPIS – GIS του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατανομή των βοσκοτόπων για τις ανάγκες της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας – εκτροφής στο ΟΣΔΕ». Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ζητάνε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να λυθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων, οι απαιτούμενες εκτάσεις είναι μεγάλες για να μην χαθεί η επιδότηση για τους κτηνοτρόφους και αναζητούνται εναγωνίως λύσεις.

Σε έγγραφο που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους δήμους τους ζητά να προχωρήσουν στην κατανομή των βοσκησίμων εκτάσεων. Τα δημοτικά συμβούλια θα κληθούν να αποφασίσουν δύο εναλλακτικούς τρόπους διανομής των επιλέξιμων βοσκησίμων εκτάσεων:

1. Να μοιραστούν αναλογικά (το 60% αυτών που απαιτούνται για τον καθένα κτηνοτρόφο) ανά ζωική μονάδα-Ζ.Μ. με κριτήριο την είσπραξη της Ενιαία Ενίσχυση (ΚΑΠ). Με τον ανωτέρω τρόπο διανομής όλοι θα εισπράξουν ένα μέρος της Ενιαίας Ενίσχυσης-ΚΑΠ, ενώ κάποιοι θα εισπράξουν και την Εξισωτική αποζημίωση ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

2. Να μοιραστούν απολύτως αναλογικά τα διαθέσιμα στρέμματα ανά ζωική μονάδα-Ζ.Μ., με αυτόν τον τρόπο όλοι θα πάρουν μέρος της Ενιαίας Ενίσχυσης-ΚΑΠ και μέρος της Εξισωτικής αποζημίωσης.

Σταύρος Παϊσιάδης

http://www.agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five − five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.