Με έξοδα των δήμων οι κηδείες των οικονομικά αδύνατων – «Πράσινο φως» για αποτεφρωτήρια

volvi press 0 Σχόλια

Μνήμες Κατοχής φέρνουν στο μυαλό αρκετών οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 78, οι δήμοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να τελούν με δικά τους έξοδα την ταφή καθώς και την ανακομιδή οστών των οικονομικά αδύναμων κατοίκων τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, αν οι δήμοι δεν έχουν εγγράψει τη σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό τους, τότε το κόστος θα επιβαρύνει τις οικείες περιφέρειες, φτάνει η οικογένεια του εκλιπόντος, αν υπάρχει, να βεβαιώσει εγγράφως την οικονομική της αδυναμία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ελευθερία του Τύπου, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ρύθμιση βάσει της οποίας κάθε δήμαρχος θα μπορεί να χορηγήσει έκτακτο βοήθημα μέχρι και 600 ευρώ σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους της πόλης του. Το χρηματικό βοήθημα δίνεται εφάπαξ από τον δήμο αφού έχει βεβαιωθεί η οικονομική αδυναμία του πολίτη. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω βοήθημα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά μόνο τον προϋπολογισμό του δήμου.

Κι αυτό προβλέπεται προκειμένου κάποιοι δήμαρχοι να μη αρχίσουν την καταβολή βοηθημάτων εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Έρχονται ιδιωτικά κρεματόρια!

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών άναψε σε δήμους και ιδιώτες το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο άρθρο 133 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο προβλέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων αποτεφρωτηρίου από δήμους ή από ιδιώτες ή και από σύμπραξη τους.

Οι τεχνικές προδιαγραφές των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών ορίζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και, με βάση τα δεδομένα, ο δήμος Αθηναίων θα είναι ο πρώτος δήμος που θα το κατασκευάσει στον Ελαιώνα.

Το απόμακρο οικόπεδο έχει έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και είναι ιδιόκτητο. Η δημοτική αρχή το επέλεξε ύστερα από δύο χρόνια αναζήτησης κατάλληλου χώρου βάσει των προδιαγραφών του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους ρύπους.

Ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη προκειμένου το αποτεφρωτήριο να μπορεί να λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση, με το κόστος για την οικογένεια του θανόντος να ανέρχεται περίπου στα 800 ευρώ.

Πάντως, ο δήμος δεν αποκλείει το ενδεχόμενα να συνεργαστεί με ιδιώτη προκειμένου να κατασκευαστεί η μονάδα το αργότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

newpost.gr/

Σχόλια
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Το σχόλιό σας; Θα δημοσιευθεί όταν εγκριθεί από έναν διαχειριστή. Όλα τα πεδία είναι προαιρετικά αλλά για την συζήτηση καλό είναι να γράψετε ένα όνομα έστω και ψευδώνυμο
Αφήστε μια απάντηση