Νέα αποκάλυψη στην Αμφίπολη: Οι ρόδακες παραπέμπουν στον ένοικο

rodakasΓράφαμε στο άρθρο μας  Αμφίπολη: Υπόθεση Ή Πραγματικότητα; : “Υπάρχει μία έντονη πεποίθηση ότι η ταριχευμένη σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αμφίπολη”. Κάθε μέρα που περνάει η πεποίθηση αυτή γίνεται βεβαιότητα. 

Οι αποκαλύψεις για τον τύμβο της Αμφίπολης δεν έχουν τελειωμό. Προχωρώντας με προσοχή οι αρχαιολόγοι προς τα ενδότερα του τύμβου, βρέθηκαν μπροστά σε μια διπλή είσοδο.

Το εύρημα, αν και αναμενόμενο, εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους εξαιτίας του διάκοσμου.

Πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.

Οι κίονες, χωρίζουν το άνοιγμα σε δύο μέρη, δημιουργώντας δύο εισόδους. Το εμβληματικό αυτό πρόπυλο ενισχύει την άποψη ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί μνημείο ιδιαίτερα σημαντικό.

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τα υπόλοιπα ευρήματα: τον ταφικό περίβολο, τις Σφίγγες στην είσοδο του μνημείου, τον προθάλαμο με το ψηφιδωτό δάπεδο.

Οι ρόδακες παραπέμπουν στον ένοικο

Παράλληλα η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των τελευταίων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης αναφέρει:

«Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων».

Οι ρόδακες είναι ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ. Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.

larnaka_filipos
Η λάρνακα του Φιλίππου, όπου φαίνονται οριζόντια οι δεκάφυλλοι ρόδακες που με μεγάλη πιθανότητα αποδίδονται στον Φίλιππο και οι κατακόρυφοι οκτάφυλλοι ρόδακες που αποδίδονται στον υιό του Αλέξανδρο.

Το πόσο σημαντικό έμβλημα ήταν στην αρχαιότητα ο ρόδακας φαίνεται από το γεγονός ότι έχει απαντηθεί σε χρυσό διάδημα βασίλισσας στις Μυκήνες, στο Θόλο της Επιδαύρου, σε διάδημα προτομής της Θεάς Άρτεμης που βρέθηκε στο Καρπενήσι, σε διάδημα χρυσελεφάντινης γυναικείας κεφαλής στους Δελφούς, σε τοιχογραφίες αρχοντικών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, σε κιονόκρανα του Ιερού της Ελευσίνας

Οι οκτάφυλλοι ρόδακες στην λάρνακα του Φιλίππου καθώς είναι κατακόρυφοι (αν η κατακόρυφη απεικόνιση συμβολίζει την ροή της γενιάς, δηλαδή τον απόγονο του )  αποδίδονται σε αυτόν ο οποίος προέρχεται από τον νεκρό, δηλαδή στον υιό του, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Αλέξανδρος και συνεπώς το σύμβολο του Αλεξάνδρου είναι ο οκτάφυλλος ρόδακας. (Θα ήταν ενδιαφέρον αν βρίσκαμε και κάπου αλλού σχέση του Αλεξάνδρου με τον οκτάφυλλο ρόδακα).

Αν λοιπόν η υπόθεση περί της αντιστοίχισης του αριθμού των φύλλων των ροδάκων με πρόσωπα της Μακεδονικής Δυναστείας είναι σωστή, το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι :

  1.  Ο τάφος της Αμφίπολης είναι σίγουρα βασιλικός.
  2. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανήκει στον Αλέξανδρο τον υιό του Φιλίππου, οπότε αποκλείεται η περίπτωση ο νεκρός να είναι κάποιος στρατηγός ή ναύαρχος (είναι αδύνατο να οικειοποιόταν κάποιος ένα βασιλικό σύμβολο χωρίς να ανήκει στην Δυναστεία) ούτε φυσικά κάποιο άλλο μέλος της Μακεδονικής Δυναστείας να χρησιμοποιούσε σύμβολο που έχει αποδοθεί σε κάποιον άλλο.

Βλέπουμε δηλαδή καταγεγραμμένη σχέση μεταξύ των οκτάφυλλων ροδάκων, όπως αυτοί που ανευρέθησαν στον διαφραγματικό τοίχο του τάφου της Αμφίπολης και του Αλεξάνδρου.

Πηγές:

olympia.gr

amfipolinews.blogspot.gr

tvkosmos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten + five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.